Baby Shower

Baby Shower – Vinkkejä onnistuneiden juhlien järjestämiseen

Baby Shower – Vinkkejä onnistuneiden juhlien järjestämiseen

Baby Shower -juhlat on raskaana olevalle äidille järjestettävät vauvakutsut, jolloin juhlistetaan syntyvää vauvaa sekä äitiä. Lähes jokainen odottava äiti haluaa kokea juhlat, ja viimeistään viimeisen raskauskauskolmanneksen alkaessa alkaa jännittämään, milloin tulee yllätetyksi. Itse Baby Shower -juhlien järjestäminen on ystävien ja lähipiirin vastuulla. Tässä vinkkejä onnistuneiden juhlien järjestämiseen.

Alkusuunnittelu: vieraslista, paikka ja aika

On tärkeää aloittaa Baby Shower -juhlien suunnittelu hyvissä ajoin. Ketkä ovat tulevan äidin lähimmät sukulaiset ja ystävät? Ketä hän tahtoisi omiin juhliinsa? Joskus odottava äiti kertoo oman toiveensa vieraslistasta, ja hyvä niin! Helpoimmalla pääsee, kun muutama lähin ystävä tai sukulainen ottaa juhlien järjestämisen vetovastuun. Kun vieraslista on selvillä, on tärkeää saada päivämäärä ja aika sovittua nopeasti. Mitä enemmän vieraita, sitä haastavampaa on saada kaikille sopiva ajankohta.

Baby Shower
Jokainen vieras kirjoittaa oman nimensä arvaamansa vauvan syntymäpäivän kohdalle

Lahja: yksin vai yhdessä

Yksi yleisimmistä Baby Shower lahjoista on vaippakakku. Vaippoihin voi jättää pieniä tsemppilappuja, jotka piristävät vanhempia aina vauvan vaippaa vaihtaessa. Vaippakakkua voi koristella myös erilaisilla tarvikkeilla, kuten leluilla, harsoilla, tuteilla tai tuttipullolla – vain mielikuvitus on rajana. On hyvä kartoittaa, mitä tulevilla vanhemmilla jo on, ja mitä heiltä mahdollisesti puuttuu.

Jokainen vieras voi ostaa oman lahjan tai vieraat voivat määrittää tietyn budjetin, jonka jokainen sijoittaa ja sillä summalla ostetaan yksi yhteinen lahja. Lahjana voi olla esimerkiksi käytännöntarvikkeista koottu kokonaisuus tai yksi isompi asia – hankintojen tarpeesta riippuen. Myös hemmottelulahja äidille on hyvä idea, esimerkiksi lahjakortti kasvohoitoon tai jalkahierontaan!

Äitikoru on koskettava ja herkkä lahja. Äidille annetaan käsikoru, johon jokainen vieras on hankkinut oman helmen. Uniikki ja mieleenpainuva lahja, joka symboloi ystävien ja lähimmäisten tukea.

Yksi ikimuistoinen lahjaidea on vanhemmille ja vauvalle tehtävä kirja, johon jokainen vieras täyttää oman sivun. Kirjaan voi merkitä esimerkiksi arvaukset vauvan syntymäajasta, mitoista, piirteistä kummaltakin vanhemmalta ja tulevan nimen. Lisäksi kirjaan voi sisällyttää terveiset vauvalle ja vanhemmille.

Baby Shower
Kakkuidea Baby Shower -juhliin

Ruokailu ja tarjottavat

Vieraat voivat kerätä yhteisen budjetin, jolla hankitaan kaikki ruokatarjottavat tai voidaan pitää nyyttärit, jolloin jokainen tuo itse tarjottavaa. Tarjolla voi olla esimerkiksi muutama suolainen vaihtoehto, kuten piiraita ja muutama makea, kuten kakkua tai piirakkaa. Lisäksi tarjolla voi olla muita pieniä naposteltavia. Juomiin kannattaa varata muutama vaihtoehto, kuten kahvi, tee ja mehu. On tärkeää huomioida mahdolliset ruokarajoitteet – onko vierailla ruoka-allergioita tai onko joku esimerkiksi kasvissyöjä. Ruoan määrässä ei kannata tinkiä, mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Koristeet ja aktiviteetit – Huomioi äidin mieltymykset

Halutaanko juhliin teema? Korostetaanko tiettyjä värejä tai kuvioita? Ilmapalloja, serpentiiniä, viirinauhoja, pom pomeja? Verkkokaupat ovat pullollaan erilaisia koristeita, joiden hyödyntämisessä vain mielikuvitus on rajana. On olemassa paljon ”perinteisiä” Baby Shower, sekä It’s a Boy / It’s a Girl -teksteillä varustettuja koristeita, kuten ilmapalloja ja viirinauhoja. Hyvänä linjauksena voisi pitää koristeissa noin kahta pääväriä, joiden lisäksi valitsee yhden teemakuvion. Koristuksella voi leikitellä myös tarjottavissa ja yksi suosittu koristeltu tarjottava on hedelmävaunu.

Baby Shower -juhlien aktiviteetit on hyvä miettiä tulevan äidin mieltymyksen mukaisesti. Onko äiti leikkisä ja heittäytyvä tyyppi vai enemmän hiljainen seurustelija, joka tykkää mieluummin vain jutustella rauhassa? Tärkeintä juhlissa on yhdessä olo ja kaikki muu on vain plussaa.

Baby Shower
Koristeina mm. Pom pomeja ja Baby -viirinauhoja

Ideoita leikkeihin

Soseiden maistelu : Äidin silmät sidotaan ja hänelle syötetään erilaisia vauvojen soseita, jotka hän koittaa parhaansa mukaan tunnistaa.

Vaipanheitto: Hääjuhlien kimpunheitosta inspiraationsa saanut vaipanheitto. Vaippakopin saanut tulee olemaan seuraava Baby Shower -juhlien odottava äiti. Tätä kilpailua ei kannata ottaa silti kovin tosissaan.

Arvaa vatsanympärysmitta: Jokainen ottaa niin pitkän palan nauhaa, kuin uskoo äidin vatsanympäryksen olevan.

Baby Alias: Aliasta vauvaan, raskauteen ja synnytykseen liittyvillä sanoilla. Todellinen tietokilpailu.

Arvaa kuka: Jokainen vieras tuo oman lapsuusajan kuvan ja odottava äiti yrittää arvata kenen lapsuuskuva on kyseessä.

 

Janina Huovari

Kirjoittaja on 31-vuotias siuntiolainen 8-vuotiaan tytön äiti.

Lastenvaatteet ja sisustaminen kuuluvat Janinan suurimpiin kiinnostuksen kohteisiin. Tapahtumista ja juhlien järjestämisestä innostunut äiti kuuntelee mielellään erilaisia tarinoita elämästä, nauttii uusista kokemuksista sekä tutustuu innostaviin ihmisiin.

Ota yhteyttä: janina@lapsennimi.com

Takaisin ylös