Näin asetat digitaaliset rajat ja pidät koko perheen turvassa

Erilaisilla päätelaitteilla on nykyään suuri merkitys lähes jokaisen ihmisen elämässä. Moni meistä viettää erilaisten ruutujen ääressä jopa yli puolet valveillaoloajastaan. Ensin mahdollisesti tehdään kahdeksan tuntia töitä tietokoneella, minkä jälkeen siirrytään omalle kännykälle ja läppärille. Mikäli työmatkat tulee taitettua julkisissa kulkuneuvoissa, on oma älypuhelin usein silloinkin nenän edessä.

Koska digitaalisia laitteita on nykyään kaikkialla, on rajojen ylläpitäminen ja verkkoturvallisuuden varmistaminen koko perheelle noussut ensiarvoisen tärkeäksi. Etenkin lasten kohdalla ruutuajan kanssa on pakko tehdä jonkinlaisia rajanvetoja. Ilman sopivaa valvontaa ja riittäviä rajoituksia, lapsista tulee nopeasti kännyköiden ja televisioiden orjia – samoin kuin vanhemmistakin. Tässä artikkelissa pohdimme, miten digitaaliset rajat kannattaa asettaa ja mihin asioihin on hyvä kiinnittää huomiota.

Digitaalisten rajojen merkitys

Digitaalisilla rajoilla viitataan yksilön itselleen ja perheelleen asettamiin rajoihin ja ohjeisiin, jotka koskevat verkkokäyttäytymistä ja netissä tapahtuvaa vuorovaikutusta. Aivan kuten asetamme fyysisiä rajoja suojellaksemme itseämme ja rakkaitamme, tulee meidän asettaa rajoja myös digitaalisessa maailmassa yksityisyytemme, turvallisuutemme ja hyvinvointimme ylläpitämiseksi.

Erilaisia digitaalisia rajoja voivat olla muun muassa ruutuajan hallinta, henkilötietojen suojaaminen sekä lasten netissä tapahtuvan vuorovaikutuksen seuraaminen.

Kokeile näitä kahdeksaa vinkkiä

Seuraavassa luettelemme muutamia keinoja, joilla voit turvata lastesi myös omaa nettikokemustasi.

  • Hallitse näyttöaikaa. Liiallisella ruutuajalla voi olla haitallisia vaikutuksia fyysiseen terveyteen, henkiseen hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin. Kannattaa siis asettaa ruutuajalle rajoituksia sekä itselle että perheelle. Huomionarvoista on, että pelkkä rajoitusten asettamien ei välttämättä kuitenkaan ole tehokkain tapa puuttua asiaan. Rajojen lisäksi voi olla tehokasta myös rohkaista lapsia vaihtoehtoisiin aktiviteetteihin. Kun siis kehotat lapsia ulkoilemaan, lukemaan, liikkumaan ja piirtämään, saat heidät helpommin pysymään poissa ruudun ääreltä.
  • Pidä henkilötiedot suojassa. Ole aina varovainen, kun jaat henkilökohtaisia tietojasi verkossa. Lähtökohtaisesti nimi, osoite, puhelinnumero ja etenkin maksutiedot on hyvä pitää visusti salassa, ellei niiden esille tuomiseen ole jokin erityisen painava syy. Nämä asiat pätevät myös sosiaalisen median alustoihin. Facebookin ja X:n kaltaisten somealustoiden asetukset kannattaa käydä tarkasti läpi, jotta ei tule epähuomiossa antaneeksi isoille yrityksille lupaa mihinkään sellaiseen, mitä halua. Myös lasten mahdolliset sometilit kannattaa käydä läpi näitä asioita silmällä pitäen.
  • Käytä vahvoja salasanoja. Luo kaikille nettitileillesi vahvat ja ainutlaatuiset salasanat, jotka on mahdoton arvata. Parasta olisi, jos voisit arpoa salasanaksi jonkin merkkijonon, jonka tallennat itsellesi talteen fyysiseen muotoon. Kännykkään tai kuviin tallennetut tunnukset voivat valitettavan helposti joko kadota tai pahimmassa tapauksessa päätyä vääriin käsiin. Lisäksi on suositeltavaa ottaa kaksivaiheinen todennus käyttöön aina, kun se on mahdollista. Myös lapsia tulee ohjeistaa näissä asioissa, jotta he eivät valitse salasanoikseen esimerkiksi lempinimiään.
  • Opeta lapsia verkkoturvallisuudesta. Pidä lapsille oma oppitunti nettiturvallisuuden tärkeydestä. Erityisen tärkeää on kertoa huijauksista, joita netti on täynnä. Parasta olisi, jos lapset oppisivat olemaan skeptisiä kaikenlaisten tietojenkalasteluhuijausten ja muiden sopimattomien sisältöjen suhteen.
  • Tarkkaile lasten verkkotoimintaa. Pysy ajan tasalla itsesi, perheesi ja erityisesti lasten ja teini-ikäisten verkkotoiminnasta. Huomioi, että rahapelaaminen ja Zimpler kasinot ovat sallittuja vain aikuisille, ja estä lapsia käyttämästä myös muita haitallisia sisältöjä. Tämä onnistuu yleensä kätevästi erilaisten rajoitussovellusten avulla. Oikeilla työkaluilla voit sulkea sopimattomat sisällöt pois lasten ulottuvilta.
  • Aseta lapsille ruutuaikarajoitus. Lasten kännykän käytön rajoittaminen voi usein olla haastavaa. Yksi tehokas tapa on asettaa kännykkään digitaalinen ruutuaikaraja, jonka täyttymisen jälkeen kännykän käyttö muuttuu muuten kuin soittamisen osalta mahdottomaksi. Tällä tavoin voit ulkoistaa kurjan komentelun automaatiolle ja varmistat, että ruutuajan käyttö pysyy järkevissä rajoissa.
  • Kytke lasten kännykästä sijaintipalvelut päälle. Sijaintipalveluiden avulla voit koska tahansa selvittää netistä, missä lapsesi milloinkin kulkee. Näin voit varmistua, että hän on turvallisesti pihapiirissä eikä ole karannut kauas.
  • Harjoittele digitaalista detoxia. Suunnittele koko perheelle säännölliset digitaaliset detox-jaksot tai -ajat, jolloin kaikki päätelaitteet sammutetaan hetkeksi. Näinä aikoina koko perhe voi laittaa digitaaliset laitteensa kiinni ja tehdä yhdessä jotakin muuta. Jos asiat tehdään oikein, tästä detox-ajasta voi tulla koko perheen suosikkiaika, mikä kannustaa lapsiakin ymmärtämään, mistä elämässä oikeasti on kysymys.

Lopuksi

Ihminen on pohjimmiltaan melko laiska ja mukavuudenhaluinen otus. Jos ihmiselle tarjotaan helppo ja vaivaton tapa nauttia ajastaan ilman sen suurempia ponnisteluita, jää hän helposti sohvan pohjalle pitkäksikin aikaa kerrallaan. Digitaaliset laitteet ovat vaivihkaa kaivautuneet varsin syvälle arkemme ytimeen. Nykyään moni rojahtaa pitkän työpäivän jälkeen sohvalleen ja ottaa salamana kännykkänsä esiin. Mahdollisesti tämä kapistus lasketaan pois kädestä vasta siinä vaiheessa, kun pää painetaan tyynyyn. Unien jälkeen sama ruljanssi jatkuukin sitten uudelleen.

Jos ihminen ei aseta omalle ja perheensä kännykän käytölle mitään rajoja, voidaan pian olla tilanteessa, jossa kaikki ovat ruudulla lähes kaiken aikaa. Toiminnalle kannattaa mahdollisuuksien mukaan laittaa stoppi jo ennen kuin tilanne kehittyy siihen pisteeseen. Takaisin normaaliin pääsy onkin sitten sen jälkeen hankalaa, joskaan ei sekään onneksi mahdotonta.

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös