Rautainfuusio kokemuksia

Rautainfuusio kokemuksia – Näin kaksi raskaana olevaa taisteli itselleen infuusion

Rautainfuusio kokemuksia – Näin kaksi raskaana olevaa taisteli itselleen infuusion

Tämä rautainfuusio kokemuksia -artikkeli kertoo kahden raskaana olevan naisen tarinan ferritiinin mittauksesta ja rautainfuusiosta. Lopussa on etukoodit Puhdin labrakokeisiin. Sisältää mainoslinkin Luontaistukkuun.

Molemmilla on laskettu aika syyskuussa 2018 ja molemmat joutuivat ensin itse mittauttamaan yksityisellä ferritiinin päästäkseen hoitoon.

Olisiko neuvoloiden aika päivittää tietotaitonsa, jotta mielialalääkkeitä ei määrättäisi turhaan ja äidit jaksaisivat paremmin raskauden ja synnytyksen?

Väsymys on yksi alkuraskauden voimakkaimmista oireista. Mitä jos väsymys vain jatkuu ja jatkuu vaikka viikot vierivät?

Idan rautainfuusio kokemuksia: Neuvola määräsi mielialalääkkeitä

Kun odotin esikoistamme vuonna 2010 jatkui väsymys hyvin voimakkaasti läpi koko raskauden. Neuvolassa otettiin hemoglobiini aina välillä ja katsottiin, että se laskee tasaisesti.

Rautalisä oli tietenkin käytössä, mutta ilman vaikutusta. Raskausviikolla 39 jouduin oman huonovointisuuden takia osastolle.

Siellä selvisi, että hemoglobiini oli tippunut vielä reilummin ja luku oli 79. Sain pari pussillista verta minkä jälkeen synnytys päätettiin käynnistää. Seuraavana aamuna syntyi terve tyttö.

Näin 8-vuotta myöhemmin ajateltuna, miksi rautavarastojani ei katsottu jo tuolloin, kun hemoglobiini teki laskua koko ajan?

Että sellaisia rautainfuusio kokemuksia.

Rautainfuusio kokemuksia: Hemoglobiini laskee ja anemia vaivaa

Olen nyt raskausviikolla 32 ja syönyt lisärautaa tässä raskaudessa jo ihan alusta alkaen. Kuitenkin hemoglobiini laskee koko ajan ja oli viimeksi 92.

Olen tämän voimakkaan väsymyksen lisäksi oireillut muutenkin, mikä sai jopa itseni huolestumaan.

Tunnen välillä äärimmäistä ahdistusta (en mistään), hengästyn pienestä, päätä särkee, huimaa, hiukset irtoilee.. ja tuo väsymys, tuntuu että olen jo niin väsynyt, etten saa edes nukuttua.

Ferritiinin merkitystä ei tunneta neuvoloissa ja se on iso ongelma

Viimeisen puolen vuoden aikana on ollut paljon puhetta raudanpuutteesta ja siitä, ettei hemoglobiini kerro koko totuutta.

Otin asian puheeksi ensimmäisellä neuvolalääkärikäynnillä, mutta lääkäri ei nähnyt syytä miksi lähteä mittauttamaan ferritiiniarvoa, koska ”sillä ei ole väliä”. No okei, ajattelin ja annoin asian olla.

Ajatus raudanpuutteesta iski kuitenkin taas noin kuukausi sitten, kun huomasin väsymyksen ja olon vain pahentuvan.

Soitin neuvolaan ja pyysin ylimääräistä neuvola-aikaa. Sain sen seuraavaksi päiväksi. Kuvailin oloani kesäsijaiselle, koska oma terveydenhoitaja oli kesälomalla.

Rupesin jopa itkemään, koska olo oli vaan niin kurja. Sain ajan terveyskeskuslääkärille seuraavalle viikolle, neuvolalääkärille ei ollut aikoja.

Lääkäri oli mukava, nuori nainen. Hän kuunteli ja kyseli vointia sekä tuntemuksiani. Tunnin keskustelun päätteeksi hän teki yhteenvedon: Keskivaikea masennus ja ahdistuneisuus, ”katsotaan kilpirauhasarvot sekä hemoglobiini, minkä jälkeen voit alkaa syömään näitä mielialalääkkeitä”.

Otin jälleen puheeksi jos labroihin voisi lisätä ferritiinin, mutta ei. Otin reseptin kouraani ja lähdin.

Tutustu tästä Luonstaistukun edulliseen rautavalmisteeseen.

Kokemuksia rautainfuusiosta: Ferritiinin mittaus yksityisellä!

Lähdin suoraan Helsinkiin, Synlabiin missä kävin mittauttamassa ferritiinin. Sain äärimmäisen nopeaa sekä ystävällistä palvelua edullisesti.

Jo 8 tunnin päästä käynnistäni sain tulokseni ja selvisi, ettei rautavarastoja ole miltei ollenkaan. Ferritiini oli 5,2 ja asiantuntijoiden mukaan arvon ollessa alle 30 on varastoraudat käytännössä tyhjät.

Jätin käymättä apteekissa ja mielialalääkkeet saivat jäädä hyllyyn.

Varastoraudat ovat lopussa – vihdoin asiat etenevät

Soitin seuraavana aamuna heti neuvolaan ja kerroin tilanteeni. Sanoin, etten todellakaan näin viimeisilläni sekä taaperoa imettäessä ala syömään mielialalääkkeitä sekä haluan ajan rautainfuusioon.

Minun on pakko saada rautavarastoni ylös, että jaksan synnyttää. Terveydenhoitajani oli samaa mieltä kanssani ja sanoi tekevänsä heti kiireellisen lähetteen Naistenklinikalle.

Ei mennyt monta tuntia, kun Naistenklinikalta soitettiin ja kerrottiin että lähete on hyväksytty. Ainoa haaste oli, että lääkäriajan ja infuusion saamiseen heille olisi mennyt jopa kolmen viikon päähän.

Jorviin olisi aikaa tarjota heti alkuviikkoon. Meiltä pääsee hyvin myös Jorviin, eli otin aikaisemman ajan vastaan.

Rautainfuusio kokemuksia – Jorvin mielestä oli välttämätöntä

Rautainfuusio kokemuksiaTänään oli se odotettu aika. Oli mukava päästä keskustelemaan lääkärin kanssa ja ultraan. Olihan viime ultrasta jo 12 viikkoa.

Kävimme lääkärin kanssa läpi mitä rautalisiä olen syönyt ja kuinka paljon. Tämän jälkeen hän suositteli ehdottomasti rautainfuusiota.

Tällä rautavarastolla ei jaksaisi synnyttää ja se ei olisi edes turvallista.

Puhuimme myös mielialalääkkeistä mitkä minulle oli määrätty.

Ensisijaisesti pitäisi aina pois sulkea fyysiset ongelmat, kuten esimerkiksi tässä tilanteessa rautavaraston puutos ennen lääkkeitten syömistä.

Ultrassa potkiskeli kuitenkin terve ja hyvävointinen 1,8 kg vauva. On iso helpotus, että hänellä on kohdussa kaikki hyvin, vaikka itse voin näin huonosti.

Rautainfuusio meni hyvin

Ultran jälkeen siirryttiin äitiyspoliklinikalta synnytysosastolle infuusioon.

1000 mg rautaa iv:nä. Itse tiputukseen meni puolitoista tuntia. Rauta haluttiin tiputtaa hitaasti, jotta ei tulisi sivuoireita. Onneksi ei tullut ja vointi pysyi hyvänä koko tiputuksen ajan.

Näin pari tuntia infuusion jälkeen en ole vielä huomannut eroa voinnissa. Kuulemma voi mennä parista päivään viikkoon, että huomaa jotain. Kuukauden päästä otetaan kontrollilabrat missä nähdään oliko infuusiosta apua.

Kuukausi infuusion jälkeen Idan hemoglobiini oli 97 ja ferritiini 17. Tilanne ei ole juurikaan parantunut. Lähtötilanne oli hemoglobiini 92 ja ferritiini 5,2. Infuusion jälkeen ferritiinin tulisi olla 200-300. Hänelle tehdään uusi infuusio vielä ennen synnytystä.

Lue myös Idan tarina: Veritulppa raskaudessa

rautainfuusio

Heidin rautainfuusio kokemuksia: Korkea syke ja hengenahdistusta

Minulla on taustalla kaksi raskautta vuosina 2012 ja 2015 sekä melkein 4 vuotta imetystä. Molemmissa raskauksissa hemoglobiini on laskenut ollen alimmillaan 100.

Rautalisä on yleensä aloitettu raskauden keskivaiheilla ja hemoglobiini on saatu nousemaan viitearvojen yli. Nyt kolmannessa raskaudessa on ollut jo aikaisessa vaiheessa aiempaa kovempaa väsymystä, päänsärkyä ja huimausta.

Aktiivisuusranneke paljasti, että sykkeet nousevat jopa 140:een pelkästä aamupalan teosta. Aluksi ajattelin kaiken johtuvan iästäni, koska kyllähän varmaan 43-vuotiaana raskauskin on raskaampaa…

Meilahden sisätautipäivystyksessä todettiin anemian oireet, mutta ferritiinistä ei puhuttu

Olin myös Naistenklinikan ja Meilahden päivityksissä tutkituttamassa näitä oireita.

Siellä pois suljettiin laskimotukkoepäily, joka saattaa oirehtia samalla tavalla. Oireiden kirjattiin sopivan todettuun anemiaan, sillä hemoglobiini oli tuolloin 109.

Kukaan ei kuitenkaan puhunut rautainfuusion mahdollisuudesta tai ferritiinistä.

Raskaus nyt saattaa olla vähän raskasta ja turha sitä on raudanpuutetta tarkemmin tutkia

Onneksi osaan etsiä itse tietoa asioista ja vaatia hoitoa

Somen ihmeellisessä maailmassa eteeni on tullut paljon kirjoituksia raudan puutteesta ja etenkin ferritiinin eli varastorautojen merkityksestä.

Luettuani sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Tom Wideniuksen artikkelin osasin pyytää itse ferritiinin mittausta yksityisessä äitiysneuvolassa ja tulos oli 9.

Jutun mukaan muutama synnytys puolen vuoden imetyksellä saattaa tyhjentää rautavarastot niin, että niiden kasvattaminen kestää jopa 10 vuotta. Minun imetykseni ovat kestäneet monta kertaa pidempään.

Söin kaksi kuukautta rautaa ja ferritiini vain laski

Aloitin rautalisän, joka oli 130mg päivässä. Hemoglobiini näytti nousevan ja oli yhdessä mittauksessa 123.

Luin kuitenkin, että hemoglobiini saattaa näyttää korkeampaa lukua, kuin todellisuudessa on, jos kärsii nestehukasta.

Virtsakokeet neuvolassa ovat taas kertoneet joka kerta, että kärsin nestehukasta ja tiedostan itsekin juovani liian vähän vettä. Teetätin Mehiläisessä laajat verikokeet ja hemoglobiini oli 114 ja ferritiini 8.

Se oli siis laskenut entisestään isosta rautakuurista huolimatta. Folaatti, D-vitamiini ja B12 vitamiini olivat yli viitearvojen eli niiden puute ei ole anemian taustalla.

Ferritiinin viitearvo on Suomessa alhainen. Britanniassa alaraja on 30 ja asiantuntijoiden mukaan se onkin raja sille, että varastot ovat käytännössä tyhjät.

Hyvä tavoitetaso asiantuntijoiden mukaan olisi 50-250. Naisilla viitearvojen alaraja on alhaisempi, kuin miehillä. Raudan puute on naisilla huomattavasti yleisempää.

ferritiini

Hoito riippuu lääkäristä

Olin Naistenklinikalla kohdunkaulan kontrollissa ja näytin saamani laboratoriotulokset lääkärille. Lääkäri vain kehotti tuplaamaan rauta-annoksen, joka ei ollut imeytynyt tähänkään mennessä ja aiheutti ummetusta.

Tutkittuani jälleen asioita totesin, että rautainfuusio on ainoa järkevä vaihtoehto. Pyysin itse lähetettä Felicitas Mehiläisestä Naistenklinikalle rautainfuusioon ja sain sen.

Onnekseni vastassa oli nyt lääkäri, jonka mielestä rautainfuusio oli ehdoton toimenpide ja sain ajan viikon päähän. Kuulemma ferritiinin alaraja infuusiolle on heillä 30.

Rautainfuusion riskit ovat pienet

Minulle tiputettiin rautaa suoraan suoneen 1000 mg raskausviikolla 33. Se pitää tehdä valvotuissa olosuhteissa sillä toimenpiteessä on riskejä.

Vaikea allerginen reaktio eli anafylaksia on harvinainen, mutta lievää ihottumaa, ihon kutinaa, nokkosihottumaa, nivel- ja lihaskipuja sekä päänsärkyä esiintyy n. 1-2 % infuusion saaneista.

Jos ihottumaa esiintyy infuusion alkupuolella ja siihen liittyy vilunväristyksiä tai lämmönnousua infuusio keskeytetään.

Oireita voi esiintyä myös muutaman päivän ajan infuusion jälkeen. Minulle ei tullut mitään oireita ja olen tyytyväinen, että tämä toteutettiin.

Kätilö oli ystävällinen ja oli samaa mieltä, että äidin voimat kannattaa olla mahdollisimman hyvät synnytyksessä.

Sisätautiopin dosentti Esa Soppi kirjoittaa rautainfuusiosta näin: Infusoitu rautavalmiste on synteettistä eikä sisällä eläin- tai ihmisperäistä materiaalia.

Yleensä infusoidaan 500 mg (1 annos, jonka lääkkeen hinta on n. 300€) ferrikarboksimaltoosia.

Tämä vastaa karkeasti n. 200-300 pv rautahoitoa suun kautta, kun suun kautta otettu rauta-annos on 100 mg kahdesti.

Joissakin tapauksissa, kuten esimerkiksi, jos potilas on infuusioon tullessaan aneeminen, infusoidaan kaksinkertainen annos eli 1000 mg.

anemia

Kuinka kauan toimenpide kesti – Rautainfuusio kokemuksia

Itse raudan tiputtaminen kesti hiukan yli tunnin ja olo oli nälkäinen toimenpiteen jälkeen.

Osalle rauta on tiputettu jopa vartissa, mutta hidas tiputus on turvallisempaa mahdollisten sivuoireiden osalta. Kätilö mittasi lämmön ja verenpaineen ennen ja jälkeen toimenpiteen.

Olin Naistenklinikalla yhteensä kaksi tuntia ja 15 minuuttia.

Menimme toimenpiteen jälkeen perheen kanssa herkuttelemaan picnicciin ja leikkipuistoon. En tiedä kuvittelenko, mutta olo oli jotenkin kirkkaampi.

Joillekin tulee jälkioireina kuumetta, päänsärkyä ja ihon lehahtelua jopa viikoiksi. Minulle ei tullut mitään oireita ja jaksoin jopa viettää kuopuksen synttäreitä, osin toki vaakatasossa sohvalla leväten.

Mikä on olo viiden päivän jälkeen?

Nyt on viisi päivää rautainfuusiosta enkä voi sanoa huomanneeni voimien palautumisessa vielä mitään mainittavaa.

Hengästyn edelleen helposti ja syke nousee korkealle. Suomea hellinyt helle tosin vaikuttaa varmasti kaikkien vireystilaan.

Melko kovat liitoskivut sekä supistukset vaivaavat ja olen ollut poikkeuksellisen väsynyt viime päivät.

Infuusion jälkeen voi kuulemma esiintyä vaihtelevaa väsymystä, jopa erittäin kovaa sellaista. Vaikea sanoa johtuuko väsymykseni siitä vai ylipäänsä loppuraskaudesta.

Joka tapauksessa olen erittäin iloinen, että rautavarastot on tankattu ennen synnytystä. Jatkossa osaan seurata itsekin tilannetta aivan eri tavalla, kuin aiemmin.

Kuukausi infuusion jälkeen hemoglobiini oli 125 ja ferritiini 324. Lähtötilanne oli hemoglobiini oli 114 ja ferritiini 8. Rautavarastot ovat siis täydentyneet hienosti.

Syke ei nouse enää pelkästä seisoskelusta ja on helpompi hengittää. Synnytys raskausviikolla 39+4 meni loistavasti. Lue tästä Synnytyskertomus nopeasta luomusynnytyksestä.

raudan puute

Neuvoloiden tulisi tutkia ferritiiniarvo kaikilta odottajilta

On kaikkien etu, että äidit jaksavat raskauden mahdollisimman hyvin ilman turhia sairauslomia. On vauvan etu, että äiti jaksaa synnytyksen ja vauva-vaiheen hyvin.

On yhteiskunnan etu, että ihmiset voivat hyvin, eivätkä syö turhaan esimerkiksi mielialalääkkeitä. Siksi asenne ferritiinin mittausta kohtaan tuntuu oudolta.

Raudan puute ei ole muoti-ilmiö, vaan totisinta totta

Monet lääkärit vähättelevät asiaa ja pitävät ferritiinin mittausta muoti-ilmiönä. Miksi?

Olen nyt pelkästään omakohtaisen kokemuksen ja monien tuttujen tarinoiden kautta nähnyt mikä vaikutus varastoraudoilla on ihmisen olotilaan olipa raskaana tai ei.

Raudanpuute-ryhmä Facebookissa kasvaa päivittäin ja siellä on yli 10 000 ihmistä, jotka ovat kokeneet vähättelyä ja hoidon laiminlyöntiä.

Toivon, että näiden tarinoiden kautta raudanpuute aletaan ottaa vakavasti. Sitä on kohtuullisen helppo hoitaa ilman reseptiä ostettavilla rautalisillä ja vakavammissa tapauksissa rautainfuusiolla.

Raudan puute ilman anemiaa on myös yleistä. Tällöin hemoglobiini on viitearvoissa, mutta varastoraudat eivät. Siksi ferritiinin mittaus ei ole koskaan turhaa, jos raudan puutteeseen sopivia oireita ilmenee.

Raudan puute ilman anemiaa

Olen todennäköisesti kärsinyt raudan puutteesta ilman anemiaa jo vuosia. Hemoglobiini on raskauksien ulkopuolella ollut aina viitearvoissa. Oireitakaan ei ole ollut, mutta raskaus laukaisi tilanteen.

Olen muuten ollut hyvin valistunut lisäravinteiden merkityksestä ja uskon sillä olevan vaikutusta hyvään vointiini.

Olen mittauttanut säännöllisesti omega-3 tason sekä omega-6/3 suhteen, D-vitamiinin, B-vitamiinit, kalsiumin, folaatin ja monia muita vitamiiniarvoja.

Ferritiiniä en ole tätä aiemmin tajunnut mittauttaa ja olen iloinen, että asia on nyt noussut esiin. Aion jatkaa säännöllistä raudan syöntiä synnytyksen jälkeen ja mittauttaa ferritiinin myös säännöllisesti. Matala ferritiini ei ole leikin asia.

Teetä verikokeet edullisesti – Puhti-palvelun Edut lukijoille

D-vitamiini+ferritiini+kilpirauhanen S-TSH testeistä saat -20%

Normaalihinta näille kolmelle arvolle on 87,95 € mutta saat ne hintaan 70€ etukoodilla puhti-vasymys. Valitse testit tästä

Kalsiumin ja fosfaatin mittaus kaupan päälle

Kun tilaat jonkun Puhti-terveystarkastuksen saat testipaketeissa kalsiumin ja fosfaatin mittauksen veloituksetta kaupan päälle (arvo 20,90€) etukoodilla puhti-etu-21. Paketit sisältävät aina ferritiinin, d-vitamiinin ja kilpirauhasen sekä normaalit testit kuten kolesteroli.

Ferritiini 18,70€

Ferritiinin mittauksesta -15% alennus etukoodilla puhti-ferritiini-15. Huom. hintaan lisätään 10€ näytteenottomaksu alle 30€ tilauksissa. Ferritiinitestillä voidaan todeta raudanpuute.

Puhti-palvelu toimii ympäri Suomea.

Toimi näin

Lisää haluamasi paketti ostoskoriin, esim. Puhti-terveystarkastus (hinta 92€) ja lisää sen jälkeen ostoskorissa koodi puhti-etu-21. Koodi lisää ilmaiset tuotteet tilaukseesi.

Lue sisätautiopin dosentti Esa Sopin potilasohje rautainfuusioon 

Lue myös Raudan puute vai masennus?

Lue myös sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Tom Wideniuksen artikkeli Raudanpuute – laaja ja alidiagnostisoitu ongelma

Onko sinulla rautainfuusio kokemuksia? Kerro niistä kommenteista.

Tietoa ja tukea kilpirauhasen ongelmista kärsiville.

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös