Synnytys

Synnytys

Synnytys on raskauden huipentuma, ja samalla odottavaa äitiä raskaudessa eniten pelottava asia. Kylillä on helppo kuulla jos jonkinmoista kauhutarinaa synnyttämisestä, eikä tilannetta välttämättä helpota sekään, että monesti ystävät kertovat aiheesta sellaisella pelottelumentaliteetilla, että miesten armeijajutut ovat kevyttä tarinaa siinä rinnalla.

Synnytys
(Kuva: Sara Neff@FlickrCreativeCommons)

Meillä on kuitenkin sinulle helpottava uutinen: tulet selviytymään synnytyksestä oikein mainiosti. Samalla tapaa kuin olet selvinnyt ylipäätänsäkin raskaudesta, myös synnytys tulee olemaan ikimuistoinen kokemus, kunhan rakennat sille etukäteen positiivisen odotusarvon.

Kun synnytys alkaa

Synnytys alkaa supistusten muuttuessa säännöllisiksi. Aluksi niitä alkaa tulla noin kymmenen minuutin välein ja ne kestävät kerrallaan noin 45 – 60 sekuntia. Synnytyssupistukset tunnistat siitä, että ne ovat todella voimakkaita ja kivuliaita. Kohtu tuntuu niiden aikana kireältä ja kovalta.

Sairaalaan kannattaa lähteä, kun supistusten väli alkaa olla noin viisi minuuttia. Varsinkin ensimmäisen raskauden aikana on tosin hyvä olla yhteydessä synnytyssairaalaan varmuuden vuoksi jo ajoissa; heti kun siltä tuntuu. Useimmiten odottavat äidit suuntaavatkin sairaalaan jo hyvissä ajoin.

Sairaalan vastaanottoon kannattaa kuitenkin soittaa supistusten alkaessa, jolloin saat tarkempia neuvoja siitä, milloin kannattaa lähteä matkaan. Puhelun voi tehdä mihin vuorokauden aikaan tahansa, joten numero kannattaa laittaa hyvään talteen, jotta kaikki menee mahdollisimman stressittömästi, kun synnytys alkaa.

”Olimme olleet edellisenä iltana syömässä etnistä ruokaa, ja kun aamulla vatsaani särki, kuvittelin sen johtuvan lähinnä siitä. Kipu oli kuitenkin todella voimakas, joten puolisoni herätessä soitimme heti synnytyssairaalaan, josta neuvottiin tulemaan varmuuden vuoksi käymään. Kun menimme paikalle, olimme varautuneet siihen, että ensisynnyttäjinä meidät lähetettäisiin vielä takaisin kotiin odottamaan. Mitä vielä; he sanoivatkin meille, että edessä on synnytys, ja sairaalaan saapumisestamme noin seitsemän tunnin kuluttua pidimme käsissämme maailman suloisinta pikkutyttöä.” –Mari, 37-v. Helsinki

Synnytykseen valmistautuminen

Tavallaan synnytykseen voi valmistautua ja tavallaan ei. Se tarkoittaa sitä, että synnytys itsessään on niin voimakas ja erikoinen kokemus, että sitä on vaikea kuvitella kokematta sitä itse. Synnytysvalmennus itsessään ei loppujen lopuksi opeta juuri mitään itse synnytyksestä, vaan siinä saat enemmänkin tietoa muun muassa erilaisista tavoista lievittää kipua synnytyksen aikana. On kuitenkin olemassa myös hypnosynnytykseen valmistavia valmennuksia.

Raskauden loppuhuipentumaan kannattaakin varautua luomalla itselleen positiivinen kuva koko tapahtumasta. Mikäli haluat kuulla muiden synnytyskokemuksia, kuuntele positiivisia sellaisia (kuten tämä luomusynnytyskokemus). Luo itsellesi positiivinen oletusarvo synnyttämisestä. Muista, että ilman synnytyksen tuskaa syntymän ihme ei olisi mahdollinen. Palkinto odottaa synnytyksen päässä ja sinä selviät siitä fantastisesti niin kuin kaikki muutkin äidit tuhansien vuosien saatossa ovat selvinneet.

>> Lue täältä synnytyksen käynnistämisestä

Onko sinulla jokin asia, joka mietityttää synnytyksen suhteen? Tai kenties haluat jakaa oman kokemuksesi aiheesta synnytys muiden lukijoiden kanssa alla olevassa keskusteluosiossa.

Lue myös nämä:

(Lähteet: Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009)
Takaisin ylös