taaperon ruokailu

Taaperon ruokailu – 10 vinkkiä

Taaperon ruokailu – 10 vinkkiä

Taaperon ruokailu, mikä ihana aihe. Aika moni teistä lukijoista on varmasti törmännyt lapsen nirsoiluun ruoan suhteen. Niin myös me ruokablogia Kiddielicious Kitchen kirjoittavat äidit. Olin päättänyt opettaa tyttöni syömään monipuolista ja terveellistä ruokaa ja totuttaa hänet moniin makuihin jo pienestä pitäen. Halusin, että hän oppisi samalla tavalla nauttimaan hyvästä ja terveellisestä ruoasta kuin minä itse.

Alku olikin ihan lupaava, mutta siinä vaiheessa kun tyttö ei enää antanut vanhempien syöttää, vaan alkoi syödä itse, hän rupesikin ruoan suhteen erittäin valikoivaksi ja kaikki äidin ruoat eivät enää kelvanneetkaan. Aloin turhautua tilanteeseen.

Niinpä otin asian puheeksi lastenlääkärimme kanssa ja luin aiheesta paljon. Nyt tyttöni on kolmevuotias ja hän syö jo melko monipuolisesti.

Hän ei ole missään nimessä niitä lapsia, jotka syövät kaikkea vaan ennemminkin skeptikko, joka tarvitsee aikaa tottuakseen uusiin makuihin ja etenkin ruoan koostumukseen. Mutta nyt voin jo luottaa siihen, että hän saa tarpeeksi monipuolista ravintoa ja tarpeeksi ravintoaineita ruoastaan. Ja ruokailumme on muuttunut huomattavasti stressittömämmäksi.

Koska varmasti moni muukin kamppailee samojen ongelmien kanssa (taaperon ruokailu), laadimme 10 vinkkiä auttamaan taaperoiden ja lasten ruokailussa. Emme ole missään nimessä alan ammattilaisia emmekä parhaita asiantuntijoita, mutta nämä vinkit perustuvat omakohtaisiin kokemuksiimme ja toivomme, että niistä olisi myös muille vanhemmille hyötyä.

taaperon ruokailu kiddielicious kitchen

10 vinkkiä taaperon ruokailuun

# 1: Säännöllinen ruokailu

Suurin osa lapsista kaipaa rutiineja ja säännöllistä päivärytmiä, koska se tuo turvallisuutta ja ennakoitavuutta. Jos ruokailu on säännöllistä, lapsi oppii odottamaan ruokaa eikä kysele välipalojen perään varsinaisten ruoka-aikojen välissä. Yritä siis välttää napostelua , jotta lapsella olisi nälkä lounaan tai päivällisen aikaan. Lapsen on myös tärkeää oppia, miltä tuntuu olla nälkäinen.

# 2: Ruoka syödään pöydän ääressä

Lapselle on hyvä opettaa, että ruoka syödään aina pöydän ääressä. Jos jahtaat lastasi ympäri kotia lusikka kädessä, siitä voi helposti tulla lapselle hauska leikki, jolle ei näy loppua. Ideaalitilanteessa ruoka on hyvä syödä yhdessä koko perheen kanssa pöydän ääressä istuen. Mutta jos se ei ole aina mahdollista, opeta lapsi ainakin istumaan paikoillaan pöydän ääressä kunnes ruokailu on ohi. Näin taapero ruokailu alkaa pikku hiljaa sujumaan paremmin.

# 3: Ei häiriötekijöitä pöytään

TV, tabletit, lelut ja muut häiriötekijät eivät kuulu ruokapöytään. Opeta lapsesi syömään ilman mitään häiriötekijöitä, vaikka se tuntuisi alkuun vaikealta.

# 4: Syö lapsesi kanssa

Suurin osa käyttäytymisestä opitaan mallioppimisen kautta. Sama koskee ruokailua ja pöytätapoja.

Helpoin tapa opettaa lapsesi syömään terveellisesti ja monipuolisesti, on syödä hänen kanssaan ja näyttää esimerkkiä.

Yhdessä ruokaillessa lapsi oppii myös ruokailun sosiaalisen puolen.

# 5: Älä palkitse lasta herkuilla tai toisella ruoalla, jos ruokailu ei ole sujunut

Lapset oppivat nopeasti, että jos ei syö ruokaa, he saavat jotain muuta ruokaa tilalle tai herkkuja vatsan täytteeksi. Älä siis anna lapselle muuta ruokaa, jos hän ei syö hänelle tarjottua ruokaa. Toki pöydässä voi olla (ja on hyväkin olla) erilaisia ruokia tarjolla, joista lapsi saa valita. Mutta jos tarjotusta ruoasta ei mikään maistu, on lapsen hyvä oppia odottamaan seuraavaa ruokailua.

# 6: Lapset ovat vastuussa siitä mitä ja kuinka paljon syövät

Vanhempien vastuulla on tarjota lapselle terveellisiä ja monipuolisia aterioita, mutta lapsi on itse vastuussa siitä mitä syö ja kuinka paljon. Näin lapsi oppii kuuntelemaan kehoaan ja syömään silloin kun on nälkä. Kun annat lapsesi itse päättää syökö hän, jää monet ruokataistelutkin taistelematta.

Lapselle voi toki välillä tarjota hänen lempiruokiaan, mutta lasta on hyvä totuttaa myös monipuoliseen ruokavalioon ja uusiin makuihin.

Ja muista, että lapsi saattaa tarvita aikaa ja rohkeutta tottuakseen uusiin makuihin tai ylipäätään suostuakseen maistamaan uutta ruokaa. Lasta voi toki kannustaa ainakin maistamaan uutta ruokaa, mutta lapsella täytyy myös olla oikeus valita syökö hän sitä vai ei.

# 7: Aloita pienillä annoksilla

Taaperot saattavat säikähtää isoja annoskokoja ja menettää ruokahalunsa. Tarjoa ensin pieni annos ja jos hän syö kaiken, kehu häntä ja tarjoa lisää.

# 8: Ota lapsesi mukaan ruoan valmistukseen

Kun lapsesi on tarpeeksi vanha, ota hänet mukaan ruokaostoksille ja anna hänen auttaa ruoanlaitossa sekä pöydän kattamisessa. Kun lapsi saa osallistua ruoan valmistukseen, hän saattaa olla rohkeampi maistamaan lautasella olevaa ”itse tehtyä” ruokaa. Esimerkiksi ainesosien mittaaminen, kaataminen ja hämmentäminen ovat helppoja tehtäviä jo ihan pienille.

# 9: Älä pakota lastasi syömään

Tutkimusten mukaan lapsen pakottaminen syömään johtaa siihen, että lapsi syö vähemmän. Pakottaminen voi myös johtaa siihen, että lapsi ei opi luottamaan omaan nälän tunteeseensa. Pakottamalla ei saavuteta terveellisiä ruokailutottumuksia eikä hyvää itseluottamusta. Voit toki kannustaa lastasi syömään, mutta ei kannata pakottaa.

# 10: Laita herkullista ruokaa, jota tykkäät itsekin syödä

Jos laitat ruokaa, joka on lapsille soveltuvaa mutta maistuu myös itsellesi, lasta on helpompi kannustaa syömään. Silloin lapsi myös näkee, että todella nautit ruoasta.

Jos kaipaat inspiraatiota ruoanlaittoon, suosittelen tutustumaan meidän blogiin Kiddielicious Kitchen sekä seuraaviin kirjoihin:

  • Outi Väisänen: Samasta padasta
  • Hanna Gullichsen: Safkaa skideille – lapsuuden rakkaimmat reseptit
  • Sara Ask, Lisa Bjärbo: Kasvisruokaa koko perheelle
  • Jamie Oliver: Arjen superruokaa perheille
  • Emmi-Liia Sjöholm: Koko perheen kattaus

Kiddielicious Kitchen on perheille suunnattu ruokablogi täynnä helppoja, herkullisia ja terveellisiä reseptejä. Blogin takaa löytyvät kaksi suomalaista äitiä – Suomessa asuva Minna ja Singaporessa asuva Anja. Kokkailemme tuoreilla ja sesongissa olevilla raaka-aineilla ja haluamme resepteillämme inspiroida muita vanhempia kokkaamaan terveellistä ja maukasta ruokaa, josta koko perhe voi nauttia. Näillä vinkeillä taaperon ruokailu onnistuu takuuvarmasti sekä kotona että lapsiystävällisissä ravintoloissa.

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös