raskausuutinen

Raskaudesta kertominen – 10 hauskinta tapaa julkistaa vauvauutiset!

Raskaudesta kertominen – 10 hauskinta tapaa julkistaa vauvauutiset!

Monet haluavat pitää raskausuutiset ensin perheen välisenä salaisuutena. Raskaudesta kertominen voi olla iso uutinen sukulaisille, ystäville ja muille läheisille. Maailmalla leviää monia erilaisia tapoja kertoa vauvauutisista. Kokosimme tähän artikkeliin kymmenen hauskinta tapaa julkistaa vauvauutiset.

Raskaudesta kertomisen tavat voidaan karkeasti jakaa kahteen osaan. Perinteisesti vauvauutisista on kerrottu lähimmille ystäville ja sukulaisille kasvotusten. Tämän jälkeen uutiset voidaan julkistaa suuremmalle joukolle myös sosiaalisessa mediassa.

Raskaudesta kertominen yllättäen

Yllättävät tavat kertoa vauvauutisista voivat olla erityisesti tuleville isovanhemmille ikimuistoinen tapahtuma, ja ilmeet ja reaktiot voivat olla sen mukaiset. Harkitse myös sitä mahdollisuutta, että videokuvaat tapahtuman.

Muutaman vuoden kuluttua lapselle on hauska näyttää, miten iloisia ja yllättyneitä mummi ja ukki olivat kun saivat kuulla uudesta tulokkaasta!

vauvauutisten kertominen

Vauvauutisten kertominen kasvotusten

Jos vauvauutisten kuulijat ovat tulossa luoksesi kotiin, voit sijoittaa erilaisia vihjeitä vieraiden löydettäväksi. Esimerkiksi voit asettaa pienet vauvan töppöset eteiseen muiden kenkien joukkoon tai suloisen pienen vauvannutun henkariin takkien väliin.

Ultrakuvan voi kehystää ja laittaa seinälle olohuoneeseen. Sohvatyynyn alta voi löytyä tutti tai vanhemmuudesta kertova kirja.

Tulevalle mummille, ukille, tädille, sedälle tai muulle vastaavalle voi antaa lahjan joko kasvotusten tai vaikka postitse lähettämällä. Lahja voi olla sellainen, josta jollakin tavalla ilmenee lahjan saajan uusi ”titteli”. Se voi olla melkein mitä vaan, vaikkapa t-paita, kahvikuppi, kortti, esiliina, pipo tai taulu, jossa lukee esimerkiksi ”isovanhemmille”, ”maailman paras mummi” tai ”onnea tulevalle tädille”.

Raskausuutisista voi kertoa myös ruoan kautta. Kutsu läheiset luoksesi lounaalle, brunssille tai illalliselle. Laita tarjolle esimerkiksi baby-porkkanoita, maissinaksuja, kananmunia ja ituja.

Jälkiruoaksi voi tarjoilla vaikka tutti-karkkeja, pullaa (heti vieraiden saavuttua voi kertoa, että ”pullat ovat uunissa!”) ja vihjailevia leivoksia. Viimeistään tuttipullon muotoisista kekseistä tai vauva-aiheisesta kakusta luulisi vieraiden viimeistään tajuavan uutiset.

Raskaudesta viestittäminen erilaisin tavoin

Myös vaatteilla voi viestittää. Nykyään on saatavilla laaja valikoima erilaisia paitoja ja pipoja, joissa on joko valmis teksti tai itse valittava teksti. Esimerkiksi Niminamelta saa pipoja omilla teksteillä. Tulevalle isoveljelle voi tilata pipon vaikka isoveli-tekstillä.

Hauskoja tekstejä äidin t-paitaan on esimerkiksi ”Tämä ei ole kaljamaha”, ”Tyttöystävä –> morsian –> vaimo ja äiti”, ”Kasvatan heimoani”, ”Vauva-Virtanen on saapumassa” tai ”Ruokaa kahdelle, kiitos!”. Isän t-paidassa voi lukea vaikka: ”Minun poikani osaavat uida”, ”Hauskaa oli, kunnes joku tuli raskaaksi” tai ”Daddy to be”.

Läheisille voi antaa erilaisia tehtäviä ja arvoituksia, joiden ratkaisu viittaa vauvauutiseen. Ultrakuvasta voi teettää palapelin ja antaa se läheisille ratkottavaksi. Lauseesta ”Meille tulee vauva!” voi askarrella kirjainlappuja, jotka läheisten tulee järjestää oikeaan järjestykseen. Voit myös järjestää tietokilpailun, jossa on yllättäen vain vauva-aiheisia kysymyksiä. Viimeinen kysymys voi olla: ”Missä kuussa meille tulee vauva?”.

Yksi hauska vaihtoehto on järjestää uutisen julkistus jossain yleisessä tilassa. Tässä on vain mielikuvitus rajana ja kannattaa rohkeasti kysyä apua henkilökunnalta.

Muita tapoja kertoa raskaudesta:

  1. Vie perheesi vaikka jääkiekko-otteluun tai kauppakeskukseen kahvilaan. Pelissä voi tulla kuulutus tai teksti valotaululle: ”Onneksi olkoon Maija ja Pekka, teistä tulee isovanhempia!”.
  2. Kauppakeskuksessa voi tulla kuulutus: ”Huomio, huomio! Juuri saamamme tiedon mukaan Maijasta ja Pekasta tulee isovanhempia. Toivotamme kaikkea hyvää jatkoon!”.
  3. Ravintolassa voi pyytää tarjoilijaa mukaan juoneen. Ravintolassa voi olla vaikkapa tiedote uutisesta jalkakäytävän liitutaululla tai ruokalistan väliin voi sujauttaa ”Tulevien isovanhempien erikoiset”.

Raskausuutinen vauvamaha

Raskaudesta kertominen somessa

Erilaiset raskaudesta vihjaavat tai suorempaan kertovat kuvat ovat perinteinen tapa kertoa raskaudesta. Tyypillisiä keinoja ovat ultraäänikuvien julkaiseminen ja asetelmat, jossa on esimerkiksi päivämäärä, raskausviikot ja vauvan vaatteita tai tarvikkeita.

Kuvien sommittelussa ja toteutuksessa on kuitenkin vain mielikuvitus rajana. Hauskoja ideoita kuvista löydät esimerkiksi CafeMomista.

Kauniit raskausvatsakuvat eivät jätä tilaa epäilyksille. Kukaan ei julkaise kuvaa somessa kasvaneesta vatsastaan, ellei kyse ole raskaudesta.

Herkkiä kuvia ovat erityisesti sellaiset, jossa myös isä on mukana vaikkapa silittelemässä tai suukottelemassa puolisonsa vauvamahaa. Lisää ideoita voi hakea esimerkiksi Pinterestistä.

Raskauden julkistaminen runon avulla

Kaunis ja herkkä vaihtoehto kertoa raskaudesta on runo. Uniikki, itse kirjoitettu runo on tietysti ihana, mutta myös kauniit valmiita versioita löytyy hyvin. Seuraavassa muutama kaunis ja tunnelmallinen raskaudesta kertova runo.

Kohdussa sykkii sydän uus
meidän pikku salaisuus.
On ihmettä kaikki tää,
kun vauvaani en vielä nää.

Potkut pienet tunnen nuo,
tahtoisi kai jo äidin luo.
Kasva vielä hetkinen,
ihana pieni ihminen.

*****

Ei ole syytä salailuun,
vaan onnemme tahdomme näyttää,
on meille tulossa vauva uus,
todeks hartaimman toiveemme täyttää.

*****

Enkeli niitylle lenteli juuri,
on sillä pupuille uutinen suuri:
”Toiveenne toteutui, lapsen saatte.
Pian kolmeen pekkaan porkkanat jaatte.”

*****

Nyt sulateltavaksi suuri uutinen,
näkyi ultrassa syke pienen sydämen.
Ihmettä on kaikki tää,
kun vauvaani en vielä nää.
Salaisuus ei pysy kauvaa,
meillä odotetaan vauvaa.

Somessa voi julkaista myös erilaisia hauskoja memejä, jotka ovat tekstejä tai kuvien ja tekstien yhdistelmiä. Memejä voi löytää valmiina tai niitä voi väsätä myös itse. Seuraavia memejä saa vapaasti hyödyntää ja käyttää.

raskaudesta kertominen somessa

raskausmeme

raskausmeme

Miten sinä olet kertonut raskaudestasi? Kommentoi alle!

Lue lisää:

Lasten turvaistuin – opas turvalaitteen ostajalle

Lasten aggressiokasvatus – kiukku on ihmisen perustunne

Lasten luontokirja – opi luonnosta yhdessä lapsen kanssa

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös