vauvakirja

Vauvakirja

Vauvakirja – harrastus, jolla on merkitys

Vauvakirja on monen vanhemman harrastus ja tapa koota muistoja lapsen varhaisista askelista maailmassa. Sama tapa jatkuu yhä digiaikanakin, ainakin toistaiseksi.

Kyseessä on eräänlainen päiväkirja, johon on tarkoitus kerätä muistoja vauvan varttumisesta. Markkinoilla on useita vaihtoehtoja, joista valita itseä kaikista eniten miellyttävä vauvakirja.

Viime vuosina markkinoille on tullut myös uudenlaisia, moderneja ja trendikkäitä vaihtoehtoja, joista on tullut monien vanhempien suosikkeja.

Tarjolla on erilaisia vauvakirjoja

Kustannusyhtiöt ovat julkaisseet vuosien varrella lukuisia erilaisia vauvakirjoja, joista äiti ja isä varmasti löytävät itselleen mieluisan. Valinnan varaa löytyy jo tavallisesta kivijalassa toimivasta kirjakaupasta runsaasti, netin kirjakaupoista puhumattakaan.

Monet vauvakirjat ovat keskittyneet jonkin tunnetun teeman ympärille. Esimerkiksi Muumit seikkailevat virallisen Muumilaakson vauvakirjan sivuilla.

Tämä on tietysti varma valinta Tove Janssonin luomien hahmojen ystäville, mutta toiset vierastavat mielestään jo liiankin kaupalliseksi käynyttä brändiä.

Kotimaisista vauvakirjoista maininnan arvoinen on myös Mauri Kunnaksen kuvittama vauvakirja, jonka sivuilla Koiramäki-maailman luoneen piirtäjän hauskat hahmot seikkailevat. Kunnaksen kirjaa on saatavilla eri värisin kansin.

Ulkomaisten hahmojen ja brändin suhteen valinnan varaa on runsaasti, sillä omat vauvakirjansa löytyvät muun muassa Aku Ankalta ja Nalle Puhilta.

Toiset vauvakirjat kattavat vain pari ensimmäistä vuotta, toiset taas jatkuvat aina lapsen kouluikään saakka tai jopa sen ylikin.

Kannattaa tutustua kirjojen tarkkaan sisältöön etukäteen – värikäs ja hauskasti kuvitettu kansi kun ei kerro koko totuutta kirjasta.

Jokaiselle löytyy takuulla se itselle kivoin vauvakirja.

Ideoita vauvakirjaan

Vauvakirja antaa useimmiten runsaasti tilaa luovuudelle. Ei ole olemassa mitään sääntöjä siitä, miten kirjaa pitäisi käyttää.

Suurin osa kirjoista kattaa samat perusjutut: ”ensimmäinen hammas”, ”ensimmäinen sana”, jne.

Samaten suurimmassa osassa markkinoilla olevista kirjoista on myös tilaa, johon kirjan täyttäjä voi keksiä omia juttujaan, tehdä sivumerkintöjä ja lisätä kuvia.

vauvakirja

Vauvakirjaa täyttäessä voi myös vilkaista vanhempien omia vanhoja kirjoja, mikäli sellaiset ovat saatavilla. Kenties niistä löytyy jotakin, jota omalle lapselle hankitussa kirjassa ei ole?

Tai ehkä niitä selatessa herää ajatus siitä, mitä olisit vielä kaivannut? Samaten jo vanhemmiksi tulleet ystävät ja tuttavat ovat arvokas resurssi myös tässä asiassa, ja heillä on varmasti hyviä ajatuksia vauvakirjan sisällön suhteen.

Vauvakirjan tekeminen itse

Tietenkään kaupasta hankittavat valmiit vauvakirjat eivät ole ainoa vaihtoehto, koska muun muassa tee-se-itse-ratkaisu on aina vaihtoehto, ja luonnollisesti paljon persoonallisempi sellainen.

vauvakirja-paras

Jonkin verran käsityötaitoa ja aikaa kuitenkin vaaditaan, eikä itse tehty vauvakirja välttämättä tule halvemmaksi kuin valmis tuote. Siitä tulee kuitenkin takuulla mieluinen ja persoonallinen.

Kirjan tekemiseen on tarjolla runsaasti ohjeita netissä, mutta kenties helpointa on varsinkin hieman kokemattomammalle käsityöharrastajalle hankkia opastusta kirjantekoon ihan kädestä pitäen.

vauvakirja-tee-itse

Lukuisat kansalais- ja työväenopistot ympäri maata tarjoavat kursseja paperin- ja kirjantekemisestä. Miinuspuoli tietysti on, että usein nämä kurssit alkavat vain kerran vuodessa ja ne täyttyvät nopeasti.

Digivelhot voivat käyttää tietokonetta oman vauvakirjansa tekemiseen. Markkinoilla on nykyisin useita ”print-on-demand”-kirjapalveluita, jotka hoitavat kirjan fyysisen painattamisen asiakkaan toimittaessa materiaalit. Yksittäisten kirjojen tekemiseen valokuvayhtiöt ovat usein hyvä ratkaisu.

Mitä sinne Vauvakirjaan voisi sitten laittaa?

Jos teet vauvakirjasi itse, niin vain mielikuvitus on rajana. Tässä muutamia vinkkejä, mitä sinne voisi laittaa:

  • Ensimmäinen vierailu isovanhempien luona
  • Isovanhempien tarinoita samaan kirjaan
  • Pieniä arjen juttuja, joilla ei tarvitse olla sen kummempaa merkitystä, koska ne ovat niitä hetkiä, jotka unohtuvat. Esim. ”28.1.2017 söimme jäätelöä paikassa x. Juoksit lokkien perässä huutaen kokki, kokki, kokki ja olit yhtä hymyä.”

vauvakirjat

  • Kuva ensimmäisestä Lego-rakennelmasta
  • Kuvia ensimmäisestä siitä ja siitä ja siitä
  • Mitä ikinä mieleesi juolahtaa: kaikki ideat ovat loistavia!

Millainen vauvakirjastasi ikinä tuleekaan, on se maailman ihanin asia myöhemmin sekä vanhemmille että lapsille itselleen.

Vauvakirja ei ole vain sinua itseä varten

Luonnollisestikaan vauvakirjaa ei tehdä vain muistoesineeksi vanhempien myöhempiä muisteloita varten – se on arvokas muistokappale myös lapsen itsensä kannalta aikuisiällä.

Vauvakirja voi säilyä vielä pitkään senkin jälkeen, kun isää ja äitiä ei enää ole, ja vauva on jo itse vanha mies tai nainen.

Voit ajatella olevasi ikään kuin museon kuraattori, ja vauvakirja on juuri sinun lapsellesi omistettu museo!

Monessa perheessä on huomattu, että ensimmäisen lapsen vauvakirjasta on täytetty antaumuksella jokainen sivu alusta loppuun.

Seuraavan lapsen kohdalla tahti on jo hieman saattanut laantua, ja kolmannen lapsen kohdalla kirjan täyttäminen onkin jäänyt jo puolitiehen, jos edes siihen asti.

Olisi kuitenkin aikuisen lapsen itsensä kannalta varsin mukavaa, mikäli hän pääsisi ensimmäisten vuosiensa pariin, vaikka ei kuopus olisikaan.

Vauvakirja kannattaa hankkia jo hyvissä ajoissa ennen vauvan syntymää, ja sen täyttämisestä kannattaa tehdä tapa.

Usko tai älä, pikkuasiat unohtuvat yllättävän nopeasti, mikä on valtava sääli huomata myöhemmin.

>> Lue täältä vauvavakuutuksen hankkimisesta

>> Katso täältä liikkeitä, jotka myyvät lastentarvikkeita

Takaisin ylös