Raskausviikko 4 – RV 4

Raskausviikko 4 eli RV 4

Kun raskausviikko 4 eli RV 4 saapuu, valtaosa saa vahvistuksen omasta raskaudesta.

Tässä vaiheessa raskaudesta tulisi jo olla merkkejäkin ilmassa: vähintään ne väliin jääneen kuukautiset, mutta todennäköisesti myös hormonaalisia muutoksia, väsymystä ja pahoinvointia – yleensä oksentelun muodossa.

Raskausviikko 4
(Kuva: Madalena Pestana@FlickrCreativeCommons)

Raskaustestien ottaminen ja niiden pohjalta ajan sopiminen äitiysneuvolaan ovat hyvä tapa edetä asiassa eteenpäin ja saada samalla varmuus raskaudesta.

Mikäli tiedät jo olevasi raskaana, elintapojen ja ruokavalion muutokset ovat kriittisiä raskausviikolla 4. Nyt on menossa raskautesi neljäs viikko – mutta konkreettisesti olet ollut raskaana kaksi viikkoa ovulaatiosta laskettuna.

Ensimmäinen raskauskolmannes on hyvin kriittinen vauvan kehityksen kannalta, sillä sikiön aivot, sydän, pää, selkäranka, luut, lihakset, kudokset ja hampaat kehittyvät kovaa vauhtia, kun raskausviikko 4 on käynnissä.

Mikäli olet tottunut nauttimaan alkoholia silloin tällöin, niin se täytyy lopettaa, jotta lapsesi saa mahdollisuuden pysyä terveenä.

Neljäs raskausviikko – Kehon muutokset ja muu oireilu

Neljäs raskausviikko tuo mukanaan sen, että kehosi alkaa tuottamaan raskaushormoneja, jotka voivat aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, ahdistuneisuutta, väsymystä, huippausta ja tunteiden vuoristorataa.

Samalla rv 4 tarkoittaa sitä, että rintasi aristuvat entisestään ja huomaat silloin tällöin kihelmöivän tunteen.

4. raskausviikko rv 4
(Kuva: Jim Fischer@FlickrCreativeCommons)

Neljännellä raskausviikolla monet naiset huomaavat myös hajuaistinsa tarkentuvan huomaavasti, mikä voi olla positiivinen tai vähemmän positiivinen asia riippuen hajujen laadusta.

Pieninkin haju voi nimittäin aiheuttaa kuvotusreaktion. Ensimmäinen raskausneljännes voi tuntua monesti siltä, että raskaus on vain pahaa oloa, mikä ei ikinä lopu.

Yritä kuitenkin olla stressaamatta asiasta, sillä oireilusi loppuvat kyllä aikanaan; samalla tapaa kuin ne alkoivatkin täysin yhtäkkiä.

Raskausviikko 4 – Vauvan kehitys RV 4 aikana

Raskausviikolla 4 vauvasi kehittyy hurjaa vauhtia. Muun muassa lapsesi verisuoniverkosto kasvaa ja auttaa veren, hapen ja ravintoaineiden kuljettamisessa pitkin napanuoraa.

Raskausviikko 4 vauvan kehitys
(Kuva: liz west@FlickrCreativeCommons)

Sikiö on tällä hetkellä noin 4 millimetrin kokoinen – eli noin omenan siemenen mittainen. Siitä huolimatta sydän jo lyö, veri alkaa kiertää ja eri elimet kehittyvät.

Vinkkejä raskausviikolle 4 – RV 4 vinkit

Tärkein vinkki raskausviikolle 4 on seuraava: muuta huonot tottumuksesi välittömästi. Tämä on kaikista tärkeintä aikaa, mitä vauvasi kehitykseen tulee. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi, sillä kehosi toimii rakennusalustana vauvallesi. Raskausaikana äidin omat mineraalivarastot hupenevat kohdussa kasvavan vauvan tarpeisiin. Solumineraalit auttavat tasapainottamaan mineraalipuutoksia.

PUR-kauppa

Vältä kaikkea, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti vauvan hyvinvointiin ja kehitykseen.

Vaihda ajatuksia raskaudesta myös elämänkumppanisi kanssa. Jutelkaa yhdessä huolistanne ja esimerkiksi sinun raskausoireista.

Tällä tavoin partnerisi ymmärtää sitä, mitä sinä koet ja käyt läpi juuri tällä hetkellä.

rv 4 Raskausviikko 4 vinkit
(Kuva: John Benson@FlickrCreativeCommons)

Kannattaa vaihtaa ajatuksia myös muun perheen ja ystävien kanssa. Tällä tavoin rakennat jo ajoissa tietynlaista turvaverkkoa ihmisistä, joiden puoleen voit sitten kääntyä, kun on jotain mikä puristaa mieltä.

Vahva turvaverkko auttaa varmasti myös elämänkumppaniasi; varsinkin mikäli kyseessä on ensimmäinen raskautesi. Raskausviikko 4 tarkoittaa myös sitä, että sinun tulee levätä kunnolla.

RV 4 jälkeen katso seuraavaksi nämä:

Pian on hyvä aika miettiä sikiöseulontoja. Nyt kannattaa varata varhaisultra raskausviikolle 7 tai 8. Tiedätkö, että NIPT-testi kertoo luotettavasti vauvan mahdollisista kromosomihäiriöistä ja sukupuolen jo Nt-ultran aikoihin? NIPT-testi otetaan äidin verestä ja sen avulla vältetään turhia lapsivesipunktioita.

(Lähteet: Gravid.se; 1117.se; Pregnancycorner.com; Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009)
Takaisin ylös