Keskenmeno keskeyttää raskauden
Keskenmeno tarkoittaa raskauden keskeytymistä ennen 22. raskausviikkoa. Vaihtoehtoisesti sikön painaessa alle 500 grammaa keskenmenohetkellä puhutaan myös keskenmenosta.

Yleisesti veikataan, että yli puolet – jopa 80 prosenttia – kaikista raskauksista päättyvät ennenaikaisesti. Luku on valtavan korkea ja johtuu luonnollisesti siitä, että mukaan on laskettu myös varhaiskeskenmenot. Tällaisissa tapauksissa alkiorakkula tulee pois esimerkiksi kuukautisvuodon mukana, jolloin äiti ei aina itsekään tiedä olleensa raskaana. Sellaisista raskauksista, jotka ovat todettuja, noin 10 – 20 prosenttia päättyvät keskenmenoon, ja suurin osa näistä ennen raskausviikko 12 alkua.
Mistä keskenmeno johtuu?
Suurin osa keskenmenoista johtuu sikiön kromosomipoikkeavuudesta, minkä riski kasvaa naisen iän myötä. On tietenkin myös muita syitä, mutta tällaisia tapauksia ovat yli puolet keskenmenoista. Toisinaan keskenmeno johtuu kohdun rakenteellisesta poikkeavuudesta, hormonihäiriöstä tai äidin kroonisesta sairaudesta. Silloin tällöin myös istukan tai napanuoran kehityshäiriö voi johtaa keskenmenoon. Lisäksi erilaiset tulehdukset voivat keskeyttää raskauden ennenaikaisesti.
On myös ulkoisia syitä, jotka altistavat keskenmenolle. Tällaisia ovat muun muassa runsas tupakointi tai ylipaino. Tutkimusten mukaan äidin stressi, ruumiillinen työ ja liikunta eivät lisää keskenmenoja.
Keskenmeno – Oireet
Keskenmeno-oireet ilmenevät usein vähäisenä verenvuotona, joka muuttuu runsaaksi. Keskenmenon oireet pitävät sisällään myös alavatsa- ja selkäkipuja sekä supistuksia.
Alkuraskauden keskenmenot johtuvat useimmiten sikiöstä, joten minkäänlainen lääkitys tai lepo eivät auta asiaan. Luonto on tarkoittanut niin, että äidin elimistö pyrkii poistamaan raskauden, jolla ei ole kehittymisen edellytyksiä. Tästä syystä naisen ei pidä syyttää itseään tapahtuneesta!
Keskenmenon jälkeen raskaaksi
Keskenmenon jälkeen raskaaksi voi tulla täysin normaalisti. Kokemus keskeytyneestä raskaudesta on toki traumaattinen monelle äidille ja sen sulatteleminen vie aikansa.

Raskaus keskenmenon jälkeen voi monesti tuoda pelon tunteita, koska tuoreessa muistissa on edelleen tuo liian aikaisin keskeytynyt raskaus. Älä anna näiden tunteiden kuitenkaan vallata liikaa tilaa ajatuksissasi. Vaikka keskenmenot ovat yleisiä, niin toistuvat keskenmenot ovat jo harvinaisia. Mikäli huomaat, että keskenmeno on aiheuttanut sinulle masennusta, hakeudu keskustelemaan asiasta.
Moni haluaa keskenmenon jälkeen raskaaksi melko nopeasti, koska se lievittää tavallaan myös juuri koetun tuskaa. Sinun on hyvä tietää, että myös tilastot ovat hyvin lohdullisia raskauden suhteen, sillä seuraava raskaus onnistuu 85 – 90 prosentin todennäköisyydellä.
Onko sinulla omakohtaisia kokemuksia aiheesta keskenmeno? Täältä voit lukea tosielämän keskenmenokertomuksen.
Lue myös nämä:
(Lähteet: Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009; Americanpregnancy.com)