molluska

Molluska eli ontelosyylä on kiusallinen mutta vaaraton virus

Molluska eli ontelosyylä on kiusallinen mutta vaaraton virus

Molluska on yleinen vaiva päiväkoti-ikäisillä. Molluska eli toiselta nimeltään ontelosyylä on ontelosyyläviruksen aikaansaama ihottuma.

Ontelosyyliä on etenkin atoopikoilla. Molluska on ihonvärinen näppylä, jonka sisällä on puuromaista massaa. Se koostuu viruksen infektoimista ihosoluista.

Syylät saattavat olla ihossa jopa 1-2 vuotta, mutta yleensä ne lähtevät kuukausien kuluessa. Joskus ne häviävät jälkiä jättämättä ja joskus ne taas tulehtuvat.

Mistä molluskan tunnistaa?

Molluska on yleensä parin millimetrin läpimittainen ihonvärinen tai vaaleanpunainen näppylä, jonka keskellä voi nähdä pienen kuopan eli ”navan”.

Syyliä on joskus vain muutama, tavallisesti kymmeniä tai satoja. Joskus lapsi on kauttaaltaan syylien peitossa. Syyliä on eniten ohuilla ihoalueilla, kuten kyynärtaipeissa, reisissä ja polvitaipeissa.

Kun syylät alkavat parantua, osa niistä tulehtuu. Tulehtunut molluska kutiaa usein, mutta tulehtumaton hyvin harvoin.

Tulehdus ja kutina ovat parantumisen merkkejä. Joskus tulehtumisen syynä on bakteeri-infektio, joka vaatii antibiottihoitoa.

ontelosyyla
Tulehtuneita ja kutiavia ontelosyyliä

Miten molluskat eli ontelosyylät tarttuvat?

Ontelosyylät tarttuvat ihokosketuksessa, esimerkiksi käytettäessä samaa pyyhettä tai yhteisissä pesutiloissa.

Punoittavat ja rikkoutuneet näppylät aiheuttavat helposti tartunnan. Raapiminen edesauttaa ontelosyylien leviämistä, jolloin ne leviävät helposti muualle kehoon ja tarttuvat muihin lapsiin.

Ontelosyylät voivat muodostaa arpia, jos ne raapii rikki. Punoittavat ja rikkoutuneet näppylät aiheuttavat myös helposti tartunnan.

Tartunnasta taudin puhkeamiseen kuluu 2–8 viikkoa.

Aikuisella ontelosyylä on harvinainen

Aikuisella ontelosyylä on suhteellisen harvinainen. Jos sellaisia löytyy on se usein merkki vastustuskyvyn heikkenemisestä.

Aikuisen molluskat on syytä näyttää lääkärissä. Aikuisilla ontelosyyliä esiintyy pääasiassa sukupuolielimissä, vatsassa, ristiselässä tai reisien sisäpinnalla, jolloin kyseessä on sukupuoliteitse tarttuva tauti.

Miten molluskoita hoidetaan?

Jos lapsella on vain muutama syylä, ne parantuvat usein itsestään. Osa haluaa rikkoa syylän ja nopeuttaa sen poistumista.

Syylän puhkomiseen suhtaudutaan välillä kriittisesti ja jokaisen pitääkin itse miettiä, onko se tarpeen. Jos päätyy puhkomiseen voi syylän rikkoa neulalla tai pinsetillä. Myös jotkut lääkärit voivat puhkoa ontelosyyliä.

Syyläalueet voi puuduttaa lidokaiinia ja prilokaiinia sisältävällä puudutevoiteella noin tunti ennen toimenpidettä.

Kymmenet ja sadat syylät jätetään rauhaan odottamaan niiden parantumista itsestään. Joskus laajalle alueelle levinneet molluskat häviävät, kun niiden keskeltä poistetaan muutama yksittäinen molluska.

Ahkera rasvaus voi helpottaa molluskan oireita

Atooppista ihottumaa hoidetaan tavalliseen tapaan syylistä välittämättä. Syylät eivät pidä kosteudesta, joten moni on kokenut saavansa apua rasvaamalla lapsen ihoa ahkerasti.

Jos syylät tulehtuvat voimakkaasti, niitä voi hoitaa viikon verran antibakteerisella voiteella. Tulehdus on usein merkki siitä, että ontelosyylät alkavat hävitä.

Lapsi voi käydä päiväkodissa, koulussa ja harrastuksissa tavalliseen tapaan.

Apua luontaistuotteista tai lääkkeistä?

Osa on saanut apua molluskoiden poistoon luontaistuotteista ja osalla ne ei taas toimi. Osterivinokas kapselit, pihkavoide, Aloe Vera ja eteerinen teepuuöljy tai Thieves öljy on ainakin osalla toiminut.

Osterivinokkaiden osalta on ristiriitaista tietoa niiden vaikutuksesta lapsiin. Osterivinokas on sieni, joka voi sisältää estrogeenia ja aiheuttaa rintarauhasen kasvua.

Apteekeissa myydään myös molluskoihin tarkoitettuja tuotteita.

Jos sinulla on toimiva keino ontelosyylien hoitoon jaathan sen muille kommenteissa.

Lue myös Mehiläisen Digiklinikka helpottaa lapsiperheen arkea, jutussa hoidetaan etänä molluskoita.

Lue myös:

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös