Lapsettomuus
Lapsettomuus on melko yleistä. Vaikeudet saada raskaus alkamaan koskettaa jopa 15 prosenttia pariskunnista jossakin elämänvaiheessa. Lapsettomuushoitoja suositellaan yleensä, kun raskautta on yritetty vuoden ajan. Tämä tarkoittaa, ettei ehkäisyä ole käytetty ja yhdyntöjä on kuukautiskierron keskivaiheilla vähintään joka toinen tai kolmas päivä.
Lapsettomuushoitoihin voi hakeutua jo aiemmin, jos nainen on yli 35-vuotias, hänellä on epäsäännöllinen kuukautiskierto tai hän on sairastanut lantion alueen tulehduksen. Miehen osalta lapsettomuushoitojen aloitusta voi aikaistaa, jos hänellä on ollut lapsena laskeutumattomat kivekset, murrosiässä sikotauti tai myöhemmin jokin kivesten tulehdus tai vamma sukuelinten alueella. Hoitojen aloitusta voi aikaistaa myös jos osapuolilla on kroonisia sairauksia, hedelmällisyyteen vaikuttavia lääkityksiä tai yleissairauksia kuten diapetes, epilepsia, suolistotauti tai keliakia.
Hoitoihin voi hakeutua terveyskeskuksen, gynekologin tai yksityisten lapsettomuusklinikoiden kautta.
Lapsettomuuden syy löytyy yhtä usein naisesta kuin miehestä. Yli neljäsosassa tapauksissa syy löytyy molemmista. Aina selkeää syytä ei kuitenkaan löydy ollenkaan. Lähes kaikkia lapsettomuuden syitä voidaan hoitaa.
Naisesta johtuva lapsettomuus
Naisen hedelmällisin ikä on noin 20-30 -vuotiaana. Lapsettomuus yleistyy merkittävästi 37 ikävuoden jälkeen, koska munasolujen määrä ja laatu heikkenevät.
Epäsäännöllinen kuukautiskierto voi kieliä ovulaatiohäiriöistä. Siihen voi vaikuttaa monirakkulaiset munasarjat, yli- tai alipaino tai hormonaalinen häiriö.
Endometrioosi on yleinen ongelma, joka saattaa aiheuttaa synnytinelimiin pesäkkeitä, jotka haittaavat munasarjojen toimintaa. Se voi myös aihettaa haitallisia entsyymejä, jotka estävät alkioita kiinnittymästä kohtuun.
Lantion alueen tulehdukset ja leikkaukset saattavat aiheuttaa arpikudoksia, jotka estävät munasolun pääsyn kohtuun. Myös tietyt krooniset sairaudet voivat vaikeuttaa raskaaksi tulemista.
Ferritiinin eli varastoraudan puute saattaa vaikuttaa hedelmällisyyteen.
Naisen lapsettomuustutkimuksissa selvitetään tapahtuuko munarakkulan kypsymistä ja normaaleja ovulaatioita. Lisäksi tutkitaan hormonitoimintaa ja synnytyselinten anatomiaa. Tärkeimmät menetelmät ovat ultraäänitutkimus ja verikokeet.
Miehestä johtuva lapsettomuus
Miehen lapsettomuuden syyt liittyvät yleensä siittiöiden määrän tai laadun heikkenemisestä. Laatuun vaikuttavat esimerkiksi lääkkeet, kiveksiin kohdistuneet vammat, tupakointi ja erilaiset infektiot.
Miehen lapsettomuustutkimuksissa ensimmäinen askel on yleensä sperma-analyysi.
Miten lapsettomuuteen voi vaikuttaa?
Molempien osapuolten normaalipaino, terveellinen ravitsemus ja sopiva määrä liikuntaa vaikuttavat positiivisesti raskauden alkamisen mahdollisuuteen.
Runsas tupakointi heikentää munasarjojen toimintaa ja sperman laatua. Myös runsas alkoholin käyttö häiritsee siittiöiden tuotantoa ja heikentää myös naisen hedelmällisyyttä.
Sukupuolitaudit, kuten klamydia, voivat hoitamattomina heikentää hedelmällisyyttä.
Lapsettomuuden henkiset vaikutukset
Lapsettomuus on kriisi, joka vaikuttaa parisuhteeseen ja elämään. Se on erilainen kuin muut elämän kriisit, sillä siinä vaihtelevat epätoivo ja toivo. Pettymykset saattavat iskeä välillä todella kovaa esimerkiksi silloin kuin nainen huomaa kuukautisvuodon taas alkaneen.
Pettymyksien kohtaamisissa olennaista on kumppanin tuki. Pitää kuunnella ja ymmärtää, eikä missään nimessä syytellä toista osapuolta. Asioista voi olla eri mieltä ja voi olla erilaisia tunteita, mutta oleellista on toisen kunnioitus.
Myös puhuminen auttaa. Jos pariskunnan keskinäinen kommunikaatio ei riitä, pitäisi asiasta voida puhua esimerkiksi ystäville.
Joskus myös ammattiauttajan apu saattaa olla tarpeen.
Lapsettomuus vaikuttaa aina pariskunnan seksielämään. Yhdyntöjen keskittäminen ovulaatioiden tienoille voi aiheuttaa suorituspaineita. Lapsettomuus vaikuttaa myös kokemuksiin naiseudesta ja miehisyydestä. Lapsettomuuden aiheuttamat tunteet on hyvä käydä läpi, jotta seksielämä pysyisi hyvänä ja spontaanina. Kriisi voi myös kannustaa puhumaan, jolloin seksielämä voi jopa parantua.
Lapsettomuuskriisi ei välttämättä lopu raskauteen ja lapsen syntymään. Joskus lapsettomuudesta kärsinyt voi kokea syyllisyyttä kun ei pysty nauttia vauvasta ja lapsiarjen kaikista raskaistakin puolista. Kriisi voi myös jatkua, jos pari toivoo useampaa lasta.
Kriisin vaikeudesta huolimatta lapsettomuus yleensä lähentää paria, sillä lapsettomuus on niin vahvasti yhteinen asia. Tutkimusten mukaan lapsettomuuskriisistä selviytyneet ovat onnellisempia kuin aiemmin.
Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Lapsettomuushoidot, inseminaatio, IVF – Koeputkihedelmöitys