nipt-testi

NIPT-testi kertoo vauvan sukupuolen ja kromosomipoikkeavuuksia

NIPT-testi kertoo vauvan sukupuolen ja kromosomipoikkeavuuksia

Jokainen vanhempi miettii varmasti raskausaikana onko lapsi terve ja joutuu päättämään mihin sikiöseulontoihin osallistuu. Kunta tarjoaa tietyt seulonnat ja ohjaa tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Moni käy kuitenkin yksityisellä lääkäriasemalla ja varsinkin uusi Nipt-testi antaa mielenrauhaa ja varmemman vastauksen nopeasti tilanteesta.

Kunnat velvoitetaan järjestämään seulontoja

Sikiöseulonta-asetus velvoittaa Suomen kunnat järjestämään Downin (21-trisomia) oireyhtymäriskin seulontatutkimuksen kaikille raskaana oleville. Perinteinen seulonta, joka perustuu niskaturvotusultraan ja äidin verikokeeseen, löytää parhaimmillaan 85-90 prosenttia Down-raskauksista. Seulonnan perusteella riskiryhmään kuuluvilla on mahdollisuus päästä joko istukka- tai lapsivesitutkimukseen, jolloin tutkitaan sikiön kromosomit. Kaikki raskausajan asetuksen mukaiset seulontatutkimukset ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia.

Terveyden kannalta merkittäviä synnynnäisiä kehityshäiriöitä esiintyy 2–5 %:ssa raskauksista ja pienempiä jopa 10 %:ssa.

Sikiön poikkeavuuksien seulontojen eli sikiöseulontojen järjestämisen periaatteena on, että raskaana oleville tarjotaan tasapuolisesti vapaaehtoisia, maksuttomia, yhdenmukaisia ja laadukkaita seulontatutkimuksia ja tarvittaessa niiden jatkotutkimuksia. Tavoitteena on myös parantaa sikiön ja lapsen hoitomahdollisuuksia. Tällä tavalla vähennetään syntyvien lasten sairastavuutta ja imeväiskuolleisuutta sekä annetaan raskaana oleville riittävästi tietoa seulontojen eri vaihtoehdoista ja niihin liittyvistä jatkotutkimuksista.

Kunnallisen puolen ensisijainen tutkimus on veriseerumiseula

Hus käyttää ensisijaisena tutkimuksena veriseerumiseulaa, joka otetaan rv 9-11. Tämä seulonta johti aiemmin turhiin punktioihin ja lapsivesipunktiot lisäävät keskenmenon riskiä. Veriseerumiseulassa kohonneen riskin saaneille tehdään Hussin kunnallisella puolella nykyisin NIPT-testi punktioiden sijaan.

Veriseerumiseulassa äidistä otettavasta verinäytteestä määritetään raskauteen liittyvien merkkiaineiden (hcg-beta, papp-a) pitoisuus. Tietokoneohjelmalla lasketaan äidin iän, sikiön iän, niskaturvotusultran ja e.m. merkkiaineiden pitoisuuden perusteella Downin oireyhtymän tilastollinen riski. Veriseula tehdään raskausviikolla 9–12 ja niskaturvotuksen mittaus yleisen ultraäänitutkimuksen yhteydessä raskausviikolla 11–14. Vaihtoehtoisesti keskiraskauden seerumiseulonta tehdään raskausviikolla 15–17.

Nipt-testi kertoo enemmän ja luotettavammin

NIPT-testissä nähdään useampia kromosomipoikkeavuuksia, kuin pelkkä Down. Tällä hetkellä NIPT-tutkimuksella (NIPT = non-invasiivinen-prenataalitutkimus) havaittavat trisomiat ovat Downin (21-trisomia), Pataun (13-trisomia) ja Edwardsin (18-trisomia) oireyhtymät. Näissä oireyhtymissä sikiön kromosomistossa on kromosomiparin sijaan kolme kromosomia. Tutkimuksen luotettavuus on 99%. Jos haluat jo raskauden alkuvaiheessa tietää luotettavasti vauvasi tilanteen kannattaa teettää NIPT-testi yksityisellä lääkäriasemalla. Halutessasi saat myös tietää vauvan sukupuolen.

Varsinkin keski-ikäisillä perinteinen veriseerumiseula antaa kohonneen riskin helposti jo pelkästään iän takia. Sen takia en ole itse halunnut teettää aiemmissa raskauksissa kyseistä seulaa. Niskaturvotusultra on riittänyt. Nyt tässä raskaudessa halusin ehdottomasti teettää NIPT-testin sen helppouden ja luotettavuuden takia. Vauvan sukupuoli oli myös kivaa saada tietää heti. Saamme kahden pojan jälkeen tytön. Tosin oireista päätellen osasimme aavistellakin asiaa. Raskaus on ollut niin erilainen verrattuna poikien odotukseen.

nipt testi

NIPT-tutkimus pähkinänkuoressa

Lääkärikeskus Mehiläisessä on tammikuusta 2015 ollut mahdollisuus äidin verestä otettavaan sikiöseulontatutkimukseen (NIPT = non-invasiivinen-prenataalitutkimus). Tutkimuksen tulos kertoo ilman sikiöön kajoavaa näytteenottoa riskin tavallisimmille kromosomihäiriöille, trisomioille, ja haluttaessa myös sikiön sukupuolen. Äidin verenkierrosta voidaan osoittaa sikiön soluvapaata DNA:ta.

Tutkimuksen luotettavuus Downin oireyhtymän osalta on eri tutkimusten mukaan 99-100%. Siihen ei liity keskenmenoriskiä. Poikkeava kromosomitutkimuksen tulos on kuitenkin syytä varmistaa istukka- tai lapsinäytteestä. Tutkimus voidaan tehdä raskausviikosta 10 lähtien.

Koska NIPT tehdään äidin verinäytteestä, voidaan sen avulla lapsivesi- ja istukkanäytetutkimuksia ja niihin liittyvää keskenmenoriskiä vähentää huomattavasti. Tutkimus sopii myös tarkemmaksi ja herkemmäksi vaihtoehdoksi perinteiselle seulonnalle tai jatkotutkimukseksi, jos perinteinen seulontatutkimus tai ultraäänitutkimus on poikkeava. Normaali kromosomisto ei kuitenkaan ole tae syntyvän lapsen terveydestä. Asiantunteva neuvonta ennen seulonta- ja kromosomitutkimuksia on hyvin tärkeää.

Vastaus tulee yleensä 1-2 viikon sisällä näytteenotosta. Muutamassa prosentissa verinäytteestä ei löydy riittävästi sikiön geneettistä materiaalia. Tällöin äidin verinäyte tutkitaan uudelleen ilman lisäkustannuksia. Hinta NIPT-testille alkaen 758€ Felicitas Mehiläisessä. Voit tarkistaa tarkan hinnan täältä.

Lue myös Raskausoireet – Mistä tiedät varmasti olevasi raskaana?

Lue myös Kasvisruoka ja raskaus – Varmista vitamiinien ja rasvojen saanti

Tästä näet kootusti Raskaana 43-vuotiaana blogin postaukset

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös