Sukupuolineutraalit nimet

Sukupuolineutraalit nimet

Sukupuolineutraalit nimet kiinnostavat tänä päivänä enemmän kuin koskaan ja niinpä yhä useampi nykyajan vanhempi toivoo voivansa antaa lapselleen nimen, jota ei ole lukittu vain toiselle sukupuolelle.

Jos et löydä alta tarpeeksi tietoa sukupuolineutraaleista nimistä, kannattaa katsoa pitkä lista luontonimiä, joista suuri osa on sukupuolineutraaleja.

Sukupuolineutraalit nimet
(Kuva: Purple Sherbet Photography @ Flickr Creative Commons)

Sukupuolineutraalit etunimet ovat olleet lasten nimiä miettivien vanhempien huulilla jo hyvän aikaa, mutta viime aikoina sukupuolineutraalit nimet ovat muodostuneet jopa buumiksi. Ylipäätään etunimien antamisessa on tutkijoiden mukaan menossa samanlainen murros kuin 1900-luvun alussa, kun kansallisen heräämisen vanavedessä käyttöön tulivat suomalaista alkuperää olevat nimet.

Odottavat vanhemmat haluavat lapselleen parasta. Halutaan antaa nimi, joka ei välttämättä ole vain miehen tai naisen, jos lapsi haluaakin myöhemmin itse määritellä tarkemmin minuutensa. Sukupuolineutraalin nimen antaminen ei kuitenkaan välttämättä ole aina ideologisesti värittynyt.

Mitkä ovat sukupuolineutraaleja nimiä?

Sukupuolineutraaleja nimiä ovat usein luonnosta inspiraation saaneet nimet kuten Ruska, Utu ja Myrsky tai itse kehitellyt nimimuunnelmat kuten Terje, Sela ja Aale.

Mikä tekee nimestä sukupuolisesti latautuneen? Loogisesti ajatellen sen käyttö: kun monta tyttöä saa nimen Lahja itselleen, iskostuu Lahja pikkuhiljaa historian kuluessa naisen nimeksi. Raamatulliset nimet ja pyhimysten nimet taas ovat alkujaankin olleet tietyn sukupuolen edustajan nimiä: Martta (Marta), Noomi, Ruben, Johannes.

Sukupuolineutraali nimi
(Kuva: Purple Sherbet Photography @ Flickr Creative Commons)

Sukupuolineutraaleja nimiä ovat esimerkiksi erisnimiksi otetut yleisnimet, joilla ei ole historiallista latautumaa eli ne eivät perinteisesti kuulu miehelle tai naiselle – tällaisia ovat esimerkiksi:

  • Airut
  • Utu
  • Paju
  • Laine
  • Toive

Sukupuolineutraalien nimien asema Suomessa

Jotkut maistraatit Suomessa lukitsevat tietyn nimen jommallekummalle sukupuolelle. Kuten Väestörekisterikeskuksen ylläpitämästä etunimipalvelusta voi nähdä, on osa jo entuudestaan tunnetuista etunimistä sellaisia, joita on annettu sekä tytöille että pojille.

Sukupuolineutraaleja nimiä
(Kuva: Purple Sherbet Photography @ Flickr Creative Commons)

Useissa romaanisten kielten maissa (italian- ja espanjankieliset maat) a:han loppuvat nimet ovat yleensä feminiinejä eli myös a:han loppuvat nimet ovat naisille määrättyjä nimiä. O-loppuiset nimet taas ovat maskuliineja ja miesten nimiä.

Suomessa eikä monessa muussakaan kielessä ei o- tai a-kirjain ole merkattu kummallekaan sukupuolelle. Siksi esimerkiksi nimestä Kuura ei voi päätellä, kummalle sukupuolelle se kuuluu. Sukupuolineutraalien nimien tarkoituskin lienee saada meidät ajattelemaan ihmistä nimen takana, ei hänen sukupuoltaan.

Luonto on lähes loputon varasto käyttämättömille ja sukupuolisesti merkkaamattomille nimille. Lisäksi luontoon liittyvät nimet ovat yleisesti ottaen kauniita:

  • Kuisma
  • Pii
  • Tuisku
  • Salama
  • Puro
  • Emi
  • Hede
  • Timotei

Lue myös nämä:

(Lähteet: Yle.fi)

Takaisin ylös