Raskausviikko 12 – rv 12

Raskausviikko 12 – RV 12 opas

Raskausviikko 12 (RV 12) on naisen raskauden kannalta todella tärkeä viikko.

Nyt ensimmäinen raskauskolmannes on ohi ja samalla loppuu vauvasi terveyden kannalta kaikista kriittisin kasvu- ja kehitysvaihe. Se on kooltaan noin 41-52 mm ja painaa 5-10 grammaa.

Tiesitkö, että tästä viikosta eteenpäin voit kuunnella sikiösi sydänääniä kotoa käsin kotidopplerin avulla?

Raskausviikko 12
(Kuva: Kirsty Hall@FlickrCreativeCommons)

Kolmen kuukauden raskauden jälkeen monet odottavat äidit uskaltavat vihdoin kertoa vauvauutisia hieman laajemmallekin piirille, sillä keskenmenon riski laskee tässä vaiheessa raskautta.

Samalla on hyvä muistaa, että raskausviikko 12 myötä vasta kolmannes raskausajasta on takanapäin: edelleen pitää siis elää terveellisesti, syödä hyvin ja muistaa liikkua.

Raskausviikko 12 – Oireet ja muutokset kehossa

Kohtusi alkaa näinä aikoina nousemaan häpyluusi yläpuolelle, mikä tarkoittaa sitä, että kohta raskautta on vaikea piilotella.

Jotkut odottajat alkavat hehkua äitiyttään, kun taas toisilla paha olo jatkaa läsnäoloaan.

Raskausviikko 12 oireet
(Kuva: martinak15@FlickrCreativeCommons)

Monesti raskausviikko 12 (RV 12) tienoilla nännien ympärysiho alkaa tummentua ja kehoon voi tulla finnejä tai muita epäpuhtauksia ympäriinsä.

Jotkut naiset saavat kasvoihinsa tummia ruskeita läiskiä.

Normaalisti näitä hoidettaisiin suurilla annoksilla A-vitamiinia, mutta raskauden aikana A-vitamiinia ei tule nauttia siinä määrin, sillä ne voivat vahingoittaa sekä maksaa että vauvaa.

Närästys lisääntyy yleensä raskauden tässä vaiheessa, ja sen aiheuttaa samat rakkaat hormonit, jotka sekoittavat tunteitasi jo muutenkin.

Hyvä lääke tähän on pyrkiä syömään tarpeeksi usein ja välttämään ruokia, jotka normaalisti aiheuttavat närästystä. Kannattaa pysytellä siis kuitupitoisissa ruoissa.

PUR-kauppa

Vauvan kehitys raskausviikolla 12

Tämä on todella jännittävä viikko vauvalle. Äänihuulet muotoutuvat tällä viikolla, samalla kun kaikkien 20 varpaan ja sormen kynnet tulevat näkyviin.

Sisäelimet jatkavat kasvuaan ja nyt niillä on liikkumavaraa vatsan seutuvilla.

Kasvonpiirteet kehittyvät entisestään, kun vauvalle kehittyvät muun muassa kulmakarvat ja huulet.

Raskausviikko 12 kehitys rv 12
(Kuva: takomabibelot@FlickrCreativeCommons)

Raskausviikolla 12 aivot jatkavat kovaa kehittymistään, sillä nyt ne kehittävät omia hormonejaan samalla kun hermosolut lisääntyvät kovaa vauhtia.

Nyt myös lihaksisto alkaa vastaamaan aivon käskyihin. Itse asiassa aivot tahtoisivat jo kontrolloida kaikkea, mutta se ei vielä tässä vaiheessa täysin onnistu.

Kun aivot ja lihakset jatkavat kehittymistään, luonnolliset liikkeet tulevat mukaan kuvaan: kädet alkavat vääntyä, nyrkit aueta ja ranteet kääntyä.

Vinkit raskausviikolle 12 – rv 12 vinkit

Äidin on tärkeää jatkaa huolenpitoa itsestään ja vauvastaan raskausviikolla 12. Pahimmat raskausajan oireet alkavat toivottavasti jo helpottaa, mikä vapauttaa energiaa arkeen.

Raskausviikko 12 vinkit
(Kuva: Roland Tanglao@FlickrCreativeCommons)

Mikäli raskausoireet jatkuvat yhtä pahoina vielä pitkään, kannattaa asia ottaa esille äitiysneuvolassa. Aina voi nimittäin löytyä pikkuniksejä, joilla olo huojentuu.

Katso nämä seuraavaksi:

Varaudu raudan puutteeseen
Raskauden aikana moni nainen kärsii anemiasta. Tämä huomataan usein vasta raskauden keskivaiheilla hemoglobiinin laskiessa. Ferritiinin eli varastorautojen merkitys vaikuttaa merkittävästi tilanteeseen. Lue tämä Raudan puute vai masennus? niin pystyt varautumaan ajoissa mahdolliseen raudan puutteeseen ja välttämään monet ikävät oireet.

(Lähteet: Gravid.se; 1117.se; Pregnancycorner.com; Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009)
Takaisin ylös