tuhkarokko

Tuhkarokko voi tappaa – näin se tarttuu ja etenee

Tuhkarokko voi tappaa – näin se tarttuu ja etenee

Tuhkarokko on vakava tauti, jonka ainoa ehkäisykeino on rokottaminen. Jos lapsuudessa on sairastanut tuhkarokon, suoja tautia vastaan vaikuttaa olevan elinikäinen. Suomessa tuhkarokkoa on ehkäisty vuodesta 1975 lähtien rokotteilla. Nykyään käytetään MPR-rokotetta, joka antaa tautia vastaan erittäin hyvän suojan. Ennen rokotuksen käyttöönottoa käytännössä kaikki suomalaislapset sairastivat tuhkarokon. Kansallisen rokotusohjelman ansiosta kotoperäinen tuhkarokko on saatu hävitettyä Suomesta. Vuosittain kuitenkin todetaan muutamia tapauksia, joissa tartunta on saatu ulkomailta.

Tuhkarokon aiheuttaa paramyksovirus, joka aiheuttaa kehoon tulehdustilan. Tämä yleisinfektio saattaa aiheuttaa vaikeita jälkitauteja. Tuhkarokko on vakava asia kenelle tahansa, mutta erityisesti lapsille ja vanhuksille se saattaa olla jopa kuolemaan johtava tauti.

Tuhkarokkoon sairastunut henkilö levittää virusta runsaasti ympäristöönsä yli viikon ajan.

Miten tuhkarokko tarttuu?

Tuhkarokko tarttuu vain ihmisestä toiseen. Se on yksi tehokkaimmin tarttuvista taudeista ja sille voi altistua kosketuksen, pisaran ja ilmateiden kautta. Tuhkarokkoon sairastunut henkilö levittää virusta runsaasti ympäristöönsä yli viikon ajan; vuorokautta ennen kuumetta, neljä vuorokautta ennen ihottuman puhkeamista ja neljä vuorokautta ihottuman alkamisen jälkeen.

Virukset voivat säilyä huoneilmassa ja pinnoilla jopa kaksi tuntia. Jos tuhkarokkoa vastaan suojaamaton henkilö altistuu taudille, hän sairastuu 90 prosentin todennäköisyydellä.

Tuhkarokko
Tuhkarokkovirus kuuluu kaikkein tarttuvimpiin viruksiin.

Mitkä ovat tuhkarokon oireet?

Tuhkarokon ensioireet ovat korkea kuume ja hengitystieoireet, jotka alkavat 9-11 päivän kuluttua tartunnasta. Silmät saattavat olla valonarat ja punoittavat ja nenä vuotaa. Runsaan viikon kestävä ihottuma alkaa 3-5 päivän kuluttua ensioireista. Ihottima alkaa korvien ympäristöstä, kaulan sivuilta ja otsasta. Tuhkarokkoon ei ole lääkettä, joten hoito on oireenmukaista. Kuumetta ja särkyä voidaan lievittää kuume- ja tulehduskipulääkkeillä. Monet jälkitaudit voivat vaatia myös sairaalahoitoa.

Maailmalla tuhkarokkoon kuolee vuosittain miljoona lasta.

Tuhkarokon jälkitaudit

Jälkitaudit ovat yleisiä etenkin alle 5-vuotiailla lapsilla. Yleisimmät tuhkarokon jälkitaudit ovat kuumekouristus, korvatulehdus, ripuli, keuhkokuume ja hengitysteiden bakteeri-infektio. Myös aivokalvontulehdus ja aivojen yleistulehdus on tuhkarokon jälkeen mahdollinen jälkitauti. Lisäksi sairastuminen heikentää elimistön puolutustuskykyä muita tauteja vastaan jopa yli kahden vuoden ajaksi.

Tuhkarokko johtaa kuolemaan 0,1-0,3 prosentin todennäköisyydellä. Maailmalla tuhkarokkoon kuolee vuosittain miljoona lasta. Suomessa MPR-rokote pelastaa vuosittain seitsemän ennenaikaista lapsen kuolemaa ja estää myös vakavat jälkitaudit.

Lähteet: THL, Duodecim, Terve.fi.

Lue lisää:

Rotavirusrokote oireet – Kokemuksia puolesta ja vastaan

Molluska eli ontelosyylä on kiusallinen mutta vaaraton virus

Norovirus lapsella

Lapsiperheen matka-apteekki ja matkailijan rokotukset

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös