lammassaari

Helsingin Lammassaari ja ihana esteetön luontopolku

Lammassaari Helsingissä tarjoaa esteettömän pitkospolun luonnonsuojelualueelle

Lammassaari yllätti viidennen polven stadilaisen täysin. Miksi ihmeessä emme ole aiemmin suunnanneet sinne? Tällainen luonnonsuojelualue ja upea luontopolku ihan kotimme nurkilla.

Missä Helsingin Lammassaari sijaitsee?

Lammassaari on lähellä Vanhankaupunginkoskea ja Arabianrantaa, Kuusiluodon naapurissa. Sinne pääsee Vanhankaupunginkosken sillan läheltä Pornaistenniemeltä pitkospuita pitkin.

  • Alueella levähtää keväisin ja syksyisin tuhansia muuttolintuja. 
  • Saari on huikea kohde ulkoiluun ja retkeilyyn. 
  • Vierailijoiden tulee huomioida, että Lammassaari on mökkialuetta ja siellä tulee liikkua vain yleisillä poluilla. 
  • Saarella ei ole nimestään huolimatta lampaita, vaan ne löytyvät viereisestä Kuusiluodosta.

mittelspitz retkella

vanhankaupunginkoski

lammassaaren luontopolku

Helsingin Lammassaari on luonnonsuojelualue

Vanhankaupunginlahti rauhoitettiin luonnonsuojelualueeksi vuonna 1959. Kuitenkin vesistö ehti saastua pahoin 1960–70-luvulla. Nyt lahti elpyy ja saa jatkuvasti uusia pesimälintuja.

Ettehän roskaa luontoa!

Vaikka Lammassaaren alue oli yleisesti siisti ja roskaton minua suretti Kuusiluodolla olevat lasinsirpaleet. Niitä oli monessa kohtaa siellä, missä lampaat elelevät. Menimme 9-viikkoisen koiranpennun kanssa sinne ja onneksi ei käynyt vahinkoa. Miksi ihmiset menevät lampaiden keskelle lasipullojen kanssa istumaan iltaa en tajua. 

Sen minkä luontoon viet tuot myös takaisin.

Me yritämme opettaa omille lapsille luonnon kunnioittamista. Sääntö on, että sen minkä luontoon viet tuot myös takaisin. Suosittelen kaikille samaa, muuten tämä pallo tuhoutuu nopeammin.

helsingin lammassaari

Esteetön pitkospolku Lammassaareen

Esteetön pitkospolku ja elämyksellinen Luonnon syli -luontopolku muodostavat yhdessä noin 3,5 kilometrin mittaisen esteettömän retkireitin. 

Reitti kulkee Pornaistenniemestä Lammassaareen mukaillen vanhaa reittipohjaa, mutta esteetön pitkospolku mahdollistaa nyt kulun myös esimerkiksi pyörätuoleille ja lastenrattaille. Lasten kanssa reittiä oli helppo kulkea vaikka he poukkoilivat pitkin poikin innoissaan.

Uuden pitkospolun rakennus on osa Helsingin ja Tallinnan yhteistä NATTOURS-hanketta, jossa kaupunkien asukkaita, matkailijoita ja kouluja innostetaan lähiluontoon oppimaan ja nauttimaan. Samalla alueelle avautui myös Luonnon syli -luontopolku. 

“Lammassaareen kulkeva reitti on rakennettu esteettömäksi ns. laiturirakennemallilla, jossa lankut ovat poikittain, eivät perinteisesti pitkittäin. Reitti on myös nousujen ja laskujen kohdilla riittävän loiva ja siirtymät puupolulta maastoon kynnyksettömät. 

Pitkospolun reunaan on lisätty puinen koroke, joka estää renkaiden luiskahtamisen ruovikkoon, mutta auttaa myös valkoisen kepin kanssa kulkevia hahmottamaan reitin reunat. Aivan uutena esteettömyyden lisänä ovat lintujenkatselutasanteiden lasiseinät. Näiden läpi kaikki maailmaa matalalta katselevat voivat myös nauttia maisemasta.” 

Lähde: Retkipaikka.fi 

esteeton pitkospolku

lammassaari

lammassaaren lintutorni

mittelspitz pitkospuilla

luonnon syli luontopolku

kuusiluoto

Lammassaari antaa voimaa ja parantaa

Pornaistenniemen Luonnon syli -polku ohjaa selkein neuvoin nauttimaan luonnon parantavasta voimasta. Reitin varrella olevat taulut kehottavat pysähtymään, virittävät eri aisteja, opastavat, miten luonnon voi antaa parantaa juuri tällä paikalla. Kilsan mittaisella pitkospolulla nautitaan luonnon hyvää tekevistä vaikutuksista aistien avulla.

Lue myös 7 km patikointi lasten ja koiranpennun kanssa Pyhätunturilla

Lue myös Retkeily lasten kanssa

Lue myös Kotimaanmatkailu nousuun – Suomi on suomalaisten suosikkikohde 2019

delux-retkiperheTule mukaan Delux-Retkiperheen Facebookiin. Siellä on videoita reissuilta ja jaetaan myös muiden inspiroivia matkapostauksia sekä vinkkejä kivoista kohteista. Lue tästä kootusti matkablogiamme.

Delux-Retkiperhe arvostaa luontoa, luksusta ja laatuaikaa perheen kanssa. Inspiroidumme uusista paikoista ja hyvästä palvelusta. Jos haluat Delux-Retkiperheen tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä.

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös