vastasyntynyt

Synnytyskertomus – Nopea käynnistetty luomusynnytys

Synnytyskertomus – Nopea käynnistetty luomusynnytys

Synnytyskertomus artikkelin kuvat vastasyntyneestä tyttärestämme yhteistyössä Jenni Kollani Photography. Kursiivit tekstit ovat Naistenklinikan virallisesta synnytyskertomuksesta

Synnytyskertomus on mielestäni elämän merkittävimpiä kertomuksia. Olen kiitollinen, että olen saanut kokea raskauden ja syntymän ihmeen kolme kertaa.

Olen 43-vuotias ja saanut lapset keski-iän kynnyksellä pitkän lapsettomuuden jälkeen.

Tämä synnytyskertomus on kolmannen lapsemme, yllätystyttö Taikan synnytyksestä.

Tämä oli ”kätilön unelmasynnytys”

Nyt on yhdeksän viikkoa kolmannen lapsemme syntymästä ja sopiva hetki naputella synnytyskertomus. Olen katsonut synnytyksen vaiheita videoilta jo varmaan 10 kertaa.

Tämä kolmas synnytys oli nopein ja ponnistusvaiheen kivuiltaan kovin kokemus. Takana oli myös rankin raskaus. Siitä huolimatta katson kokemusta kiitollisena ja voimaantuneena.

Tämä oli kuulemma kätilön unelmasynnytys ja videolta katsottuna se kyllä menee hienosti.

doula

Synnytyskertomus – Kolme käynnistettyä hyvää synnytystä

Minun kaikki synnytykset on käynnistetty. Kaikissa on ollut ennenaikaisen synnytyksen riski kohdunkaulan lyhenemisen ja supistusten takia. Olen ollut lepohoidossa kaikkien raskauksien aikana.

Ensimmäinen käynnistettiin korkean vedenmenon takia rv 36+6 epäkypsässä tilanteessa Cytotecilla.

Toinen raskauteen liittyvän väsymyksen johdosta omasta pyynnöstäni kalvojen puhkaisulla rv 39+0. Kolmas samasta syystä rv 39+4 Cytotecilla kohdun suun ollessa auki 2cm.

Ensimmäisessä synnytyksessä pääsin saliin vasta ollessani jo 8cm auki. Minulle ehdittiin tuikata epiduraali ennen sisätutkimusta.

Jos olisin tiennyt olleeni auki jo 8cm, en olisi ottanut epiduraalia.

Kahdessa jälkimmäisessä synnytyksessä ei ole käytetty selkäpuudutuksia ja haluankin kannustaa kaikkia lääkkeettömään synnytykseen.

Jos minä kipuherkkä olen niistä selvinnyt uskon monen muunkin selviävän, kunhan vain vamistautuu synnytykseen huolella. Esimerkiksi Manipuran synnytysvalmennus on hyvä keino valmistautua synnytykseen.

Loppuraskauden tuskailua ja helpottava käynnistyspäätös

Viimeiset raskausviikot olivat yhtä tuskailua ja toivetta, että käynnistyisipä synnytys vesien menolla. Pojat kyselivät jatkuvasti “Koska Taika syntyy?”

Näin jälkikäteen olen tyytyväinen ettei synnytys käynnistynyt vesien menolla kotona. Olisin hädin tuskin ehtinyt sairaalaan, sillä avauduin tunnissa vesien mentyä.

Raskausviikolla 38 sain lähetteen yksityisestä Felicitas Mehiläisen neuvolasta käynnistyskeskusteluun.

Aika Naistenklinikalle oli maanantaina rv 39+1. Lääkäri kysyi jaksanko odottaa torstaille ja teki ronskimman sisätutkimuksen josko se käynnistäisi synnytyksen.

Supistuksia oli ollut jo raskausviikolta 23 alkaen, välillä napakoitakin. Kohdunsuu oli 2cm auki. Sovittiin, että tulen torstaina rv 39+4 klo 9 käynnistykseen.

raskausviikko 40
Viimeinen masukuva rv 40 ennen käynnistystä.

Synnytyskertomus – Kovakourainen lääkäri nosti v-käyrän ylös

Äitini haki koko perheen aamulla autolla kotoamme ja veimme lapset tarhaan sekä eskariin. Kävelimme Naistenklinikan pääoville mieheni kanssa hyväntuulisina naureskellen.

Suuntasimme hissillä osastolle 42, sama paikka kuin esikoisen käynnistyksessä.

Doula Piia Heinonen tuli osastolle vähän jälkeemme. Saimme petipaikan puoli kymmenen aikaan ja siitä menimme lääkärin tutkittavaksi. Se oli koko synnytyksen kamalin osuus, jälleen kerran.

Tyly kovakourainen naislääkäri nosti v-käyrän korkealle yhtenä elämän tärkeimmistä päivistä. Vaikka potilaat ovatkin lääkäreille liukuhihnakamaa sopisi heidän osoittaa hieman empatiaa.

Kätilöiltä se tuntuu sujuvan paremmin meidän synnyttäjien onneksi.

Sanoin etukäteen lääkärille, että kohdunsuuni on hyvin takana ja sisätutkimus yleensä kivulias. Siitä huolimatta otteet olivat kovat ja itkin vuolaasti tutkimuksen aikana.

13.9.2018 klo 09.29 NKL
“Tulee sovitusti käynnistykseen puolison ja doulan kanssa. Edelliset nopeat synnytykset. Supistuksia tuntenut voimistuvasti viime vuorokautena. Mikäli päädytään kp-käynnistykseen, toivoo sen tehtävän synnytyssalissa. Edellisen synnytyksen avautumisvaihe edennyt vauhdikkaasti kp:n jälkeen. Toivoo ammemahdollisuutta avautumisvaiheessa ja peräruisketta ennen käynnistämistä.”

Synnytyksen käynnistys Cytotecilla

Kalvojen puhkaisu ei onnistuisi kohdunsuun tilanteen takia, joten lääkäri ehdotti ballonkia. En suostunut, koska sen laitto olisi tuskaa.

Halusin Cytotec-käynnistyksen, koska minulla on siitä hyvä kokemus esikoisen osalta.

Moni pelottelee Cytotecin tekevän synnytyksestä rajun, mutta minulla se käynnistää hyvin kestettävät säännölliset supistukset. Lääkäri epäili Cytotecin toimivuutta ja sanoi, että todennäköisesti joudutaan joka tapauksessa laittamaan ballonki.

Tiesin, että hän on väärässä. Tunnen kroppani ja olin niin oikeassa. Söin lounaan ja sain ensimmäisen ja ainoan Cytotec-lääkkeen suun kautta klo 11.15.

Vartin päästä alkoi tuntua supistuksia ja 11.45 alkoivat säännölliset supistukset. Makuuasennossa supistuksia tuli harvemmin, pystyssä ne aktivoituivat.

Yleensä odotetaan neljä tuntia alkaako supistukset ennen seuraavan annoksen antoa. Sain peräruiskeen ja laitoimme TENS-laitteen lätkät selkään tämän jälkeen.

10.40 NKL
“43-vuotias 3. synnyttäjä. Tänään raskausviikot 39+4. Päätetään käynnistyksestä perusteella raskauteen liittyvä väsymys ja uupumus. KTG: Normaali. Cervixstatus: Tarjoutuvana osana pää yläaukeaman yläpuolella, cx pituus <2 takana, kiinteys tavallinen, auki 1-2cm. Bishopinpisteet 4. Kohdunsuun tilanteessa ei ole tapahtunut edistystä 2pv takaiseen. Tuolloin ballonkia ajateltu. Nyt kuitenkin kohdunsuun tutkiminen hyvin hankalaa, kivuliasta potilaalle. Kahteen otteeseen kohdunsuuta tutkittu ja potilassängyssä ei onnistunut ollenkaan. Ballonkia suositeltu, mutta potilas ei tätä ollenkaan halua. KP-mahdollisuutta ei tällä kohdunsuun tilanteella ole. Päädytään käynnistykseen prostaglandiinilla, josta hyvät kokemukset ensimmäisen synnytyksen kohdalla.”

11.15 NKL
“Cytotec 50 µg p.o. Uusi arvio 4h kuluttua jos ei ollenkaan supista niin saa toistaa Cytotecin. Vaihtoehtoisesti voi ehdottaa ballonkia uudelleen jos potilas siihen suostuisi.”

11.59 NKL
“Alkanut supistella kipeästi. Aloitetaan kontrolli-ktg. Istunut pallon päällä, ktg piirtänyt katkonaisesti ajoittain äidin sykkeelle. Nousee pystyasentoon ja ktg lähtee piirtämään hyvällä perustasolla 140-150 bpm.”

supistuskayra
Käyrä näytti tältä klo 12.26 eli tunti Cytotecin oton jälkeen.

Kävelyä, jäätelöä ja supistuksia – Minun synnytyskertomus

Menimme mieheni ja doulan kanssa ostamaan Naistenklinikan kahviosta jäätelöt, mutta en pystynyt enää istumaan.

Lähdimme hetkeksi pihalle kävelemään klo 13.15, mutta pidempi kävelylenkki ei tuntunut hyvältä idealta. Palasimme takaisin osastolle ja doula hieroi päätä sekä niskaa.

Hoitaja teki sisätutkimuksen klo 13.30, mutta tilanne ei ollut edennyt säännöllisistä supistuksista huolimatta. Tutkimus oli kivulias ja tilanne itketti jälleen.

Fiilis piti saada paremmaksi, koska lääkärin toiminta ja asenne aiemmin vaikutti omiin tunnelmiin.

13.30 NKL
“Yritetään tutkia kohdunsuuta Gyn. asennossa. Kohdunsuu hyvin takana ja korkealla, en saa tutkittua. Sisätutkimus aiheuttaa synnyttäjälle kovaa kipua.”

Spontaani lapsivedenmeno sängyssä pötköttäessä

Synnytys on ennen kaikkea fiilishommaa ja hyvällä fiiliksellä oksitosiini saadaan erittymään. Olin hermostunut ja itkuinen, koska tilanne ei ollut edennyt.

Pötkötin mieheni kanssa sairaalan pedissä ja doula hieroi jalkojani sekä teki vyöhyketerapiaa. Klo 14.15 kohdussa tuntui kaksi terävää napsahdusta, jotka myös hieman sattuivat.

Vatsa ikäänkuin kramppasi nopeasti ja ihmettelin tuntemusta ääneen. Hetken päästä alkoi vuotamaan lämmintä nestettä ja nousin nopeasti ylös.

14.15 NKL
“Lapsivesi menee spontaanisti kirkkaana. Synnyttäjä kovin jännittynyt. Aloitetaan ktg. Doula ja puoliso hyvin tukena.”

Soitimme kelloa ja kätilö totesi spontaanin lapsivedenmenon. Supistukset alkoivat välittömästi minuutin välein kovempina ja pyysin päästä synnytyssaliin.

Tiesin avautumisen etenevän nyt vauhdilla. Hoitaja halusi ottaa käyrää todetakseen synnytyksen olevan varmasti käynnissä.

Me muut kyllä huomasimme sen olevan käynnissä, sillä nyt piti joka supistuksella käyttää ääntä ja Tens-laitteen boost oli täysillä. Supistukset nousivat käyrällä reippaasti yli sataan.

Sanoin, että tämä etenee nopeasti, voidaanko päästä saliin ja pyydätkö laittamaan ammeen valmiiksi. Sisätutkimuksessa klo 14.35 hoitaja totesi kohdunsuun olevan auki 4cm ja saimme lähteä kohti synnytyssalia.

Samantien pääsin tilanteen tasalle ja hermostuminen sekä itkuisuus vaihtui synnytykseen keskittymiseksi. Tieto, että pääsen kohta synnytyssaliin helpotti.

Pysähdyimme minuutin välein ottamaan supistuksia vastaan, joten matkaan kului aikaa noin 20 minuuttia.

14.35 NKL
“Kohdunsuu auki 3-4cm, reuna ohenemassa, ks tullut alaspäin edellisestä tutkimisesta. Tutkiminen onnistuu kylkiasennossa. Synnyttäjä kipeä, kertoo paniikin tunteesta. Pelkää että ks aukenee liian nopeasti, eikä kerkeä tilanteeseen mukaan (Toim. Huom. pelkäsin etten ehdi synnytyssaliin ja niin melkein kävikin, vaikka yritin sitä estää kertomalla tilanteesta etukäteen). Synnyttäjä haluaisi ammeeseen.” (Pyysin laittamaan heti veden valumaan lapsiveden mentyä, mutta sitä ei laitettu. Amme oli valmis muutama minuutti ennen ponnistusvaiheen alkua.)

14.55 NKL
“Potilas siirretty osastolta NOS42 osastolle NSYN”

Synnytyskertomus – Avautuminen tunnissa neljästä sentistä kymmeneen

Pääsimme synnytyssali 11:een klo 15.00. Ammetta ei oltu alettu täyttää ja olisin ehtinyt sinne vasta avautumisvaiheen lopussa.

Seisoskelin sängyn vieressä doulan hieroessa niskaa ja itse käytin TENS-laitetta ja mölisin “Aaaaa”. Mies viritteli musavehkeet ja kuuntelimme samaa Spotify-listaa, kuin keskimmäisen synnytyksessä.

Jukka-Pojan, Elastisen ja Sami Saaren tahtiin on hyvä synnyttää.

Videolla näytän rentoutuneessa synnytysregressiossa olevalta naiselta.

15.00 NKL
“Saapui synnytyshuoneeseen kivunlievitykselle. Puoliso ja doula tukena. Toiveena päästä ammeeseen. Laitetaan se täyttymään. Tens käytössä ja kokee sen hyvin auttavan, joten hieman epäroi ammeeseen menoa”

synnytyskertomus
Olemme juuri saapuneet synnytyssaliin. Tämän kuva on otettu klo 15.05 ja 20 minuutin päästä alkoi ponnistusvaihe.

Yleensä 8cm kohdalla tulee epätoivo, mutta tällä kertaa ei tullut. Kätilö teki sisätutkimuksen seisoessani. Ilahduin kätilön todetessa kohdunsuun olevan 8cm auki ja kehuin itseäni sekä totesin, että mähän sanoin tän etenevän vauhdilla.

Miksi hoitohenkilökunta ei usko synnyttäjää?

Ymmärrän ensisynnyttäjän osalta sen, mutta kolmannen ollessa kyseessä saattaa olla jotain hajua oman kropan toiminnasta synnytyksissä. Tässä vaiheessa amme oli vihdoin valmis, mutta ajatus TENS-laitteesta luopumisesta tuntui liian vaikealta.

Ammeeseen olisi pitänyt päästä aiemmin, jotta olisi voinut hyötyä vedestä. Loppujen lopuksi avautumisvaihe meni nopeasti ja loistavasti kuivallakin maalla.

Oikeastaan paljon paremmin, kuin keskimmäisen synnytyksen osalta ammeessa. Silloin en pystynyt rentoutumaan ollenkaan ja epätoivo supistusten kestämisestä sai pyytämään epiduraalia. Onneksi sitä ei ehditty antamaan.

15.15 NKL
“Tutkittu kohdunsuun tilanne synnyttäjän toiveesta. Paineentunnetta supistuksen aikana. K-suu 8cm auki. Synnyttäjä ottanut ilokaasun käyttöön. Kokee saavansa apua ilokaasusta ja Tensistä, joten ei halua mennä ammeeseen. Seisoskelee sängyn vierellä.

Muutaman viimeisen supistuksen aikana otin ilokaasua, mutta äänenkäyttö oli kyllä paljon tehokkaampaa kivunlievitystä.

Aiemmissa synnytyksissä en sitä harjoittanut ja olen yllättynyt sen tehosta. Rehellisesti sanottuna en ole aiemmin uskonut äänenkäytön auttavan oikeasti. Nyt uskon.

Ilokaasusta oli iloa vasta jälkeisten synnyttämisessä ja tikkaamisessa. Avautumisvaiheen viimeinen supistus oli erikoinen kokemus.

Seisoin sängyn vieressä ja tunsin, kun kohdun suu aukesi kokonaan vauvan laskeutuessa samalla kunnolla. Lapsivettä tuli lattialle kunnon lammikko ja pissatkin tulivat samaan hengenvetoon.

Tuntui, kun synnytyselimet olisivat “romahtaneet” usean sentin kantimistaan. Ei ollut epäilystäkään olenko täysin auki. Kello oli 15.25.

15.25 NKL
“Ponnistamisen tarvetta ja k-suu täysin auki. Siirtyi sängylle konttausasentoon. Alkaa työntelemään omaan tahtiinsa.” (Supistuksia tuli edelleen noin minuutin välein ja meneillään on synnytyksen kivuliain vaihe, huudan suoraa kurkkua supistusten aikana)

Ponnistusvaihe eteni omilla supistuksilla

Ponnistustarve oli samantien voimallinen ja supistuksia tuli tiheästi. Olin ajatellut ottaa pudendaalipuudutuksen ponnistusvaiheeseen, mutta sitä ei ehditty antamaan.

Aiemmissa synnytyksissä omat supistukset ovat hiipuneet ja oksitosiinista huolimatta ne ovat tulleet todella harvaan. Ponnistusvaiheet ovat kestäneet 1,5h ja toive oli selvitä tällä kertaa nopeammin.

Selvisin tällä kertaa omilla tiheillä supistuksilla ilman synteettistä oksitosiinia alle puolessa tunnissa. Doula Piritta Hagman kertoi minulle aikoinaan, että hampaiden öinen narskutus saattaa olla syynä pitkään ponnistusvaiheeseen.

Raskausaikana minua hoidettiin Voice Massage hieronnalla ja vyöhyketerapialla tuo seikka huomioiden. Kas kummaa ponnistusvaihe oli huomattavasti nopeampi.

Synnytyskertomukseni – Ponnistusvaihe kivuliaampi

Ponnistusvaihe oli minulle kivuliaampi, kuin avautumisvaihe. Seisoessani sängyn vierellä mietin hetken, että sattuuko minua enemmän jos en koita ponnistaa supistuksen tullessa.

Olen lukenut vauvan hengittämisestä ulos, mutta siinä sekunnin murto-osassa totesin aktiivisen ponnistamisen tuntuvan paremmalta.

Tai vähemmän kamalalta, koska ponnistusvaiheen supistukset olivat todella kivuliaita. Könysin sängylle kontilleni, koska en pystynyt ponnistamaan seisten kovin pitkään.

Puristin sängyn päädyssä olevaa teräsputkea ja huusin. En enää pystynyt matalaan mölinään, vaikka se olisi ollut parempi. Vaikeroin huudon keskellä “auta mua, miksei se tuu…” “Siellä hän käy kurkkaamassa” kätilö totesi.

Hyvän tilannetajun omaava doulani painoi TENS-laitteen boostia jokaisen supistuksen aikana ja se oli suuri apu. Mieheni sanoi sängyn päädyssä olleen teräsputken melkein vääntyneen puristuksestani.

Tämä vartti kontillani oli synnytyksen vaikein vaihe. Käännyin puoli-istuvaan asentoon klo 15.39  ja kolmannessakin synnytyksessä se tuntui parhaalta asennolta.

Puristin mieheni kättä ja hän sanoi puristuksen jopa sattuneen häntä. Olisin kuulemma voittanut kädenväännössä tuolla voimalla… Naisista taitaa löytyä alkukantaista voimaa synnytyksen aikana.

15.40 NKL
“Synnyttäjä haluaa kokeilla toista asentoa. Kylkiasento ei viime synnytyksessä tuntunut hyvältä, joten haluaa kokeilla puoli-istuvaa asentoa. Synnyttäjän käännyttyä puoli-istuvaan asentoon alkaa tarjoutuva osa nousemaan hienosti synnyttäjän työntäessä. Tuettu välilihaa ja kontrolloitu pään syntymää. Napanuora 1x kaulan ympärillä. Vauva syntyy napanuoralenkin läpi.”

ponnistusvaihe synnytyskertomus
Synnytyksen kivuliain vaihe menossa.

Tyttö täyttä Taikaa syntyi klo 15.49 – Synnytyskertomus

Ponnistuvaiheen aloitukseksi on merkattu klo 15.39 jolloin käännyin konttausasennosta puoli-istuvaan. Kuitenkin ponnistin aivan täysillä siitä hetkestä, kun olin 10cm auki. En tiedä mistä kätilö laskee ponnistusvaiheen alkaneeksi. 

Joka tapauksessa virkeä tyttö syntyi hienosti puoli-istuvassa asennossa ja nostettiin rinnalleni Jukka Pojan laulaessa ”Tuhlari” kappalettaan.

Tyttäremme tuijotti minua heti suurilla silmillään rauhallisena ja nosteli päätään.

Kätilö totesi luomuvauvojen olevan poikkeusetta virkeämpiä, kuin puduutteita saaneiden vauvat. Näin voin todeta myös oman kokemuksen osalta.

“Oliko se tyttö?” Kätilö kysyi. Vastasin aika pökerryksissä “Joo, kai tää on. Tää oli aivan luomusynnytys eikö ollutkin? Vähän ilokaasua. Ai v***u, anteeksi. Siis oli kyllä niin kovaa hommaa, tää oli kyllä viimeinen kerta.” tokaisin vauvan synnyttyä.

Kuitenkin nyt tuntuu, että voisin tehdä saman uudestaan jos lopputulos olisi yhtä onnistunut. Kun sitä keski-ikäisenä on saanut kolme tervettä lasta maailmaan ei sitä uskalla uhmata tilastoja. Se miten se kipu unohtuu on uskomatonta.

15.49 NKL
Sukupuoli: tyttö. Synnytys päättyi: säännöllisesti

“Syntyy virkeä tyttö, apg 9. Nostetaan äidin rinnalle ihokontaktiin. Kuivataan vauva. Odotellaan napanuoran sykkimistä loppuun, jonka jälkeen isä katkaisee napanuoran. Odotellaan jälkeisten syntymistä. Äiti hengittelee ilokaasua. Jälkeiset syntyvät äidin ponnistamina noin klo 16.15. Vaikuttavat täydellisiltä. Tarkistettu repeämät. Pieni ripsaus välilihalla. Suihkutettu Xylocain-sprayta. Laitettu 2 ommelta. Kohtu supistuu hyvin. Vuotoa yhteensä noin 200ml. Vauva alkaa kauniilla otteella imemään rintaa noin 16.20.”

16.30 NKL
“Kovia jälkisupistuksia. Annettu Burana 600mg sekä lämpögeeli alavatsalle.”

20.00 NKL
“Imettää vauvaa ihokontaktissa. Otettu vauvan 2. kontorollit ja ne ok. Painettu kohtu ja se hyvin supistunut navan alapuolella. J-vuoto normaalia. Voimakkaita jälkisupistuksia. Oma lämmin jyväpussi käytössä. Viety Panadol forte 1g.”

21.55 NKL
“Siirtyvät taxilla perhepesähotelliin. Äiti hyvävointinen. Kerron vanhemmille, että heillä on mahdollisuus kotiutua huomenna. Äiti ilmoittaa heti, että haluaa olla kaksi yötä.”

Perhepesähotellin hoitaja
“Äiti toipunut synnytyksestä hyvin. Yhdessä miehensä kanssa ovat hellästi hoitaneet pientä tytärtään perhepesähotellissa. Vauvan imetys sujuu kauniisti, luontevasti ja vauvantahtisesti”

synnytyskertomus

synnyttaja synnytyskertomus

naistenklinikka

katilo

vauva synnytyskertomus

vauvan jalat

perhe

luomusynnytys

imetys

Doulan rooli läpi raskauden oli tärkeää

Doulamme ja Taika-tytön kummin Piia Heinosen rooli raskausaikana ja synnytyksessä on korvaamattoman suuri. Suosittelen kaikille doulaa tukijaksi tälle uskomattomalle vauvamatkalle. Myös mies koki doulan läsnöolon synnytyksessä todella hyväksi.

Lue tästä sama synnytyskertomus doulan näkökulmasta
Piia Heinonen vyöhyketerapeutti, doula ja hieroja

Tässä aiemmat synnytyskertomukseni:
Esikoisen synnytyskertomus; Cytotecilla käynnistetty epiduraali- ja imukuppisynnytys 2012
Keskimmäisen synnytyskertomus: kalvojen puhkaisulla käynnistetty synnytys 2015

Lue myös Raskaana 43-vuotiaana blogissa raskausajan tunnelmia

Lue myös Raskauskuvaus – Ihana muisto koko perheelle

Jenni Kollani Photography

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös