Raskausviikko 11 – rv 11

Raskausviikko 11 – RV 11 opas

Raskausviikko 11 eli RV 11 tuo tullessaan monia muutoksia sekä äidissä että vauvassa. Tähän viikkoon mennessä olet jo varmasti kuullut vauvasi sydämenlyönnit.

Kenties jotkut sinua vaivanneista raskausoireistakin alkavat helpottaa. Hyvässä lykyssä sinulla alkaa olla jopa niin hyvä olo, että on kiva tavata kavereita ja viettää niin normaalia elämää kuin mahdollista.

Raskausviikko 11
(Kuva: Kirsty Hall@FlickrCreativeCommons)

Raskausviikko 11 – Oireet ja kehon muutokset

Raskauviikolla 11 tarkkasilmäisimmät ystäväsi alkavat jo huomata raskautesi, sillä ulkoinen olemuksesi alkaa pikku hiljaa muuttua.

Painosi lisääntyy, rintasi kasvavat ja muuttuvat entistä aremmiksi ja vatsasi seutu alkaa myös hieman kohota.

Raskausviikko 11 oireet rv 11
(Kuva: Sara Neff@FlickrCreativeCommons)

Vatsan seudun laajeneminen ei kaikilla naisilla näy vielä tässä vaiheessa, sillä joillain se alkaa näkyä vasta viikoilla 16 – 20. Sinä ja partnerisi varmasti huomaatte jo muutokset, mutta muilla ei välttämättä ole vielä aavistustakaan.

Raskausviikolla 11 voi olla, että alat huomata muutoksia hiuksissasi sekä varpaan- ja sormiesi kynsissä.

Kaikki niistä muuten kasvavat hurjaa vauhtia, ja syy tähän onkin jo tuttu: hormonimuutokset. Raskautesi vaikuttaakin kehosi jokaiseen soluun jollain tapaa.

Useimmat naiset luulevat pystyvänsä tuntemaan vauvan liikkeet vatsassa jo tässä vaiheessa. Se on kuitenkin harhaluulo, joka johtuu itse asiassa ruoansulatuskanavassasi vellovasta kaasusta.

On myös hyvin normaalia, mikäli tunnet välillä pientä kuumotusta tai sinulla on muuten vaan normaalia lämpimämpi olo: kehossasi lisääntynyt veri aiheuttaa tämän.

Kun ensimmäinen raskauskolmannes lähestyy loppuaan, suurin osa odottavista äideistä on saanut joitakin raskauskiloja vartaloonsa.

Raskausviikko yksitoista – Vauvan kehitys rv 11

Vauvasi on raskausviikolla yksitoista jo uskomattomattomasti noin 33-41 mm pitkä. Painoa alkaa olemaan jo noin 2,5-4 grammaa.

Sikiön tämän hetkisestä koosta pää on noin puolet ja ultrakuvista katsottuna näyttääkin siltä, että vatsassasi kasvaa todellinen älykkö isone aivoineen.

Raskausviikko 11 kehitys
(Kuva: Amy Entwistle@FlickrCreativeCommons)

Vauvan varpaat ja sormet ovat jo täysin erillisinä toisistaan ja yhdennentoista raskausviikon jälkeen ne pystytään jo kaikki laskemaan.

Luut vahvistuvat kovaa vauhtia, mutta iho on vielä läpinäkyvä. Vauvasi on tällä hetkellä todella aktiivinen, vaikka sinä tai kukaan muukaan ei sitä vielä pysty tuntemaan.

Nyt vauvasi on oppinut myös nielemään. Elimet jatkavat kasvuaan ja muotoutumistaan ja jotkut niistä ovat jo täydessä toiminnassa raskausviikolla 11.

Seuraavien kolmen viikon aikana vauvan koko tulee tuplaantumaan. Istukassa näkyvien verisuonten määrä lisääntyy, jotta lapsesi saa kaiken tarvitseman ravinnon nopean kasvun vaatimalla tavalla.

Tällä viikolla vauvan korvat myös liikkuvat oikeaan asentoon siirtyen kaulan kohdalta pään sivuille.

Vinkit raskausviikolle 11 – Vinkit RV 11

Mikäli olit yli- tai alipainoinen ennen raskauttasi, lääkäri todennäköisesti kehotti sinua joko saamaan muutaman ylimääräisen kilon enemmän tai muutaman kilon vähemmän.

On todella tärkeää, että jatkat noudattamaasi terveellistä ruokavaliota sekä kaikkia muita neuvolasta saamiasi ohjeita. Vauvasi tarvitsee tällä hetkellä kaiken hänelle oikean ravinnon.

Raskausviikko 11 vinkit
(Kuva: Jennifer@FlickrCreativeCommons)

Mikäli painosi on raskausviikolle 11 mennessä noussut enemmän kuin lääkäri suositteli, voi olla syytä miettiä ruokavaliota uudelleen.

Kuten sanottua, vauvasi takia tarvitset vain noin 300 lisäkaloria päivittäin.

Katso nämä seuraavaksi:

(Lähteet: Gravid.se; 1117.se; Pregnancycorner.com; Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009)
Takaisin ylös