vaipanvaihto

Vaipanvaihto – Näillä opeilla vaipanvaihdon mestariksi

Vaipanvaihto – Näillä opeilla vaipanvaihdon mestariksi

Tämä vaipanvaihto – Näillä opeilla vaipanvaihdon mestariksi -artikkeli on toteutettu yhteistyössä Liberon kanssa

Jos perheeseen on tulossa vauva olet sinäkin pian vaipanvaihdon mestari. Alussa on kuitenkin hyvä pitää mielessä muutamia asioita. Vauvat pissaavat ja kakkaavat pieninä useammin kuin vähän vanhempina. Siksi vaippaa on vaihdettava melko usein, jopa kymmenen kertaa vuorokaudessa. Vaipanvaihto sujuu siis pian rutiinilla.

vaipanvaihto

Alla vinkkejä vaipanvaihdon helpottamiseksi.

Ilmakylpy ja pesu

Puhdista kevein ottein pois kakka tyttövauvan häpyhuulten välistä. Käytä puhdistukseen vettä tai hajustamatonta vauvaöljyä. Kostuta pesulappu öljyllä, niin kuivunut kakka irtoaa helposti vauvan pepusta. Hiero varovasti pesulapulla. Pese aina edestä taaksepäin suuntautuvin liikkein.

Taputtele peppu kuivaksi ja anna vauvan olla hetki ilman vaippaa.

Älä käännä selkääsi, kun vauva makaa hoitopöydällä. Pidä aina käsi vauvan vatsan päällä, jos sinun on pakko kurkottaa ottamaan jotakin. Yllättävän pienikin vauva pystyy jo liikuttamaan itseään hoitopöydällä ja sekunnin murto-osassa hän saattaa pudota hoitopöydältä.

Kun vaihdat puhtaan vaipan, katso ettei se paina mahdollista navantynkää. Liberon kaikkein pienimmät vaipat ovat erityisen ohuita navan kohdalta, vaipan nk. navel care-rakenne antaa navalle mahdollisuuden parantua.

Näin puet vauvalle vaipan – vaihe vaiheelta

  1. Vedä vaippa suoraksi ja aseta vaippa vauvan pepun alle niin, että tarrat ovat takana. Muista asettaa poikavauvan pippeli alaspäin.
  2. Taita vaipan etuosa vauvan vatsan päälle. Avaa tarrat ja kiinnitä ne vaipan etupuolella olevan pehmeän nauhan värilliseen osaan.
  3. Varmista, että vuotosuojat eli jalka-aukkoja ympäröivät taitellut ”reunukset” on käännetty ulospäin vetämällä sormella vaipan reunan sisäpuolella reisien mukaisesti.

Katso video vaipanvaihdosta

Kuinka usein vaippa oikein pitää vaihtaa? Pitääkö vaippa vaihtaa keskellä yötäkin? Pitääkö pestä vedellä vaikka vauva on vain vähän pissannut?

Terve vauva pissaa monta kertaa vuorokaudessa, yleensä viisi tai kuusi pissavaippaa päivässä. Se, kuinka usein vauva kakkaa, vaihtelee suuresti. Monta kertaa päivässä tai muutaman kerran viikossa.

Useammat vaipanvaihdot vastasyntyneellä

Vastasyntyneet yleensä pissaavat ja kakkaavat useammin kuin vähän isommat vauvat, yleensä joka syötön yhteydessä. Tämä merkitsee sitä, että vaippa on vaihdettava viisi tai kuusi kertaa päivässä. Joskus jopa kahdeksan tai yhdeksänkin kertaa. Vaippa on vaihdettava heti kun huomaa, että vauva on kakannut.

Kuinka usein vaippa on vaihdettava päivällä?

Jonkin ajan kuluttua vauva luultavasti kakkaa harvemmin. Jotkut kakkaavat jatkossakin useita kertoja päivässä, toiset vain kerran tai pari kertaa viikossa. Sitä vastoin vauvat pissaavat monta kertaa vuorokaudessa. On hyvä tarkistaa vaippa ennen ja jälkeen imetyksen. Kaikissa Libero Newborn ja Libero Touch -vaipoissa on kosteusindikaattori, joka kertoo kun vaippa on märkä ja on vaihdon aika.

Vauvan peppua ei tarvitse pestä vedellä joka vaipanvaihdon yhteydessä, jos vauva on vain pissannut. Peppu on pestävä illalla ennen nukkumaan menoa, koska lapsi tulee nukkumaan kauemmin vaipassaan. Jos vauvan peppu alkaa punoittaa tai ärtyy, on erityisen tärkeä huolehtia siitä, että vaippa vaihdetaan tarpeeksi usein.  

Miten usein vaippa on vaihdettava öisin?

Yöllä on vaihdettava vaippa, jos vauva kakkaa tai jos pissa on vuotanut yli. Jos niin tapahtuu, olet luultavasti käyttänyt vääränkokoisia vaippoja. Kokeile seuraavaksi suurempaa kokoa.

Sinun ei tarvitse pestä vedellä, jos vauva on vain pissannut, kun vaihdat yöllä vaippaa. Hoida vaipan vaihto yöllä hiljaa ja rauhallisesti, mieluiten sytyttämättä kirkkaita valoja.

Tervetuloa Liberokerhoon

Tietoa Liberosta: Olemme valmistaneet kertakäyttöisiä vaippoja yli 60 vuotta. Vaipat ovat kokeneet perinpohjaisen muutoksen tänä aikana, mutta tavoitteemme on pysynyt muuttumattomana: haluamme antaa lapselle mahdollisimman mukavan ja toimivan vaipan. Kaikki Libero-vaipat käyvät läpi tiukat laatutarkastukset ja testit ennen myyntiin luovuttamista. Kaikkien vaipoissa käytettyjen materiaalien on läpäistävä Essityn laajat tuoteturvallisuustestit. Libero-vaipoilla on ollut Joutsenmerkki jo vuodesta 2009 asti. Joutsenmerkin löydät Libero Newborn, Libero Comfort, Libero UP&GO ja Libero Touch -vaippapaketeista. Lähes kaikki Libero-hoitotuotteet ovat myös Joutsenmerkittyjä eivätkä nämä tuotteet sisällä hajusteita.

Lue myös Kasvisruoka ja raskaus – Varmista vitamiinien ja rasvojen saanti

Lue myös Lapsen unen tarve – Opas hyviin unitottumuksiin

Lue myös Ostoslista vauvalle – Mitä vastasyntynyt todella tarvitsee

Lue myös Imetysopas – Imetyshetken tulee olla rento äidille ja vauvalle

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös