Napanuoran leikkaus

Napanuora – Mitä hyötyä myöhästetystä napanuoran leikkauksesta on vauvalle?

Napanuora – Mitä hyötyä myöhästetystä napanuoran leikkauksesta on vauvalle?

Napanuora on sikiön navan ja äidin istukan välissä oleva, noin 50cm pitkä ja 2cm leveä ”putki”, jonka tehtävänä on suorittaa äidin ja sikiön välinen aineenvaihdunta. Sen avulla sikiö saa ravintoa ja happea, sekä poistaa kuona-aineet.

Myöhästetty napanuoran leikkaus on toimenpide, jossa napanuoran annetaan sykkiä loppuun asti ennen sen leikkausta. Tällöin kaikki istukassa ja napanuorassa kiertävä veri siirtyy vauvalle. On tutkittu, että myöhästetystä napanuoran leikkaukseta on hyötyjä vastasyntyneelle vauvalle.

Myöhäistetty napanuoran leikkaus
Napanuoran annetaan sykkiä muutamista kymmenistä sekunneista muutamiin minuutteihin.

Mitkä ovat myöhästetyn napanuoran leikkauksen hyödyt?

Keskiarvolta napanuoran annetaan sykkiä muutamista kymmenistä sekunneista muutamiin minuutteihin. Kun napanuora on sykkinyt tyhjäksi, se muuttuu täysin valkoiseksi. Suuri osa vauvalle kuuluvasta verivolyymista kiertää istukassa vielä syntymän jälkeenkin. Napanuoran kautta vauva saa biljoonia valkosoluja, punasoluja ja kokonaisvaltaiselle terveydelle tärkeitä kantasoluja.

Useat synnyttäjät kärsivät anemiasta jo ennen synnytystä ja joutuvat mahdollisesti käyttämään rautavalmisteita. Rauta on vauvojen aivojen kehitykselle ja kognitiiviselle kehitykselle elintärkeä hivenaine, jonka tehtävä on sitoa happea punasoluissa esiintyvässä hemoglobiinissa. Kun napanuoran annetaan sykkiä loppuun asti, vauva saa rautavarastonsa täyteen niissäkin tapauksissa, joissa synnyttäjällä on anemia.

Lue tästä rautainfuusio kokemuksia

Ensi hetkinä syntymän jälkeen vauva saa happea myös napanuoran kautta, joka on tärkeää keuhkoille ja muille elimille vauvan valmistautuessa itsenäiseen hengittämiseen ja kohdun ulkopuoliseen elämään. Keskosvauvojen kohdalla myöhästetyllä napanuoran leikkaamisella on todettu olevan paljon hyötyjä. Tutkimusten mukaan keskosvauvojen kohdalla hyötyjä ovat olleet muun muassa vähentyneet sydänongelmat ja anemia, parempi verenpaine, sekä vähentynyt nektorisoiva enterokoliitti eli keskosilla esiintyvä suolistosairaus.

Napanuora
Napanuoran annetaan sykkiä tyhjäksi, kunnes se on täysin valkoinen.

Ei tutkitusti haittavaikutuksia

Myöhästetyllä napanuoran leikkauksella voi olla pieni vaikutus keltatautiin. Kuitenkin tutkimusten, ACOG:n ja WHO:n suositusten mukaan vaikutus on pienempi, kuin mitä sen hyödyt ovat. Tutkijoiden mukaan myöhästetty napanuoran leikkaus ei myöskään sisällä haittoja tai lisää riskiä synnytyksen jälkeiseen verenvuotoon. Myös sektiosynnytyksen kokeneet vauvat ovat saaneet toimenpiteestä samat hyödyt, kuin alakautta syntyneet vauvat. Tutkimuksessa, johon osallistui 156 sektiosynnyttäjää todettiin, ettei myöhästetty napanuoran leikkaus lisää riskejä sektiosynnytyksessäkään esimerkiksi leikkauksen jälkeiseen verenvuotoon.

Tutkimusten tuloksia

Tutkimuksen mukaan myöhästetty napanuoran leikkaus saattaa edesauttaa aivojen kehitystä. Viive mahdollistaa raudan punasolujen virtaamisen istukasta lapsen verenkiertojärjestelmään. Tutkimuksessa esiintyi, että neljän kuukauden iässä vauvojen, joille oli tehty myöhästetty napanuoran leikkaus, aivoissa oli enemmän myeliiniä verrattuna niihin, joiden napanuora leikattiin 20 sekunnin kuluessa.

Aiemmin tutkimukset osoittivat, että myöhästetty napanuoran leikkaus johtaa vauvan verenmäärän kasvuun 20-30 prosenttia. Tutkijat huolestuivat veren määrän kasvun mahdollisesta vaikutuksesta vauvan bilirubiinitasoon sekä punasolujen määrään verenkiertoa hidastavasti. On kuitenkin osoitettu, että myöhästetyllä napanuoran leikkauksella on etuja, kuten punasolujen parempi virtaus munuaisiin ja aivoihin.

Tutkijat saivat MRI-skannauksia 44:stä alkuperäisen tutkimuksen osallistujasta, kun he olivat neljän kuukauden ikäisiä. Myöhästetyn napanuoran leikkauksen saaneilla vauvoilla oli myeliini korkeampi aivojen alueilla, jotka liittyivät muun muassa aistien toimintaan ja käsittelyyn. Myös ferritiinipitoisuus, eli rautaa sisältävä proteiini oli korkeampi. (Lähde: NICHD)

Lue myös: Sikiön kehitys

Lue myös: Synnytyskertomus – Nopea käynnistetty luomusynnytys

Lue myös: Raudan puute

Janina Huovari

Kirjoittaja on 30-vuotias siuntiolainen 8-vuotiaan tytön äiti.

Lastenvaatteet ja sisustaminen kuuluvat Janinan suurimpiin kiinnostuksen kohteisiin. Tapahtumista ja juhlien järjestämisestä innostunut äiti kuuntelee mielellään erilaisia tarinoita elämästä, nauttii uusista kokemuksista sekä tutustuu innostaviin ihmisiin.

Ota yhteyttä: janina@lapsennimi.com

Takaisin ylös