Lapsettomuus: Ferritiini eli varastorauta saattaa vaikuttaa hedelmällisyyteen
Tämä lapsettomuus ferritiini -artikkeli käsittelee ferritiinin mahdollista merkitystä lapsettomuudessa. Jutun lopussa mainoslinkki Puhti-palveluun, jonka kautta voi mittauttaa veriarvot edullisesti.
Oletko törmännyt “lapsettomuus ferritiini” termeihin samassa yhteydessä? En minäkään ennen tätä päivää ja siksi haluankin kirjoittaa aiheesta. Harva tulee ajatelleeksi, että raudanpuutteella ja ferritiinitasolla eli varastoraudalla saattaa olla vaikutusta lapsettomuudessa.
Osa lapsettomuusklinikoista ei edes nykyisin tee lapsettomuushoitoja, jos ferritiinitaso on alhainen. Raskautta suunnittelevalla ferritiinin tason tulisi olla vähintään 50. Tietämys aiheesta lisääntyy nyt vauhdilla.
Mikä on ferritiini? Ja mikä lapsettomuus ferritiini -yhtälö?
Ferritiini on raudan ja valkuaisaineen (apoferritiinin) muodostama raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto. Siksi se on hyvä elimistön rautavarastojen mittari, ja sen pitoisuuden pienuus on merkki raudanpuutteesta.
Ferritiinin viitearvot ovat Suomessa alhaiset
Normaalin ferritiiniarvon alaraja on Suomessa 13 eli hyvin alhainen, kun esimerkiksi Britanniassa se on 30. Joissain suomalaisissa julkaisuissa alarajana pidetään jopa 5, vaikka sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Tom Wideniuksen mukaan rautavarastot ovat käytännössä tyhjät, jos luku on alle 30. Onkin erittäin valitettavaa, että Suomessa iso määrä ihmisiä kärsii raudanpuutteesta johtuvista oireista ja lääkärit eivät ota niitä tosissaan.
Jotkut lääkärit puhuvat ferritiinin mittauksesta jopa turhana muoti-ilmiönä, joka on mielestäni edesvastuutonta.
Sen todistaa tuhannet ihmiset, jotka ovat saaneet itsensä oireettomiksi oman sisukkuutensa ja tiedonhaun ansiosta sekä löytämällä raudanpuutteeseen perehtyneet lääkärit. Niitäkin onneksi löytyy Suomesta.
Miten raudanpuute todetaan?
Erikoislääkäri Tom Wideniuksen mukaan paras laboratorioarvo raudanpuutteen toteamiseen on seerumin ferritiini (tai plasman ferritiini, P –Ferrit). Tieteellisessä kirjallisuudessa puhutaan yleensä S -ferritiinistä. Koska tulehdus voi nostaa ferritiiniarvoa 3-5 kertaiseksi, kannattaa usein samalla tarkistaa myös CRP ja lasko (B-La). Jos tulehdusarvo on koholla, ei ferritiini kuvasta luotettavasti rautavarastoja.
Matala ferritiini on yleensä luotettava raudanpuutteen merkki.
Ravitsemushoitoihin perehtyneiden lääkäreiden suositus on, että seerumin rauta-arvon pitäisi olla 20 tai yli että immuunijärjestelmä toimii tehokkaasti sekä ferritiini arvon vähintään 50.
Raudanpuute ilman anemiaa
Vaikka hemoglobiini olisi normaali voi ihmisellä olla varastoraudan eli ferritiinin puutos. Tämä tuntuu olevan monille lääkäreille kohtuullisen vieras asia ja siksi ihmiset kärsivät turhaan raudanpuutteeseen liittyvistä oireista saamatta hoitoa. Rautavarastot tyhjenevät ensin ja hemoglobiini laskee vasta sen jälkeen. Liian alhainen seerumin rauta aiheuttaa hapenpuutetta, mikä taas puolestaan voi nostaa Hb arvoa.
Runsaasti tupakoivat voivat myös kärsiä hapenpuutteesta jolloin Hb nousee. Näin ollen laajat verikokeet anemian selvittelyyn ovat tarpeen. Pelkkä hemoglobiini ei välttämättä kerro juuri mitään potilaan tilanteesta.
Raudanpuutteen oireet: lapsettomuus-ferritiini
Raudanpuutteen oireita ovat väsymys, kuiva iho, huonolaatuinen tukka ja hiusten irtoaminen, limakalvo-oireet (nielemisvaikeus ja suupielten halkeilu, kielen kirvely), monet lihasoireet kuten nopea leposyke, sydämen rytmihäiriöt, leposykkeen nopea nousu, lihasten kipeytyminen (menevät ”hapoille”), lihasten huono palautuminen rasituksesta, rasitushengenahdistus, kognitiivisten toimintojen (älylliset toiminnot) heikkeneminen.
Raudanpuute voi aiheuttaa myös lievää kilpirauhasen vajaatoimintaa, jolloin oikea hoito on raudanpuutteen hoito eikä tyroksiinin aloitus. Joillakin raudanpuute voi aiheuttaa tai pahentaa aknea. Se voi vaikuttaa myös kohdun limakalvoon ja aiheuttaa epäsäännöllistä kuukautisvuotoa.
En tiedä voiko se olla merkityksellinen lapsettomuusongelmissa mutta kun tiedetään raudan merkitys limakalvoille suosittelen lapsettomuustutkimusten yhteydessä ferritiinin mittausta. (Lähde: sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Tom Widenius)
Vähenisikö lapsettomuushoitojen tarve raudanpuutetta hoitamalla?
Raudanpuute alentaa merkittävästi hedelmällisyyttä sanotaan monissa asiantuntija-artikkeleissa. Raudanpuutteen tarkkaa syytä hedelmällisyyden alenemiseen ei ole vielä tutkittu, mutta erään lääkärin mukaan se saattaa vaikuttaa alkion kiinnittymiseen raskauden alussa.
Näin maalaisjärjellä ajateltuna olisi vähintäänkin naisen etu jos raudanpuute todetaan ja hoidetaan pois. Jos sillä on vielä positiivinen vaikutus hedelmällisyyteen niin asiaa kannattaisi äkkiä tutkia laajemmin.
Lapsettomuus ferritiini raudanpuute anemia – Löytyykö näistä syy-yhteys?
Väkisinkin sitä miettii paljonkohan yhteiskunnan varoja tuhlataan julkisella puolella lapsettomuushoitoihin, kun ferritiiniä ei mitata automaattisesti? Paranisiko tulokset ja vähenisikö lapsettomuushoidot, jos tutkimusten alkumetreillä tehtäisiin laajat verikokeet raudanpuutteen ja anemian poissulkemiseksi? Jos tällä helposti mitattavalla ja hoidettavalla asialla saadaan parempia tuloksia lapsettomuushoidoissa vaikuttaisi se lapsettomuudesta kärsivien pariskuntien henkiseen ja taloudelliseen hyvinvointiin merkittävästi.
Ferritiinin voi mittauttaa edullisesti itse
Jos lasta ei kuulu tai kärsit aiemmin mainituista oireista kannattaa ferritiini mittauttaa oma-aloitteisesti. Tuloksen avulla on helpompi päästä eteenpäin tutkimuksissa ja myös aloittaa rautalisän syöminen tarvittaessa. Ferritiinin voi mittauttaa edullisesti yksityisillä lääkäriasemilla ilman lähetettä.
Hinnat ovat alkaen 20€ ennen kelakorvausta. Laajempi anemiapaketti antaa toki paremmin tietoa tilanteesta, mutta mittauttamalla edes ferritiinin voisi saada helpommin lähetteen tarkempiin tutkimuksiin.
Mittauta ferritiini ja muut tärkeät veriarvot Puhti-palvelun kautta ympäri Suomen.
Suun kautta otettu rauta tehoaa hitaasti
Rautavarastojen täyttymiseen saattaa kulua pitkä aika. Jos taustalla on 2-3 synnytystä imetyksineen saattaa rautavarastojen täyttyminen viedä jopa 10 vuotta. Joka tapauksessa rautavarastojen täyttymiseen menee yleensä kuukausia ja osalla suun kautta otettava rauta ei imeydy ollenkaan. Kun ferritiiniarvo on riittävän alhainen voidaan antaa suonensisäinen rautainfuusio. Se täyttää rautavarastot nopeasti.
Yksityisellä 1000mg infuusion hinnaksi on kerrottu keskimäärin 700€. Suonensisäinen lääkitys on annettava valvotusti, sillä se voi joskus aiheuttaa allergisia ihoreaktioita. Vatsavaivoja se ei sen sijaan aiheuta, kuten tablettimuotoinen rauta.
Rautaa ei pidä ottaa purkista varmuuden vuoksi, vaan rauta-arvot on aina mitattava. Ylimääräinen rauta varastoituu maksaan ja se voi aiheuttaa nivelkipuja sekä suolisto-oireita.
Lue myös:
Sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Tom Wideniuksen kattava artikkeli raudanpuutteesta
Anna Ellosen & Jenna Jakosen opinnäytetyö otsikolla fertiili-ikäisen naisen raudanpuuteanemia ja sen hoito