Raskausviikko 5 – rv 5

Raskausviikko 5 – RV 5 kattava opas

Raskausviikko 5 (RV 5) meinaa sitä, että raskaana olemista on enää vaikea välttää, sillä kokonainen kuukausi on jo vierähtänyt.

Kaikki kotona tekemäsi raskaustestit ovat antaneet positiivista tulosta ja oireiluakin on havaittavissa.

Raskausviikko 5 rv 5
(Kuva: Kirsty Hall@FlickrCreativeCommons)

Kenties rintoja aristaa, väsymys painaa tai aamupahoinvointi puskee päälle. Tämä on kaikki tärkeä osa raskautta.

Raskausviikko 5 tuo mukanaan myös sen, että ultraäänitutkimukset alkavat varmuudella paljastaa raskautesi.

Viides raskausviikko – Mitä muutoksia kehossa tapahtuu

Viides raskausviikko eli rv 5 tarkoittaa sitä, että raskautesi on jo hyvin käynnissä, ja että raskaushormonitasosi ovat korkealla.

Se meinaa puolestaan sitä, että tunteet heittävät kärrynpyöriä. Olosi alkaa tuntua pöhöttyneeltä, vaikka se ei ulospäin näykään.

Viides raskausviikko
(Kuva: Ally Aubry@FlickrCreativeCommons)

Vatsasi seutu alkaa kohota vasta neljännentoista raskausviikon tienoilla, mutta paine yltyy ja vessassa tulee juostua entistä useammin.

Suurin osa ihmisistä ei pysty vielä millään erottamaan, että olet raskaana, mutta sinä alat olemaan siitä hyvin tietoinen.

Raskausviikko 5 – Vauvan kehitys rv 5 aikana

Raskausviikolla 5 vauvasi nopea kasvu sen kuin jatkuu.

Viikon loppupuolelle mentäessä se näyttää pieneltä nuijapäältä ja on kooltaan appelsiinin siemenen kokoinen eli noin 1 – 5 millimetriä.

Raskausviikko 5 vauvan kehitys
(Kuva: Robert S. Donovan@FlickrCreativeCommons)

Viidennellä viikolla vauvasi tärkeät elimet kasvavat: sydän, keskushermosto, luut ja lihaksisto alkavat nyt muotoutua nopeaa tahtia.

Vauvan sydän kehittyy nopeasti ja alkaa jakautua neljäksi kammioksi. Samalla sydän alkaa pumpata verta.

Joissakin ultraäänitutkimuksissa sydämen lyönnit voi kuulla jo raskausviikolla 5. Myös istukka kehittyy ja sen ja napanuoran kautta vauva saa tarvitsemansa ravinnon.

Silmät, korvat, nenä, suu, sormet ja varpaat alkavat myös näkyä.

Vinkkejä raskausviikolle 5 – RV 5 vinkit

Kun RV 5 saapuu, tiedät olevasi takuuvarmasti raskaana, ja mikäli ette ole vielä kertoneet asiasta kenellekään, nyt voisi olla hyvä aika vihjata asiasta kaikista läheisimmille.

Muista myös, että tämä on äärimmäisen tärkeää aikaa vauvan kehityksellä, joten lopetathan kaikki vauvalle epäedulliset elintapasi.

Raskausviikko 5 vinkit
(Kuva: Alex Wellerstein@FlickrCreativeCommons)

Raskausviikko 5 tuo mukanaan todella tärkeitä kehitysvirstanpylväitä, ja mikäli et ole muuttanut elintapojasi ja ruokavaliotasi tälle ajalle sopivaksi, niin riskeeraat vauvan terveyden.

Toisaalta, kun elät terveellisesti ja raskauden edellyttämällä tavalla, annat lapsellesi parhaan mahdollisen startin hänen elämäänsä.

Pian on hyvä aika miettiä sikiöseulontoja. Nyt kannattaa varata varhaisultra raskausviikolle 7 tai 8. Tiedätkö, että NIPT-testi kertoo luotettavasti vauvan mahdollisista kromosomihäiriöistä ja sukupuolen jo Nt-ultran aikoihin? NIPT-testi otetaan äidin verestä ja sen avulla vältetään turhia lapsivesipunktioita.

Katso myös nämä:

(Lähteet: Gravid.se; 1117.se; Pregnancycorner.com; Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009)
Takaisin ylös