Retkeily lasten kanssa – 10 vinkkiä mukavampaan retkeilyyn

Retkeily lasten kanssa – 10 vinkkiä mukavampaan retkeilyyn

Tässä Retkeily lasten kanssa -artikkelissa kerromme retkeilyn hyvistä puolista ja vinkkaamme tärkeimmät huomioitavat asiat onnistuneisiin retkiin lasten kanssa.

Lapset ovat luonnostaan uteliaita pieniä tutkimusmatkailijoita. He omaavat mahdottoman nälkäisen avoimen mielen, joka on aina valmis retkelle ja kohti uusia seikkailuja. Luonto tarjoaa loistavan maaperän lasten uteliaisuuden ruokkimiselle. Jo pieni retki lähimetsään voi olla suuri seikkailu luonnon siimekseen.

Retkeily lasten kanssa on parasta! Se antaa valtavasti sekä lapsille että mukana oleville aikuisille. Kun lapset kasvavat luonnon ympäröimänä ja saavat positiivisia kokemuksia luonnossa toimimisesta, heidän positiivinen suhde luontoon kehittyy.

Uskon vahvasti, että positiivisen luontosuhteen myötä lapsesta kasvaa luontoa arvostava ja luonnosta välittävä aikuinen.

metsässä perheen kanssa

Retkenjohtajana aikuinen, kun retkeillään lasten kanssa

Retkenjohtajan ja suunnittelijan virka on toki aikuisella, mutta toisinaan aikuisenkin kannattaa katsoa retkeä lapsen silmin. Verkkainen ja ihmettelevä tahti saattaa avata aikuiselle luonnon kauneuden ja sen mielenkiintoisuuden taas uudelleen.

Luonto on paitsi ihmettelyn ja hyvän mielen paikka, se on myös suuri leikkikenttä täynnä mitä erilaisempia kiipeilytelineitä ja leikkivälineitä ilman ympäröiviä seiniä.

Luonnossa mielikuvitus pääsee lentämään täysin rajoitta ja ruokkimaan itse itseään.

Omia kokemuksia retkeilystä lasten kanssa

Omasta kokemuksestani voin kertoa, että retkeily lasten kanssa ja luonnossa oleilu tarjoavat loistavan maaperän myös keskinäisen vuorovaikutuksen kehittämiseen.

Retkellä luonnon keskellä on helpompi olla aidosti läsnä. Mieli on avoimempi ja arjen kiireet sekä stressi usein hälvenevät retken aikana.

Kun ollaan puhtaasti luonnon keskellä ilman ympäristön hälinää ja ylimääräisiä ihmisten kehittämiä virikkeitä, on helpompi nähdä se pieni tutkimusmatkailija aidosti ja elää hetkessä hänen kanssaan. Yhdessä vietetty aika ja yhdessä koetut elämykset ja kokemukset vahvistavat suhdetta lapseen.

kiipeilyä metsässä

10 vinkkiä retkeilyyn lasten kanssa

1. Eväät

Eväät tekevät retkestä retken! Varsinkin retkeillessä lasten kanssa eväillä on iso merkitys retkitunnelman luojana. Kaikkihan maistuu paremmalle ulkona. Esimerkiksi lounasretki luontoon on virkistävä piristys arjen keskelle.

Lisäksi vähänkään pidemmillä retkillä eväillä on tärkeä rooli myös energian saannin turvaamiseksi. Lapset kuluttavat valtavasti energiaa luonnossa telmiessään, joten energiapitoisten eväiden napsiminen auttaa välttämään nälkä- ja väsykiukkua.

eväsretki luonnossa lasten kanssa

2. Aikuisen oma asenne

Innosta ja innostu, älä stressaa! Jotta retki olisi mielekäs kaikille, on aikuisenkin asennoiduttava iloisesti retkeen ja retkeilyyn. Lapsia on helppo innostaa, jos itse on innostunut.

Entä mitäpä, jos antaisit lasten innokkuuden ja uskomattoman kyvyn innostua tarttua myös sinuun? Retkeily lasten kanssa tarjoaa tähän loistavan tilaisuuden.

lasten kanssa retkellä

3. Anna aikaa, älä suorita

Luonto on täynnä pieniä ja kauniita yksityiskohtia. Kiirehtimällä näitä ei näe. Kiire on asia, joka kannattaa jättää pakkaamatta retkireppuun. Ainakaan omien lasteni ajatusmaailmaan ei kuulu käsitettä kiire ja heidän on vaikea sitä ymmärtää. He näkevät ja kokevat sen useimmiten turhautumisena.

Kiirehtimällä ja hoputtamalla onnistuu lamaannuttamaan lasten luontaista kykyä ihmetellä ympäröivää maailmaa. Suosittelen elämään hetkessä ja suuntaamaan katseen juuri siihen, missä sillä hetkellä olette. Älä suorita retkeä vaan hidasta ja nauti!

lasten kanssa retkeily

4. Ilo ja leikki

Tätä ei voi liiaksi korostaa. Niin kuin tiedämme, lapset rakastavat leikkiä. Kun leikit ja ilon vie mukanaan retkelle, on riemu ja naurut taattu. Lasten ilo on tarttuvin asia, jonka tiedän.

Ainakaan meillä lapset eivät nauti jatkuvasta etenemisestä polkua pitkin kohti määränpäätä. He haluavat aikaa leikkiä tällä mielenkiintoisella leikkikentällä ilman rajoja. Retkeily lasten kanssa on enemmänkin suuri seikkailu leikistä leikkiin.

5. Oikea vaatetus

Varsinkin pidemmillä retkillä on tärkeä kiinnittää huomiota lasten varustukseen. Pienen lapsen motivaatio romuttuu ryminällä, jos hiki tai kylmyys pääsee hiipimään iholle. Lisäksi kylmettyminen on toki myös terveysriski.

Meillä suositaan retkeillessä kerrospukeutumista, koska siten saa helposti säädeltyä lasten lämpötilaa koko retken ajan. Mahdollisuuksien mukaan mukana kulkee vaihto- ja lisävaatetta.

retkeily lasten kanssa

6. Lapsi osalliseksi suunnitteluun

Jo ennen retkeä voi innostaa lapsia ottamalla heidät mukaan retken suunnitteluun. Yhdessä voi miettiä millaiseen paikkaan olisi kiva mennä retkelle. Lasten pohdintojen pohjalta aikuinen voi miettiä mahdollisen retkikohteen.

Lasten kanssa voi miettiä myös millaisiin eläimiin retkikohteessa voi törmätä, tarvitseekohan siellä kumisaappaita tai olisiko hyvä ottaa mukaan kiikarit.

7. Lapselle oma retkireppu

Eväiden jälkeen yksi suurin retkentekijä ja tunnelman luoja on tietenkin retkireppu. Retkirepun kantamiseen opettelu jo pienenä auttaa myöhemmin vanhempien kannettavana olevaa taakkaa.

Meillä on lapset kantaneet pienestä pitäen omat vesipullonsa ja taukopaitansa. Pikkuhiljaa reppuun on eksynyt myös esimerkiksi istuinalustat, pienet eväät, luupit ja varahanskat. Kun repussa alkaa olla painoa, on toki kiinnitettävä huomiota repun ergonomiaan.

retkeily lasten kanssa reput

8. Älä oleta, äläkä luo liikaa odotuksia itsellesi

Lasten kanssa retkeillessä ei kannata juuri olettaa tai odottaa mitään. Matkaan on hyvä lähteä avoimin mielin ja valmiina muuttamaan suunnitelmia tarpeen mukaan.

Jos itsellä on suuret odotukset ja suunnitelmat, joista pitää ehdoin tahdoin kiinni, saattaa se aiheuttaa enemmänkin hermojen menetystä ja turhautumista kuin yhteistä rentoa elämystä.

Lapsi ei välttämättä jaksa juuri sinä päivänä kävelläkään aikuisen suunnittelemaa kilometrimäärää tai ehkä lasta kiinnostaakin enemmän juuri heränneet muurahaiset kuin vanhemman suunnittelema luontobingo.

Näissä tilanteissa on suositeltavaa joustaa ja muokata tai unohtaa suunnitelmat.

Toki pidemmillä vaelluksilla on välillä pidettävä tiukastikin kiinni aikataulusta, jotta ehditään esimerkiksi seuraavaan yöpymispaikkaan ennen pimeää. Näihin retkiin on hyvä laatia kattavat suunnitelmat.

retkeily lasten kanssa

9. Retkelläkin saa kiukutella

Tämä on hyvä muistaa. Aikuinen saattaa helposti ajatella, että nyt lähdetään hauskalle koko päivän retkelle ja pidetään yhdessä kivaa. Haavekuvitelmana on naurava lapsi, joka innostuu kaikesta mukisematta.

Ehkäpä lapsella onkin huono päivä. Ehkäpä lasta alkaa kiukuttamaan kuumuus tai nälkä. Retkelläkin tulee kiukkuja aivan niin kuin kotonakin.

Lapsella pitää olla oikeus näyttää tunteitaan myös retkellä.

Hyvä puoli on se, että useimmiten kiukku voi laantua luonnossa nopeammin kuin sisätiloissa. Ainakin luonnossa on enemmän tilaa kiukutella.

retkeily lasten kanssa

10. Jokin teema retkelle

Retkelle voi keksiä jonkun teeman, esimerkiksi kevätseurantaretki tai luontobingoretki. Näihin voi tehdä itse tai lasten kanssa materiaalin ennen retkeä.

Minun omasta blogistani Curious Toes – Happy Souls löytyy esimerkki sekä kevätseurannan että luontobingon tekoon. Netti on myös pullollaan hauskoja materiaaleja, joita voi tulostaa retkille mukaan.

kiipeäminen kivelle metsässä

Retkeily lasten kanssa – extravinkki!

Muistathan varautua myös haavereihin. Jo lyhyilläkin retkillä kannattaa kantaa matkassa mukana ensiapupakkausta, jonka sisältöön on perehtynyt. Luonto on loistava leikkipaikka ja retkeilykohde, mutta myös siellä voi sattua ja tapahtua. Joskus apu voi olla kaukanakin.

Mielenkiintoisia ja hauskoja retkiä!
-Salla

Mikäli haluat seurailla meidän seikkailunhuuruista elämää lasten kanssa, hyppää matkaan mukaan sekä Instagramin puolella @curioustoeshappysouls että blogissa www.curioustoeshappysouls.com

Lue myös nämä:

Nuuksio lasten kanssa

Hyvä trampoliini lapsille – mitä on syytä muistaa

Pullopuutarha – suljettu ekosysteemi lasipurkissa

Zero waste vinkit – kaksi lapsiperhettä kertoo arjen vinkit

Lasten luontokirja – opi luonnosta yhdessä lapsen kanssa

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös