kimalainen

Kimalainen on tärkeä pölyttäjä – Lempi-kimalaisen kevätseikkailut

Kimalainen on tärkeä pölyttäjä – Lempi-kimalaisen kevätseikkailut

Kimalainen on meille kaikille tärkeä hyönteinen. Ne ovat todella tehokkaita pölyttäjiä, joilla on tärkeä merkitys muun muassa marjasadon suuruudelle. Mustikoiden ja puolukoiden määrä riippuu hyvin pitkälti kimalaisten määrästä.

Alkukeväällä havaittu kimalainen on suurella todennäköisyydellä tärkeä kuninkaallinen eli kuningatarkimalainen. Niiden vastuulla on koko yksivuotisen kimalaisyhdyskunnan perustaminen. Jos kuningatar kuolee, jää kokonainen yhdyskunta perustamatta ja satoja pölyttäjiä kehittymättä.

Yhdestä yhdyskunnasta voi kehittyä talvehtimaan useampi kuningatar. Näin ollen yksikin menehtynyt kuningatar voi tarkoittaa tulevina vuosia useita menetettyjä kimalaisyhdyskuntia.

Katso Yle Areenasta Pelasta pörriäinen.

kimalainen

Lempi-kimalaisen seikkailu

Maija löysi ulkona vesisaaviin lentäneen kimalaisen. Tästä alkoi Lempi-kimalaisen pelastusoperaatio ja selviytymistaistelu!

Maija ja hänen lapsensa onneksi ymmärsivät kuningatarkimalaisen merkityksen. Kimalainen löytyi saavista vasta illalla auringonlaskun aikaan. Kun Maija onki hyönteisen kuiville, hän luuli sen jo kuolleen.

Kimalainen oli kuitenkin sitkeää laatua. Se liikutteli heikosti jalkojaan ja jaksoi vaivoin imeä Maijan tarjoamaa luumua.

Ilma oli kylmä ja tuulinen, joten Maija lapsineen päätti ottaa kimalaisen sisätiloihin virkoamaan. Se laitettiin astiaan, jossa oli kuivia lehtiä, oksia, kaarnaa sekä luumua ja tilkka mehua korkissa. Päälle laitettiin kelmu, johon pisteltiin ilmareikiä.

Sisälle päästyään kimalainen virkistyi silmissä ja alkoi pöristellä siipiään. Sen jälkeen tapahtui jotain todella yllättävää! Kimalaisen selästä lähti kipittämään suuri lauma pieniä punkkeja ympäri astiaa.

Selvisi, että punkit usein kiinnittyvät kimalaisiin, mutta eivät tee pahaa kimalaiselle. Kuitenkin jos punkkeja on paljon, voi kimalaisen liikkuminen hankaloitua. Nämä punkit eivät kiinnity ihmisiin.

Maija huomasi kimalaisen pyrkivän pois astiasta, joten hän päätti viedä sen takaisin luontoon. Sattumukset eivät kuitenkaan loppuneet tähän, sillä kaikessa tohinassa kimalainen pyllähti korkkiin, jossa oli tahmeaa mehua. Ulkonan hyönteinen taas lamaantui ja jäi paikalleen kököttämään.

Maija jätti kimalaisen paikoilleen, mutta kävi katsomassa sitä vielä myöhemmin. Se oli edelleen paikoillaan ja samaan aikaan hämähäkki oli juuri menossa sitä kohti! Maija epäili hämähäkin aikeita väkivaltaisiksi, ja päätti ottaa kimalaisen jälleen turvaan.

pörriäinen

Kimalainen pääsi takaisin astiaan hunajatarjoilun kanssa. Se kellahti jalat kippurassa selälleen. Tilanne näytti toivottomalta.

Sisällä lämmössä noin 15 minuutin kuluttua kimalainen liikutti kuitenkin hiukan yhtä jalkaansa, ja vähä vähältä se alkoi taas virota. Vajaan tunnin kuluttua se jo surisi ja pörisi virkeänä ja mönki ympäri astiaa.

Hyönteinen sai jäädä yöpymään viileälle kuistille. Illalla Maija lapset antoivat kimalaiselle nimen. Se oli nyt Lempi.

Aamulla jännitys oli suuri. Oliko Lempi saanut nukuttua, oliko se kunnossa ja joko sen voisi vapauttaa luontoon?

Lempi oli aamulla uninen ja koko perhettä jännitti. Se kuitenkin nautii maittavan mehuaamiaisen ja virkistyi innokkaana pörisemään ja hyörimään.

Kun aurinko oli vähän noussut ja ilma lämmennyt, Maija ja lapset päästivät Lempin luontoon etsimään pesäpaikkaa ja perustamaan yhdyskuntaansa.

Kaikkea hyvää Lempille!

Pelasta kimalainen ja muut pörriäiset!

Lempin tarina oli vain yksi tarina monien joukossa. Jokainen meistä voi tehdä osuutensa kimalaisten pelastamiseksi. Niiden määrä on vähentynyt uhkaavasti ja ne tarvitsevat apuamme!

Yle: Pölyttäjien määrä on romahtanut

Pelasta kimalainen näin:

Lue lisää:

Retkeily lasten kanssa – 10 vinkkiä mukavampaan retkeilyyn

Pullopuutarha – suljettu ekosysteemi lasipurkissa

1950-luku vastaan 2020-luku – oliko äitiys ennen helpompaa?

 

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös