sikion kehitys

Sikiön kehitys

Sikiön kehitys – Miten kaikki etenee?

Sikiön kehitys on luonnollisesti aihe, joka kiinnostaa erityisesti monia ensimmäistä lastaan odottavia äitejä.

Eritoten raskauden alkuaika on erittäin vauhdikasta kehitystä sikiön (ja alkion) kehityksessä, ja tällöin myös riskit muun muassa keskenmenoon ovat suurimmillaan.

Tässä artikkelissa käymme lyhyesti läpi sikiön kehitysvaiheet raskauden edetessä. Kaikki luvut ja viikot ovat luonnollisesti yksilöllisiä, sillä kaikki raskaudet eivät ole samanlaisia vaan hyvinkin yksilöllisiä. 

Sikiö ja ravinnonsaanti

Vasta 1900-luvulla alettiin toden teolla heräämään siihen, miten ensiarvoisen tärkeää äidin ravintotottumukset ja odottavan äidin ruokavalio ovat sikiön kehityksen kannalta.

Emme paneudu tässä sen enempää ravintosuosituksiin, mutta raskaana olevan naisen on hyvä muistaa sikiön nauttivan samoja ravintoaineita kuin hän itsekin (lue täältä odottavan äidin ruokavaliosta).

Äidin ja sikiön yhteiselimenä ja yhdyssiteenä toimii istukka, joka vastaa aineenvaihdunnasta.

Istukkaan sikiö on puolestaan yhteydessä napanuoran kautta. Ravintoaineiden lisäksi sen kautta kulkevat happi, hormonit ja vasta-aineet, mutta myös nikotiinin ja alkoholin kaltaiset nautintoaineet (joita luonnollisesti tulee välttää) sekä virukset ja bakteerit. 

Alkiovaihe sikiön kehityksessä

Alkiovaihe alkaa hedelmöityksestä. Varsinaisesti alkiosta voidaan alkaa puhua solunjakautumisvaiheen jälkeen viidennellä raskausviikolla, jolloin kohdun sisällä oleva solurykelmä on järjestäytynyt kolmeksi erilliseksi alkiokerrokseksi.

Tällöin solurykelmä alkaa muistuttaa nisäkästä. Muun muassa aborttia koskevan lainsäädännön kannalta alkio- ja sikiövaihe erotellaan toisistaan.

Selvyyden vuoksi: sikiön ikää aletaan siis laskea heti hedelmöityksestä lähtien, joten sen ikä on kaksi viikkoa raskausviikkoja vähemmän.

Raskausviikkojen laskeminen alkaa viimeisten kuukautisten alkamisen päivästä, vaikka varsinainen raskaus ei olekaan alkanut. Tästä kestää vielä noin kaksi viikkoa hedelmöitykseen. Raskausviikkojen lukumäärä ei siis vastaa sikiön ikää.

Alkiovaihe päättyy sikiön ollessa kahdeksan viikon ikäinen eli 11. raskausviikon alussa. Tällöin sikiön kaikki rakenteet ovat vihdoin muodostuneet, ja elimet ja ruumiinosat alkavat hiljalleen erottua.

Alkiosta sikiöksi

Alkiota aletaan siis kutsua sikiöksi kahdeksan viikkoa hedelmöittymisestä.

Sikiön toiminta alkaa yhä enemmän muistuttaa ihmisen toimintaa – kahdeksi erilliseksi lohkoksi erottuneet aivot alkavat jo jossain määrin ohjata sen toimintaa.

Sikiön kehitys ja kasvu nopeutuu ja samalla sen alttius erilaisille keskenmenoja aiheuttaville häiriöille vähenee.

sikion kehittyminen

Varsinaisessa sikiövaiheessa myös äiti alkaa huomata kehossaan yhä enemmän muutoksia. Tässä vaiheessa kohtu on vastaan kooltaan appelsiinia.

Rinnat alkavat kasvaa, ja edessä saattaa olla uusien rintaliivien ostaminen. Ne saattavat myös aristaa.

Lisäksi raskauteen liitettävät erikoiset mielihalut, esimerkiksi outojen ruoka- ja makuyhdistelmien suhteen saattavat alkaa esiintyä.

Noin neljän ensimmäisen raskauskuukauden aikana, varsinkin niiden loppupuolella, moni nainen alkaa jo kyseenalaistaa, onko hän raskaana laisinkaan – sikiö kun ei tunnu ilmoittelevan itsestään.

On luonnollista huolestua, sillä äidinvaisto on vahva jo syntymättömän lapsenkin kohdalla.

Pitää kuitenkin huomioida, että äiti voi tuntea sikiön liikkeet yleensä aikaisintaan 16. raskausviikolla, usein vasta myöhemmin.

Sikiön kehittyminen raskauden puolivälissä

Raskauden puolivälissä sikiö on jo noin 500 gramman painoinen ja pituudeltaankin kunnioitettavat 30 senttimetriä.

Tässä vaiheessa myös tunto- ja kuuloaisti ovat varsin pitkälti kehittyneitä, ja sikiö alkaa jo tunnistaa äidin äänen. Sikiö osaa myös reagoida äidin liikkeisiin.

Raskauden loppuvaiheessa, kymmenennellä raskauskuukaudella, sikiö painaa jo noin 3 500 grammaa ja pituus on kasvanut keskimäärin 50 senttimetriin.

sikion kehitys

Sikiö on rakenteellisesti valmistautunut kohdun ulkopuoliseen maailmaan ja useimmiten asettautunut kohdussa synnytysasentoon. Sikiötä voidaan myös ulkoa yrittää kääntää ihanteelliseen asentoon. Mikäli tämä ei onnistu, on lääkärin tehtävänä harkita synnytystapaa yksilökohtaisesti.

Monella äidillä on raskauden loppuvaiheessa tietenkin mielessä maaginen sanapari ”laskettu aika”.

Siihen ei pitäisi kuitenkaan liikaa kiinnittää huomioita, sillä lasketun ajan yli meneminen on täysin normaalia ja hyvin tavallista.

Stressitön ympäristö on tässä vaiheessa erityisen tärkeä: sikiön kehitys jatkuu. Yliaikaisesta raskaudesta voidaan puhua kuitenkin vasta 43. raskausviikon alkaessa.

>> Lue täältä lapsen kehitysvaiheista

>> Lue täältä miksi vauvakirja on hyvä hankinta

Takaisin ylös