Nimipäivät

Nimipäivät

Nimipäivät kiinnostavat monia, joten niinpä avasimme niille täysin oman sivun. Täältä löydät nimipäiväkalentereissa esiintyviä suomalaisia, suomenruotsalaisia, saamelaisia sekä ortodoksisia nimiä sekä niiden nimipäiviä.

Nimipäivät
(Kuva: dbrekke@FlickrCreativeCommons)

Virallista listaa suomalaisista nimipäivistä pitää Helsingin Yliopiston Almanakkatoimisto. Tätä kalenteria päivitetään viiden vuoden välein, jolloin sinne nostetaan uusia suosittuja nimiä. Näissä tapauksissa uudet suositut nimet seuraavat useimmiten läheisnimien nimipäivää: Neelan saadessa esimerkiksi saman nimipäivän kuin Nea ja Neea. Ulkomaalaisten nimien yleistyessä Suomessa kovaa vauhtia joudutaan välillä turvautumaan muiden maiden nimipäiväkalentereihin, kun katsotaan mikä päivämäärä minkäkin nimen nimipäiväksi sopisi. Nimipäivät siis elävät jollain tasolla jatkuvasti.

Nimipäivä kalenteri

Nimipäivä kalenteri kiinnostaa monia, joten niinpä löydät sen suoraan tästä alta:

Helsingin Yliopiston Almanakkotoimiston ylläpitämä Suomen virallinen nimipäivät kalenteri on siitä oiva apuväline, että siinä missä monet nettikalenterit kertovat vain kyseisen päivän nimipäiväsankarit, löytyy tämän avulla koko vuosi helposti netin kautta.

Yllä olevan kalenterin kautta löydät sekä suomalaiset ja suomenruotsalaiset että saamelaiset ja ortodoksiset päivän sankarit, mikä tulee monesti enemmän kuin tarpeeseen, kun tahtoo antaa pieniä huomionosoituksia itselleen tärkeille ihmisille. Fyysiset kalenterit eivät ole edelleenkään kadonneet internet-kehityksen myötä, koska esimerkiksi vuonna 2013 julkaistiin Suomessa yli 14 miljoonaa kalenteria, joista noin 12 miljoonaa sisältää nimipäivät. Monet ihmiset eivät edelleenkään tänä päivänä hyväksy kalenteria, mikäli se ei sisällä luetteloa nimipäivistä. Nimipäiväkalenteri siis elää ja hengittää yllättävän hyvin.

Ruotsalainen nimipäiväkalenteri

Ruotsalainen nimipäiväkalenteri kiinnostaa suomalaisia monestakin syystä. Onhan ruotsi toinen kieli, minkä lisäksi meillä on oma suomenruotsalainen kalenterimme. Tämän lisäksi ruotsalaiset nimet ovat taas tulleet viime vuosina muotiin, kun mietitään omalle lapsukaiselle nimeä. Alta löydätkin ruotsalaisen almanakan, jonka avulla on helppo katselle Ruotsissa vietettäviä nimipäiviä.

Nimipäivät tänään

Nimipäivät tänään löydät lähteistä, jotka olemme koonneet tähän alle:

Jotta uusi nimi lisättäisiin aina viiden vuoden välein julkaistavaan uuteen nimipäiväkalenteriin, täytyy kyseinen nimi olla vähintään 500 henkilöllä. Vielä vuonna 2010 samainen raja oli 1000 henkilöä. Kun nimeä ei vielä harvinaisuudesta johtuen löydy virallisesta kalenterista, voidaan nimipäivää viettää oikeastaan milloin vain. Monet kuitenkin toimivat niin, että viettävät nimipäivää silloin toisen tai kolmannen nimensä mukaan tai saman kantanimen eri muunnoksen nimipäivänä.

Aikoinaan katolinen ja ortodoksinen kirkko laittoivat pyhimysten muistopäiviä keskiaikaiseen pyhimyskalenteriin, jonka jälkeen nimipäivät tulivat osaksi suomalaisten elämää 1300-luvulla. Tästä viisisataa vuotta myöhemmin, 1800-luvulla, alettiin kalenteriin lisäämään myös ei-kristillisiä nimiä. Nykyään nimipäivää muistetaan huomionosoituksella ja joskus kenties pienellä lahjalla; riippuen hieman siitä kuinka läheinen kyseinen nimipäiväsankari on. Nimipäivät tänään ovat kuitenkin enimmäkseen muodollinen huomionosoitus.

Tilaa uutiskirje

Liity tästä suositun uutiskirjeemme saajaksi ja saat rahanarvoisia vinkkejä vauva-arkeen.

Takaisin ylös