kosketus parisuhteessa

Kosketus parisuhteessa

Kosketus parisuhteessa

Kosketus parisuhteessa – kosketuksen kaipuu on meillä jokaisella. Pieni vauva aistii maailmaa kosketuksen avulla. Hoitajan hellällä ja lämpimällä kosketuksella vauva aistii turvaa, läheisyyttä ja arvostuksen tunnetta. On tutkittu, että pienen vauvan stressi ja hätäännys lievittyy lempeällä kosketuksella. Lapsi muodostaa kuvan ja käsityksen itsestään vuorovaikutussuhteissa muihin. Kosketuksella on tässä myös tärkeä rooli.

Koskettaminen kuuluu myös parisuhteeseen. Aikuinen ihminen haluaa ja tarvitsee kosketusta. Aikuinen haluaa tuntea olonsa myös välillä turvalliseksi ja rakastetuksi. Halaaminen stressaavan ja rankan työpäivän jälkeen voi olla juuri se, mitä kumppani tarvitsee. Kaiken kiireen keskellä halaaminen ja koskettaminen usein unohtuu. Kosketusta on erilaista. Kosketus voi olla lempeää, turvallista, intohimoista tai kylmää ja kovaa. Miten sinä kosketat kumppaniasi?

kosketus parisuhtessa

Kosketus ja sen puute parisuhteessa

Kosketus parisuhteessa voi olla myös hankalaa. Usein kuulen vastaanotollani, ”että eihän se ole edes koskettanut aikoihin”. Miksi koskettamisesta tulee parisuhteessa vaikeaa? Mihin koskettaminen unohtuu? Kumppania voi olla vaikea koskettaa, jos yhteys toiseen on etäinen tai katkennut. Parisuhteessa on tärkeää kokea yhteyttä kumppaniin. Varsinkin pikkulapsi arjessa parisuhteen hoivaaminen voi unohtua kaiken kiireen keskellä tai koetaan, ettei ole aikaa. Tämän jatkuessa pitkään heijastuu yhteyden puute myös parisuhteeseen.

Toisen tuntuessa etäiseltä on hyvä pohtia syitä, mikä on johtanut tähän. Onko teidän parisuhteen ”emotionaalinen pankkitili” riittävästi plussan puolella? On tutkittu, että parisuhteessa yhden negatiivisen asian korjaamiseen tarvitaan viisi positiivista asiaa.

 

”Läsnäoloa ja kontaktin löytämistä kumppanin kanssa voi myös harjoitella.”

 

On hyvä ääneen kertoa kumppanille minkälaisesta kosketuksesta pitää. Vanhempien parisuhde on myös lapsille aina perusarjessa tapahtuvaa seksuaalikasvatusta. Voit lukea lisää lasten seksuaalikasvatuksesta täältä.

 

Läheisyys on tärkeää parisuhteessa. Usein, jos parisuhteessa on ongelmia tai ristiriitoja, heijastuvat ne helposti läheisyyteen ja seksuaalisuuteen. Kaikki ihmiset tarvitsevat läheisyyttä. Se voi olla hyvinkin pelottavaa, jos ei ole tottunut esim. omassa lapsuuden perheessään läheisyyteen tai lämpimään kosketukseen. Aito intiimi yhteys kumppaneiden välillä vaatii läheisyyttä ja suojamuurien purkamista. Jos kokee olonsa vaikeaksi toisen ihmisen lähellä, on hyvä pysähtyä miettimään syitä tähän. Usein syyt löytyvät menneisyydestä ja lapsuudessa opituista malleista.

Monesti ihmiset saattavat kokea, että kosketuksella toinen vaatii tai odottaa jotain. Nämä tulee keskustella suhteessa auki. Kosketuksen tulee aina olla toisen rajojen kunnioittavaa.

 

”Lähellä olo ja hellä koskettaminen lisää oksitoniini eritystä ja vähentää stressiä. Lämpimällä kosketuksella voi saada helposti hyvän ja paremman olon.”

 

kosketus parisuhteessa

 

Tunneyhteys

Kuinka usein kumppanit ilmaisevat toisilleen sponttaania ihailua? Positiivista tunneilmastoa luodaan kunnioituksella, suopeudella ja hyväntahtoisuudella. Jokaisessa parisuhteessa tulee riitoja ja konflikteja. Se, miten käyttäydymme riidellessä ja ongelmien aikana vaikuttaa tunneilmastoon. Käännymmekö kumppania kohden vai pois päin? Onko helppo kääntyä kumppania kohden?

”Käännätkö tunteen tai tarpeen sisäänpäin itseesi?”

Menneisyydessä opitut tavat olla suhteessa toiseen ihmiseen nousevat helposti esiin aikuisiän parisuhteessa, koska menneisyyden käsittelemättömät asiat ovat syntyneet myös rakkaussuhteessa omiin hoitajiin. Kontaktissa oleminen voi olla hyvin haastavaa monelle. Ihminen tarvitsee peilauspintaa toisista ihmisistä tullakseen omaksi itsekseen. Oppiakseen tunnistamaan itsestään eri puolia.

Jos tunneyhteys on heikko, voi koskettaminenkin olla vaikeaa. Tunneyhteyttä voi kehitää. Miten puratte stressiä keskustelemalla? Miten järjestätte yhteistä aikaa? Miten eroatte/kohtaatte eri tilanteissa? Jokaisella parilla on omat rituaalit ja käytännöt. Myös terapiassa parit pääsevät yhdessä pohtimaan omia käyttäytymismallejaan.

Lue myös kosketuksen merkityksestä parisuhteeseen

 

Lue lisää:

Parisuhde + vauva = Kukoistava parisuhde?

Lasten tunnekasvatus: Älä siirrä omia tunnehaavojasi lapsen käsiteltäväksi!

Saija Sundström

Auktorisoitu seksuaalineuvoja. Seksuaaliterapeutti.
Pohjakoulutukseltani olen terveydenhoitaja AMK
www.seksuaalineuvojasaijasundstrom.fi

Seksuaalineuvontaa ja -terapiaa. Yksilö- ja parivastaanotto Porvoossa.

Takaisin ylös