Raskausviikko 13 – rv 13

Raskausviikko 13 – RV 13 opas

Raskausviikko 13 (RV 13) tarkoittaa sitä, että nyt toinen raskauskolmannes alkaa virallisesti.

Olet selviytynyt jo kolmasosasta raskausaikaa, mikä on ollut varsinkin keskenmenojen suhteen kaikista kriittisintä aikaa.

Vielä on kuitenkin pitkä matka edessä, mutta pahimman pitäisi olla takanapäin, kunhan jatkat raskausajalle sopivien elintapojen noudattamista.

Raskausviikko 13
(Kuva: Paul Downey@FlickrCreativeCommons)

Raskausviikko 13 – Oireet ja kehon muutokset

Pikku hiljaa ylenpalttisen virtsaamisen tarpeen tulisi hellittää, sillä kohtu kasvaa ja nousee ylemmäs helpottaen virtsarakollesi aiheuttamaa painetta.

Tämä voi kuitenkin tuoda mukanaan monesti raskausviikko 13 tietämillä alkavia vatsa-alueen kipuja. Voit tuntea myös kipua muuallakin, kun kohtuasi kannattelevat kudokset venyvät ja repeilevät.

Raskausviikko 13 oireet
(Kuva: Eden, Janine and Jim@FlickrCreativeCommons)

Välillä tämä kipu voi olla yllättävänkin vihlovaa, ja tuntuu melkein siltä kun tarvitsisit hoitoa. Vaikka nämä kivut kuuluvatkin raskauteen ja ovat sillä tapaa osa pakettia, niin kannattaa aina jakaa tuntemuksensa äitiysneuvolassa.

Samalla saat varmuuden siitä, että kaikki tosiaan on reilassa.

Mikäli johonkin näistä kivuista liittyy myös verenvuotoa tai jotain muuta nestemäistä vuotoa, niin silloin sinun tulee olla yhteydessä lääkäriin välittömästi.

Kun raskausviikko 13 (RV 13) jatkaa etenemistään, voit edelleen kärsiä närästyksestä. Rintasi jatkavat kasvuaan ja ovat todennäköisesti todella herkkinä tässä vaiheessa raskautta.

On kuitenkin hyvä tietää, että ne valmistautuvat imettämiseen, joten kaikella on tarkoituksensa.

Vauvan kehittyminen raskausviikolla 13

Raskausviikon 13 saapuessa ja edetessä vauvasi kokee monia merkittäviä vaiheita. Vatsa-asukki alkaa nyt lähennellä noin 5 sentin pituutta ja kohdussa on hänelle vielä runsaasti kasvutilaa.

Eli mikäli nyt ollaan limen kokoisia, niin kohta ollaan jo sitruunan mitoissa.

Raskausviikko 13 kehitys
(Kuva: William Warby@FlickrCreativeCommons)

Vauvan silmät alkavat liikkua pään sivuilta lähemmäs toisiaan, samalla kun kulmakarvojen hiushaituvat alkavat yhdistyä.

Vauvasi vatsa kasvaa, jotta sen sisäelimille tulee entistä enemmän tilaa liikkua omille paikoilleen. Haima alkaa tuottaa insuliinia, mikä on elintärkeää, jotta sokeritasapaino pysyy kunnossa.

Luut jatkavat vahvistumistaan istukan tarjotessa ravintoa, vitamiineja, mineraaleja, rasvaa, proteiineja ja happea.

Se mahdollistaa myös veren siirtymisen äidin ja lapsen välillä. Raskausviikko 13 tuo mukanaan myös uuden virstanpylvään: nyt vauvallasi on nimittäin toimiva suolisto.

Vinkit raskausviikolle 13 – rv 13

Näinä aikoina voit alkaa näkemään raskausarpia vatsassasi, rinnoissasi, lonkissasi tai takapuolessa.

Hidas painonlisääntyminen voi vähentää niiden muodostumista, joten on tärkeää jatkaa terveitä elämäntapoja ja ruokailutottumuksia.

Raskausviikko 13 vinkit
(Kuva: Jennifer@FlickrCreativeCommons)

Ennen kuin alat lisäämään mitään voiteita aamu- ja iltarutiineihisi, puhu asiasta äitiysneuvolassa. Tämän voit tehdä jo ennen raskausviikkoa 13.

Katso nämä seuraavaksi:

(Lähteet: Gravid.se; 1117.se; Pregnancycorner.com; Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009)
Takaisin ylös