doula mukana synnytyksessä

Synnytystarinoita – Doula mukana synnytyksessä

Synnytystarinoita – Doula mukana synnytyksessä

Jokainen synnytys on ainutlaatuinen kokemus! Synnytyskokemuksista on tärkeää puhua. Omalla tarinallasi voit antaa vertaistukea toiselle, purkaa omia ajatuksiasi tai ihan vain kertoa positiivisen kokemuksesi synnytyksestä. Sylissä -blogista löydät eri ihmisten synnytystarinoita yhteen paikkaan koottuna.

Jasun, 29, kuopuksen laskettuaika oli jouluaattona 2017. Jasu on opiskellut doulaksi ja hänelle oli tärkeää, että myös omalla kohdallaan hänellä on doula mukana synnytyksessä.

doula mukana synnytyksessä
Raskausviikot 26-27

Torstain 14.12. ja perjantain 15.12. välisenä yönä, raskausviikolla 38+3 Jasu heräsi aiemmasta synnytyksestä tuttuihin jomotuksiin, joita hän yritti hillitä lämpöpussin avulla. Supistukset tulivat noin kuuden tunnin ajan 4-6 minuutin välein. Vessassa käydessään hän huomasi verenvuotoa, josta osasi päätellä, että avautumisvaihe oli alkanut. Silloin Jasu soitti sairaalaan. Sairaalakassi ei ollut vielä pakattuna, joten supistuskipujen kourissa hän pakkasi laukkua valmiiksi.

Sairaalassa siirryttiin heti tutkimuksen jälkeen synnytyssaliin

Sairaalassa Jasu pääsi heti tutkimusten jälkeen synnytyssaliin, johon mukaan tulivat mies ja doula. Jasulle tarjottiin Oxanestia, jonka avulla hän saisi levättyä. Ensimmäinen synnytys tapahtui sektiolla, joten ainoa toive kuopuksen synnytyksessä oli, että Jasu saisi kokea alatiesynnytyksen. Ammeeseen hän ei päässyt edellisen sektion vuoksi. Supistukset laimenivat ja kävi ilmi, että synnytysvastaanotolla tehty tutkimus ei vastannut todellisuutta, joten Jasu siirrettiin osastolle nukkumaan yön yli.

Yön Jasu kärsi kovista kivuista, eikä saanut levättyä Opamoxeista, Oxanestit tens-laitteesta ja lämpöpussista huolimatta. Yön aikana oli kuitenkin tapahtunut edistystä, 3cm auki, ja Jasu siirrettiin takaisin synnytyssaliin. Salissa hän sai ilokaasua, joka helpotti pahimpia kipuja. Supistukset pahenivat ja doula, joka oli ammatiltaan myös kätilö, soitettiin paikalle. Jasua alettiin valmistelemaan epiduraalin laittoon, jota laitettiin yhteensä kaksi kertaa. Ensimmäisen epiduraalin jälkeen kalvot puhkaistiin ja vesien meno edisti synnytyksen vauhtia. Lähempänä iltaa Jasu pyysi pudendaali-puudutuksen helpottamaan paineen tunnetta ja sai sen kahdesti.

doula mukana synnytyksessä
Poika pääsi heti äidin syliin

Pitkä ja uuvuttava ponnistusvaihe

Synnytys edistyi ja oli aika ponnistaa. Ponnistusvaihe oli pitkä ja uuvuttava. Muutamien eri asentojen kokeilun jälkeen otettiin jalkatuet käyttöön ponnistamisen avuksi. Puolentoistatunnin ponnistamisen jälkeen paikalle tuli lisää henkilökuntaa imukupin kanssa. Vaikka ponnistusvaiheen hetket olivat hurjia, niin Jasulla oli täysi luotto kätilöihin ja muihin ihmisiin hänen ympärillään. Loppuvaiheessa Jasulle jouduttiin tekemään episiotomia (välilihan leikkaus) ja vauvaan kokeiltiin kahta eri imukuppia, jotka irtosivat kaksi kertaa. Vauva oli syntymässä viistolla päänasennolla ja sektioon lähteminen oli lähellä.

Jasu alkoi tuntea, että vauva syntyy ja noin 1 tunti 40 minuuttia kestäneen ponnistusvaiheen jälkeen pieni terve poika syntyi lauantaina 16.12.17 hieman ennen kello kahdeksaa illalla mitoin 3600 g ja 50 cm. Napanuoran annettiin sykkiä kaikki veret vauvaan ja hänet laskettiin äidin paidan alle. Se hetki oli Jasulle aivan uusi, sillä ensimmäisessä sektiolla tapahtuneessa synnytyksessä hän ei saanut kokea välitöntä kosketusta vauvaan.

doula mukana synnytyksessä
Vauva tyytyväisenä päiväunilla

Vaikka synnytys oli pitkä, kaiken kaikkiaan kolme päivää kestävä, kivulias ja tikkejä tuli useita, niin Jasun oli sanoinkuvaamattoman onnellinen. Jasu on erittäin kiitollinen kätilöille ja henkilökunnalle, jotka tekivät kaikkensa helpottaakseen hänen oloaan synnytyksen aikana. Hän on myös iloinen siitä, että hänellä oli miehensä lisäksi oma doula mukana synnytyksessä tuomassa voimaa ja tukemassa. Erityisesti Jasu arvostaa doulan ammattimaisuutta synnytykseen liittyvien lääketieteellisten asioiden puolesta ja sitä, että doula kertoi koko synnytyksen ajan mitä milloinkin tapahtuu.

Jasun perhe-elämää voi seurata hänen blogistaan Elämältä kaiken sain.

Lue aiemmat synnytytarinat:

Synnytystarinoita – Odottamaton kotisynnytys

Synnytystarinoita – Suunniteltu sektio

Janina Huovari

Kirjoittaja on 31-vuotias siuntiolainen 8-vuotiaan tytön äiti.

Lastenvaatteet ja sisustaminen kuuluvat Janinan suurimpiin kiinnostuksen kohteisiin. Tapahtumista ja juhlien järjestämisestä innostunut äiti kuuntelee mielellään erilaisia tarinoita elämästä, nauttii uusista kokemuksista sekä tutustuu innostaviin ihmisiin.

Ota yhteyttä: janina@lapsennimi.com

Takaisin ylös