patikointi

7 km patikointi lasten ja koiranpennun kanssa Pyhätunturilla

Miten onnistuu 7 kilsan patikointi kolmen lapsen ja 11-viikoisen koiranpennun kanssa?

Patikointi Lapissa on kivaa mutta miten se toimii lasten kanssa häystettynä koiranpennulla?

Käymme vuosittain ruskalomalla Pyhätunturilla. Meillä on Holiday Clubin lomaosake Pyhällä, joten ruskaloma viikko on vakiintunut ja yleensä säät suosivat tällä viikolla. Ensimmäinen kerta oli vuonna 2001 ja sen jälkeen vain muutaman kerran on Pyhän reissu jäänyt väliin. Viimeksi 2018, kun kuopuksemme syntyi. Hän on siis ruskaviikon tyttö.

Lapsille Pyhä on tullut tutuksi vauvasta saakka ja ruskalomaa osataan odottaa. Pienten lasten kanssa patikointi jää yleensä aika vähälle. Tänään kuitenkin teimme 7 kilometrin patikkareissun.

Katso videolta upeat ruskan värittämät tunturimaisemat ja lasten hienoja Parkour temppuja.

ruskaloma lapissa

pyhatunturi

Pienten lasten kanssa patikointi vaatii hermoja

Heräsin meidän 11-viikkoisen Otso koiranpennun kanssa klo 6.30 ja siitä alkoi muu väki heräillä seitsemän ja kahdeksan välillä. Saimme joukkiomme ulos loma-asunnosta ysin maissa eväät repussa.

Lähtö tuntuu olevan aina aikamoista säätöä 2-, 5- ja 8-vuotiaiden lastemme kanssa. Hermoja ja pitkää pinnaa vaaditaan ja niitä itselläni on tänä vuonna ollut heikonlaisesti. Vuosien univaje imetysten takia ja raudan puute ovat vaikuttaneet jaksamiseen aika paljon. Eilen olimme jo valmiit lähtemään kesken loman kotiin mutta niin vaan aamulla suuntasimme patikoimaan.

Pyhätunturilta löytyy erilaisia patikointireittejä yhteensä 101 kilometrin verran.

poika metsassa

patikointi

7 kilsaa, 5 tuntia ja 3 taukoa

Yleensä patikointi lasten kanssa on ollut pienimuotoista. Pisin matka on tainnut olla Oulangan Kansallispuistossa. Kuusamo kesällä on muuten aivan ihana retkeilykohde. Siellä taivalsimme viitisen kilsaa ja Jonni joutui kantamaan keskimmäistä ja pienintä samaan aikaan. Nyt selvisimme seitsemän kilometriä siten, että pojat kävelivät koko matkan itse. Pidimme kolme taukoa ja matka taittui yllättävän helposti.

Pyhä-Luoston kansallispuiston ydinosan muodostaa Suomen eteläisin tunturijono.

Ensimmäinen tauko Tiaislaavulla

Päätimme suunnata Hotelli Pyhätunturin pihasta kohti Tiaislaavua. Siellä pidettiin ensimmäinen tauko makkaranpaiston ja eväsleipien syönnin parissa. Tulitikkuja ei muistettu ottaa mukaan, mutta laavulla ollut pariskunta tuikkasi tulen meille.

Taivas oli sininen kun lähdimme ja Tiaislaavulle saavuttuamme taivasta peitti sankat pilvet. Ilma oli kuitenkin muuten kiva ja pilvetkin alkoivat rakoilla myöhemmin.

retkeily lasten kanssa

tiaislaavu

Patikointi pienen koiran kanssa

Otso herättää kaikkialla paljon ihastusta, joten keskustelut vastaantulijoiden kanssa keskittyivät meidän Mitteliin. Muutama nainen halusi kuvata Otsoa etteivät he unohda häntä. Kerroin Otson Instagramista ja Facebookista ja mittelimme saikin muutaman uuden seuraajan patikointireissultaan.

Otso jaksoi pienillä tassuillaan vipeltää koko matkan pois lukien kapeat pitkospuut ja osan portaista. Harjoittelimme muiden koirien kohtaamista herkkupalojen avulla. Retkeileviä koiria Pyhällä riittää. Otso otti torkut kaikissa taukopaikoissa.

mittelspitz koiranpentu

mittelspitz otso

tiaislaavu pyhatunturi

Lintutornille pitkospuita pitkin

Pitkospuut ovat lasten mieleen ja niitä oli jännittävää taivaltaa kohti Lintutornia. Tältä reitiltä näkee hienosti Kultakeron ja Noitatunturin huiput. Jonni patikoi edellisenä päivänä yksinään Noitatunturin reitin. Lintutornilta päätimme lähteä Isokurua kohti, mutta huomasimme pienimmän viskanneen hanskat matkalle. Suuntasimme siis takaisin kohti Tiaislaavua ja hanskat löytyivätkin matkalta.

patikointi lasten kanssa

pitkospuut lintutornile

lintutorni pyhatunturi

Toinen tauko polun varrella

Tässä kohtaa alkoi kuulua ”mä en jaksa enää kävellä” lauseita. Pidimme toisen tauon kivillä istuskellen ja patukan voimalla lapset jaksoivat taas taivaltaa.

pyhatunturi lasten kanssa

pyhatunturi

retkella lasten kanssa

Viimeinen pysähdys Isokurun kodalla

Isokurun kota saavutettiin portaiden kapuamisen jälkeen. Siellä pidettiin mehutauko ja jatkettiin viimeinen kilometri takaisin lähtöpisteeseen.

isokuru portaat

pyhatunturi ruskaloma

Tutustu maagisen kauniin Pyhätunturin vaellusreitteihin.

Lue myös Helsingin Lammassaari ja ihana esteetön luontopolku

Lue myös Kotimaanmatkailu nousuun – Suomi on suomalaisten suosikkikohde 2019

delux-retkiperheTule mukaan Delux-Retkiperheen Facebookiin. Siellä on videoita reissuilta ja jaetaan myös muiden inspiroivia matkapostauksia sekä vinkkejä kivoista kohteista. Lue tästä kootusti matkablogiamme.

Delux-Retkiperhe arvostaa luontoa, luksusta ja laatuaikaa perheen kanssa. Inspiroidumme uusista paikoista ja hyvästä palvelusta. Jos haluat Delux-Retkiperheen tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä.

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös