vauvan sydänäänet

Vauvan sydänäänet voi kuulla kotona

Vauvan sydänäänet kotona kuunnellen

Raskaus on ihmeellinen asia ja sitä ovat myös vauvan sydänäänet. Äidin sisällä kasvaa pieni ihmistaimi, joka kuulee äidin äänen ja tuntee, kun äiti aivastaa tai liikkuu.

Vauva kuulee myös sydämenlyönnit. Mutta mitä äiti kuulee tai tuntee ennen kuin vauva alkaa liikkumaan niin, että potkut tuntuvat?

Raskauden seurannasta kotona on tullut helpompaa, koska markkinoille on tullut sikiön sydänäänien kuunteluun tarkoitettuja kotidopplereita, joiden avulla vauvan sydänäänet voi kuunnella kotona.

Muistatko liikutuksen tunteet, kun kuulit pienen sydänäänet ensimmäisen kerran?

Todennäköisesti se tapahtui varhaisultrassa, neuvolakäynnillä tai jopa vasta np-ultrassa. Nyt ne voi kuulla jo kotona keskimäärin raskausviikosta 12 alkaen, joskus jo muutaman viikon aiemmin.

Rauhoittaako vauvan sydänäänien kuuleminen äitejä?

Monelle raskaanaolo on henkisesti helpompaa, kun voi kuunnella sydänäänet tarvittaessa. Silloin äidit stressaavat paljon vähemmän vauvan voinnista, ja keskittyvät nauttimaan kasvavasta vatsasta sekä vauvan liikkeistä.

Sydänääniä on ihana kuunnella myös puolison kanssa. On mukava konkretisoida vauvan odotusta myös mahdollisille sisaruksille.

Asiantuntijat eivät aina suosittele kotidopplereita, koska turhaa huolta voi tulla, jos vauvan sydänäänet eivät kuulukaan. Mitä jos tuleekin esimerkiksi odottamaton keskenmeno?

Ja vaikka kuuluisivat,  ei se takaa kaiken olevan kunnossa. Hintahaarukka dopplereissa on muutamasta kympistä yli sataan euroon, joten jokainen meistä voi itse miettiä sopiiko kotidopplerin käyttö itsellemme vai ei. Hinta ei kenties ole se suurin rasite, koska käytettyinä niitä saa huomattavasti halvemmalla.

Kysymys lienee enemmän siitä, että saammeko niistä enemmän mielenrauhaa vai stressiä? Niistä vauvan sydämen äänistä. Tai siitä, jos niitä ei yhtäkkiä syystä tai toisesta kuulukaan. Mitä mieltä sinä olet? Onko sinulla omakohtaisia kokemuksia?

Mikäli synnytys on sinulla vielä edessä, kannattaa lukea tästä tens-laitteiden hyödyistä.

Lue myös nämä:

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös