Kotisynnytys – Mitä sinun tulee tietää?
Kotisynnytys on Suomessa vielä vauvan kengissä. Kun Suomessa syntyy vuosittain noin 60 000 vauvaa, heistä vain kymmenkunta syntyy suunnitellusti kotioloissa. Jos vertailuksi otetaan Islanti, niin siellä noin kaksi prosenttia vauvoista syntyy kotona.

Koti valitaan synnytyspaikaksi eri syistä, joskin punainen lanka on melko selvä: kotona kaikki on tuttua ja turvallista. Kun ympärillä on tuttuja asioita ja ihmisiä, helpottaa se tiettyjen ihmisten synnytysstressiä huomattavasti. Sen vuoksi tuntuukin ihmeelliseltä, että kotisynnytys on edelleen niin harvinaista Suomessa.
Synnytys kotona
Synnytys kotona onnistuu siinä missä synnytys sairaalassakin. Odottava äiti saa olla omassa tutussa ympäristössään, eikä hänen tarvitse siirtyä sairaalaan kätilön tullessa hänen luokseen. Yksi syy kotisynnytysten harvinaisuudelle voi olla se, että Suomessa kätilön löytäminen voi tuottaa haasteita, sillä maassamme on ainoastaan muutama kotisynnytyksiä hoitava kätilö. Lisäksi raskauden täytyy olla niin sanottu normaaliraskaus, jotta synnytys kotona on edes vaihtoehto.

Kun perhe on löytänyt sopivan kätilön, tapaavat he muutamia kertoja ennen synnytystä, jolloin opitaan tuntemaan toisia, mukaan lukien kaikki ne toiveet, joiden äiti haluaa toteutuvan kotisynnytyksen yhteydessä. Monesti synnytyksen jälkeen pidetään vielä erillinen jälkipalaveri, ja myös vauvan syntymän jälkeiset tarkastukset on sovittu etukäteen. Tavallista on se, että kotikätilö tarkistaa vauvan heti synnytyksen jälkeen ja tästä muutaman päivän kuluttua edessä on lääkärintarkastus. Synnyttävä perhe maksaa itse kätilön palkkion, kun synnytys tapahtuu kotona.
Kotisynnytyksen edellytykset
Kotisynnyttäjän suositellaan olevan perusterve nainen, jonka nykyinen ja mahdolliset edelliset raskaudet ovat olleet normaaleja. Lisäksi synnytyksessä tulee olla mukana joko gynekologi tai kätilö. Kotona tapahtuvaan synnytykseen tulee luonnollisesti valmistautua todella huolellisesti ja neuvolassa tulee käydä täysin normaalisti.
Vaikka koti tuokin turvallisen ympäristön synnyttämiselle, tulee kätilön ohjeita kuunnella ja noudattaa.
Ammattitaitoinen kätilö tunnistaa mahdollisen riskisynnytyksen ja osaa tarvittaessa suositella vielä viime hetkellä sairaalaan siirtymistä, koska aina kotisynnytys ei ole järkevä vaihtoehto.
Onko sinulla omakohtaisia kokemuksia aiheesta kotisynnytys? Jaa ne kanssamme alla olevassa keskusteluosiossa.
Lue myös nämä:
(Lähteet: Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009)