synnytyksen kaynnistyminen

Synnytyksen käynnistyminen – Mistä tietää synnytyksen alkaneen?

Synnytyksen käynnistyminen – Mistä tietää synnytyksen alkaneen?

Synnytyksen käynnistyminen mieityttää varmasti kaikkia äitejä. Kun laskettu aika lähestyy jokainen äiti varmasti miettii, miten juuri oma synnytys käynnistyy. Jokainen raskaus ja synnytys on erilainen, joten vaikka takana olisi useampi synnytys ei voi tietää miten tällä kertaa synnytys alkaa. Ensisynnyttäjälle kaikki on uutta, eikä merkkejä osaa välttämättä tulkita.

Supistuksia tai lapsiveden meno

Synnytys käynnistyy joko supistuksilla tai lapsiveden menolla. Lapsivesi voi myös alkaa tihkumaan, jolloin ei välttämättä ymmärrä tilannetta. Jos epäilee lapsiveden menneen pitää ottaa yhteyttä synnytyssairaalaan ja asia tarkistetaan. Mikäli synnytys ei käynnisty spontaanisti veden menon jälkeen synnytys yleensä käynnistetään 24h päästä tulehdusvaaran takia.

Ohjenuorana supistuksista sanotaan, että sairaalaan tulee ottaa yhteys, kun supistuksia on tullut säännöllisesti vähintään kaksi tuntia 5-10 minuutin välein. Ensisynnyttäjien kohdalla on myös 5-1-1 ohje. Jos supistuksia tulee 5 minuutin välein, ne kestävät vähintään 1 minuutin ja tätä on jatkunut vähintään tunnin ajan on syytä lähteä sairaalaan. Uudelleen synnyttäjällä synnytys usein etenee vauhdikkaammin, joten sairaalaan kannattaa siirtyä aiemmin.

Sairaalaan tulee lähteä heti jos on jotain seuraavista oireista

  • verenvuotoa
  • lapsivesi on ruskeaa, vihreää, keltaista tai muun väristä, kuin kirkasta tai vaaleanpunaista
  • et tunne lapsen liikkeitä
  • sinusta tuntuu, että kaikki ei ole hyvin
  • haluat ponnistaa

synnytyksen alkaminen

Supistukset tuntuivat vatsakrampeilta

Minulla on nyt raskausviikko 37 meneillään. Tarkalleen ottaen 36+1. Supistuksia on ollut jo kuukausitolkulla, mutta eilen illalla levossa alkoi tulla selkeästi kivuliaita supistuksia. Vatsakramppi kuvaa parhaiten tuntemusta. Pisimmillään kramppi kesti yli kaksi minuuttia, mutta joka kerta vähintään minuutin. Kramppi tuntui oikealla alavatsalla ja väliä oli keskimäärin 15 minuuttia, välillä 7 minuuttia. Tätä kesti pari tuntia ja sitten tilanne rauhottui. Pidin lämmintä kaurapussia vatsalla ja mietin, että kunpa synnytys ei alkaisi yöllä. Pohdin, että jos tätä jatkuu useamman tunnin pitäisikö lähteä yksin taksilla Naistenklinikalle ja mies jäisi lasten kanssa kotiin. En haluaisi turhaan hälyttää äitiä meille lapsia hoitamaan jos kyseessä onkin väärä hälytys.

Synnytyksen käynnistyminen on aina jännittävä hetki

Kuukausien supistusten jälkeen synnytykset käynnistettiin

Kaikissa raskauksissani on ollut ennenaikaisen synnytyksen riski kohdun kaulan lyhenemisineen ja supisteluineen. Supistukset ovat alkaneet jo raskausviikolla 24. Supistukset eivät kuitenkaan ole olleet kivuliaita. Epämiellyttäviä korkeintaan. Lopulta kaksi aiempaa synnytystä on kuitenkin käynnistetty. Ensimmäinen Cytotecillä korkean lapsiveden menon takia 36+4 ja toinen kalvojen puhkaisulla oman vointini takia tasan 39+0.

Cytotec käynnistys kokemus

Ensimmäisessä synnytyksessä Cytotec aiheutti hyvin lempeitä supistuksia. Lähinnä menkkajomottelua. Kukaan ei siis tajunnut synnytyksen olevan käynnissä. Klo 21 minut tutkittiin ja olin 2cm auki. Klo 23 alkoi tulla kivuliaita selkäpolttoja ollessamme käynnistysosaston kahviossa mieheni kanssa. Klo 24 pääsin saliin ja olinkin jo 8cm auki. Eli 1cm per tunti ei ainakaan minun kohdallani pitänyt paikkansa. Lue tästä esikoisen synnytyskertomus.

Kalvojen puhkaisu aiheutti nopean avautumisvaiheen

Käynnistyisikö tämä kolmas synnytys luonnostaan? Jos lapsivesi menee on se selkeä merkki ja sitten kannattaa pistää vauhtia. Avautumisvaihe oli nimittäin nopea kalvojen puhkaisulla käynnistetyssä toisessa synnytyksessäni. Menin synnytyssaliin klo 15.15 ollessani 5 senttiä auki. Pääsin ammeeseen noin 15.30. Klo 16 olin täysin auki tauttomien supistusten jälkeen. Lue tästä tämän synnytyksen synnytyskertomus.

supistukset

Odottavan aika on pitkä

Olo on odottava ja levoton. En oikein malta keskittyä mihinkään, vaikka nyt olisi hyvä aika lukea ja vaikka värittää Mindfulness värityskirjaa. Oikeastaan koko raskauden ajan olisi ollut aikaa lueskella ja puuhastella rauhassa kaikkea lepohoidon taka. Raskauden aikana sitä vaan odottaa, että aika kuluisi. Nyt sitä kuulostelee jokaista vatsan kiristymistä ja tuntemusta, että käynnistyykö synnytys nyt?

Odotuksia kolmanteen synnytykseen

Toivon, että pääsisimme tämän raskausviikon loppuun, jotta raskaus laskettaisiin täysiaikaiseksi. Pääsisin myös ammeeseen jos kaikki on muuten kunnossa. Vauvakin olisi todennäköisesti vähintään 2,5kg. Nyt painoarvio on siinä hilkulla. Tavoitteena on luomusynnytys avautumisvaiheen osalta ja pudendaali puudutus ponnistuvaiheeseen. Tens-laite on tarkoitus ottaa käyttöön. Eli samaa kaavaa toivon, kuin keskimmäisen synnytyksessä. Mukaan synnytykseen tulee mieheni lisäksi doula, joka voi antaa vyöhyketerapiaa ja hierontaa. Haaveena on saada vauva heti vierihoitoon täysimetyksellä ja päästä perhepesähotelliin, jossa koko perhe voi viettää aikaa rauhassa omassa huoneessa ja nauttia hotellin antimista. Nähtäväksi jää miten homma etenee. Loppusuora on joka tapauksessa käsillä.

Lue myös synnytyksen käynnistäminen

Lue myös sairaalakassin sisältö

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös