vauvan kylvetys

Vauvan kylvetys – Näillä ohjeilla kylpyhetkestä tulee mukava

Vauvan kylvetys – Näillä ohjeilla kylpyhetkestä tulee mukava

Tämä vauvan kylvetys – Näillä ohjeilla kylpyhetkestä tulee mukava -artikkeli on toteutettu yhteistyössä Liberon kanssa

Kylpy on yksi ensimmäisiä kokemuksia, mitä vauvat kohtaavat syntymänsä jälkeen. Toiset vauvat rakastavat kylpemistä, toiset eivät pidä siitä lainkaan. Jos lapsesi ei näytä viihtyvän vedessä, odota muutama päivä ja kokeile sitten uudestaan. Tippa vauvaöljyä kylpyvedessä riittää lapsen herkän ihon pesuun.

Kylläisenä kylpykin on kivempaa

Pidäthän huolen siitä, että lapsesi on kylläinen ja tyytyväinen ennen kylpyä. Ruokailun jälkeen on hyvä odottaa hetken aikaa, ettei lapsi oksenna. Kun lapsi on levännyt ja hyväntuulinen, niin kylvystä tulee mahdollisimman miellyttävä kokemus.

Vauvan kylvetys mahdollistaa vuorovaikutuksen

Kylpytarvikkeet

 • Kylpyamme. Jos sinulla ei ole erityistä kylpyammetta, voit pestä lapsen kylpyhuoneen pesualtaassa, kunnes ehdit hankkia ammeen. Puhdista pesuallas huolellisesti ennen lapsen kylvettämistä.
 • Lapsen voi pestä käsin, käyttää pesulappua tai pientä pehmeätä froteepyyhettä.
 • Iso pyyhe kuivausta varten, mieluiten pehmeätä froteeta.
 • Pehmeä harja mahdollisen karstan poistamiseen lapsen päänahasta.

vauvan kylvetys

Napatyngän kanssa voi kylpeä

Lapsen voi yleensä kylvettää jo ensimmäisen viikon aikana kotona, vaikka napatynkä ei vielä olisikaan irronnut. Voit puhdistaa tyngän pelkällä vedellä ja vauvaöljyllä. Tynkä irtoaa yleensä muutaman viikon kuluessa.

Kylpyveden lämpötila

Jos lapsi on ulostanut, pese peppu erikseen ennen kylvettämistä. Kylpyveden on oltava noin 37-asteista, eli ruumiinlämpöistä. Kokeile veden lämpötilaa kylpylämpömittarilla tai kyynärpäälläsi.

Kylpyammeessa

Lisää mielellään pesuveteen hieman hajustamatonta vauvaöljyä. Voit myös laittaa pyyhkeen tai palan vaahtokumia lapsen alle ammeen pohjalle liukuesteeksi. On olemassa myös erilaisia kylpytukia, jotka helpottavat kylvetystä. Pese ylhäältä alas

Kylvettämiseen liittyviä vinkkejä:

 • Aseta kaikki kylpytarvikkeet käden ulottuville ennen kylvettämistä.
 • Tue lapsen päätä toisella käsivarrella ja pidä kädellä kiinni lapsen olkavarresta, niin että otteesi on vakaa ja tukeva. Pidä koko ajan lapsen kasvot vedenpinnan yläpuolella.
 • Kun liikkeet ovat rauhallisia ja lempeitä, vauva yleensä kokee olonsa turvalliseksi. Tällöin hän alkaa vähitellen nauttia kylpyhetkistä.
 • Pese ensin lapsen silmät. Pyyhi silmän ulkonurkasta sisänurkkaa kohti kyynelkanavan suuntaan.
 • Pese lapsen kasvot, korvat ja korvantaustat, kaikki poimut ja sopukat, joihin voi kerääntyä maitoa ja likaa. Kasvot voi pestä jo ennen vauvan laskemista kylpyveteen.
 • Hiero päänahkaa hellästi vähällä vesimäärällä.
 • Nosta lapsen leukaa ja pese leuanalus sekä kaula.
 • Nosta lapsen käsivarsia ja pese kainalot.
 • Pese lapsen selkä ja vatsa käsin tai pesulapulla.
 • Pese viimeisenä peppu. Puhdista huolellisesti reisien ja nivusten ihopoimut.

vauvan kylvetys

Huolellinen kuivaaminen on tärkeää

Kylvyn jälkeen on tärkeää kuivata vauva huolellisesti. Vauva nostetaan kylvystä ja kiedotaan pehmeään pyyhkeeseen sekä kuivataan varovasti taputellen kauttaaltaan. Ihopoimut pitää kuivata erityisen huolellisesti, koska jäädessään kosteiksi ne herkästi hautuvat ja aiheuttavat ihorikkoja. Jos vauvan iho on kuiva kannattaa hänet rasvata perusvoiteella vielä hieman kostealle iholle.

 • Kuivaa huolellisesti erityisesti kaulan ihopoimut, kainalot, nivuset sekä napa. Kuivaa lapsi painelemalla pehmeällä pyyhkeellä, älä hiero.  
 • Voit halutessasi jumppauttaa lapsen jalkoja ja käsivarsia tai hieroa lasta kylvyn jälkeen. Pidä tällöin vauva lämpimänä peittämällä kaikki paljaat alueet pyyhkeellä.

Kylpyhetkiä voi olla viikossa muutama, ja toisinaan varsinkin kuumalla ilmalla vähän isommat vauvat hikoilevat sen verran, että kylvyssä voi käydä vaikka päivittäin.

Tervetuloa Liberokerhoon

Tietoa Liberosta: Olemme valmistaneet kertakäyttöisiä vaippoja yli 60 vuotta. Vaipat ovat kokeneet perinpohjaisen muutoksen tänä aikana, mutta tavoitteemme on pysynyt muuttumattomana: haluamme antaa lapselle mahdollisimman mukavan ja toimivan vaipan. Kaikki Libero-vaipat käyvät läpi tiukat laatutarkastukset ja testit ennen myyntiin luovuttamista. Kaikkien vaipoissa käytettyjen materiaalien on läpäistävä Essityn laajat tuoteturvallisuustestit. Libero-vaipoilla on ollut Joutsenmerkki jo vuodesta 2009 asti. Joutsenmerkin löydät Libero Newborn, Libero Comfort, Libero UP&GO ja Libero Touch -vaippapaketeista. Lähes kaikki Libero-hoitotuotteet ovat myös Joutsenmerkittyjä eivätkä nämä tuotteet sisällä hajusteita.

Lue myös Kasvisruoka ja raskaus – Varmista vitamiinien ja rasvojen saanti

Lue myös Lapsen unen tarve – Opas hyviin unitottumuksiin

Lue myös Ostoslista vauvalle – Mitä vastasyntynyt todella tarvitsee

Lue myös Imetysopas – Imetyshetken tulee olla rento äidille ja vauvalle

Lue myös Vaipanvaihto – Näillä opeilla vaipanvaihdon mestariksi

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös