luontokirja lapselle

Lasten luontokirja – opi luonnosta yhdessä lapsen kanssa

Lasten luontokirja – opi luonnosta yhdessä lapsen kanssa

Tässä Lasten luontokirja -artikkelissa esitellään Minervalta, Etana Editionsilta ja Karistolta saatuja kirjoja.

Lapsille kiinnostus luontoon, eläimiin ja ilmiöihin on synnynnäistä ja luontevaa. Lapsia kiinnostaa tietää, miten maailma toimii. Ei ole harvinainen tilanne, että jo alle kouluikäiset lapset kysyvät niin vaikeita luontokysymyksiä, että aikuisen on niihin vaikea vastata. Tietoa aiheesta löytyy niin paljon, ettei kaikkea voi koskaan tietää.

Lasten tiedonjanoon voi vastata luonnossa retkeilemällä ja siihen konkreettisesti tutustuen. Myös erilaisten luontokirjojen lukeminen on avartavaa sekä lapselle että aikuiselle. Esittelemme tässä artikkelissa kolme luontoaiheista lasten uutuuskirjaa!

Titta Kuisma & Laila Nevakivi: Lapsen oma metsäkirja (2020)

Minerva

luontokirja lapselle lapsen oma metsäkirja

Lapsen oma metsäkirja kietoutuu liito-orava Nupun tarinan ympärille. Lapsia ihmetytti se, miten vasta muutaman kuukauden ikäinen liito-orava lähtee jo etsimään omaa kotia. Matkan varrella tapahtuu mielenkiintoisia asioita.

Tarinan väleissä on tietoa liito-oravan ruoista, elintavoista ja elämästä ylipäätään. Lisäksi kirjassa on sopivan pienissä palasissa lapsille ymmärrettävässä muodossa mielenkiintoista tietoa metsästä ja sen kasveista, puista, eläimistä, ötököistä ja muista tärkeistä asioista.

Kirjan paras antia ovat lapsia puhuttelevat ja ajatuksia herättävät huomiot. Tiesitkö, että puun juuret levittäytyvät niin laajalle, että itse asiassa metsässä kävelee melkein aina puun päällä? Tai ajatus siitä, että puu nauttii, kun sitä halataan.

Kirjan on paljon yksityiskohtaisia kuvia, joissa riittää tutkittavaa. Kirja on kokonaisuudessaan hempeä ja kaunis.

Kenelle? Päiväkoti-ikäisille iltasaduksi tai koululaiselle tietolähteeksi.

Jenni Erkintalo & Réka Király: Ystäväni puu (2019)

Etana Editions

lasten luontokirja

Kirjassa esitellään kolmetoista Suomessa kasvavaa puulajia. Kirjan sivuilla seikkailee myös pieni olento nimeltä Naava. Naava kertoo esimerkiksi, miten voit kasvattaa tammen ja paljastaa mummon pihlajanmarjahillon reseptin.

Puulajeista kerrotaan tiiviissä paketissa kaikki oleellinen perustieto, kuten niiden levinneisyys, kasvuympäristö, kasvuikä ja ulkonäkö. Hauska yksityiskohta on puiden supervoimat. Esimerkiksi männyn supervoima on tervan tuottaminen ja koivusta saa ksylitolia.

Kenelle? Tiedonhaluisille päiväkoti- ja kouluikäisille sekä avuksi niille vanhemmille, jotka eivät välttämättä tunnista haapaa lepästä.

Aira Savisaari & Hannamari Ruohonen: Niilo rakentaa pöntön (2019)

Karisto

lasten luontokirja

Kirjan tarinassa lapset Niilo ja Hilla ovat isänsä kanssa lintutornissa. Lintuhavainnot kirjataan havaintovihkoon. Kotona lapset ja isä päättävät rakentaa linnunpöntön. Luvassa on leikkiä, hassuja tilanteita ja onnistumisen elämyksiä. Tarinan lukuaika on vajaa 10 minuuttia. Lisäksi kirjassa esitellään luontoretkeilijän varusteita sekä linnunpönttöön tarvittavia työkaluja, materiaaleja ja rakennusohjeita.

Kenelle? Vanhemmille, jotka haluavat innostaa lapsiaa luontoretkeilemään ja havainnoimaan luontoa. Perheille, jotka haluavat rakentaa kotipihaansa linnunpöntön. Lapsille, jotka tykkäävät kuunnella tarinoita ja jotka ovat kiinnostuneita luonnosta ja nikkaroinnista.

Laura Merz & Aino Järvinen: Otusten joukossa (2019)

Etana Editions

lasten luontokirja

Otusten joukossa on teos, josta löytyy ajattelemisen aihetta myös aikuiselle. Se käsittelee luontoteemoja ja erilaisia eläinlajeja erilaisten ominaisuuksien ja faktojen kautta mutta myös ihmisen toiminnan ja ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Kirjan sisältö aukenee parhaiten kouluikäisille lapsille, mutta aivan hyvin sitä voi lukea myös nuoremmille. Aikuisen kannattaa varautua siihen, että lapselle herää runsaasti kysymyksiä, eivätkä ne varmasti ole aina helppoja.

Kirjan tekstit sisältävät tiedon lisäksi pieniä provokaatioita. Esimerkiksi pandasta kerrotaan, kuinka ihmiset rakastavat eläimen söpöyttä. Toisaalta ihmiset rakastavat myös kaupunkeja, joiden rakentaminen tuhoaa pandojen elinympäristöä.

Kenelle? Lapsille, nuorille ja aikuisille, jotka ovat kiinnostuneita eläimistä, ilmastonmuutoksesta ja maapallon saastumisesta. Vanhemmille, jotka haluavat puhua lastensa kanssa ilmastonmuutoksesta turvallisesti ja turhia kauhukuvia ja pelkoa herättämättä. Peruskoulun opettajille opetusmateriaaliksi.

Lue lisää:

Varhainen vuorovaikutus alkaa jo raskausaikana

Finnlines kokemuksia – rahti-matkustajalaivalla lasten kanssa

Helpot lasten synttäritarjoilut – värikäs ja herkullinen juhlapöytä ilman leipomista!

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös