parisuhde vauva

Parisuhde + vauva = Kukoistava parisuhde?

Kuinka onnistua Parisuhde + Vauva -yhtälössä?

Kun tulin itse raskaaksi, niin yksi hyvä ystäväni kommentoi, että on parempi hankkia lapsi, kun suhde on vielä tuore. Silloin se hänen mukaansa kestää lapsen hankinnan paljon paremmin. Hän perusti päätelmänsä empiirisiin havaintoihin omasta lähipiiristään.

Joonas ja minä olimme tavanneet tasan vuotta aiemmin, kun tein positiivisen raskaustestin. Ilmoitus lapsen tulosta tuli niinsanotusti ”vuosipäivälahjaksi”. Raskaustestin positiivinen tulos merkitsi minulle todella isoa elämänmuutosta. Se haastoi esiin omat epävarmuuteni monessakin suhteessa. Epävarmuus toimeentulosta, epävarmuus siitä mitä oikein haluaa elämältään, luopumisen tuska, tunnepitoinen parisuhde ja ylipäätänsäkin epävarmuus siitä mitä tulevaisuudessa oikein tapahtuu. 

Silloinen poikaystäväni, nykyinen mieheni, hymyili vuolaasti kun kerroin hänelle olevani raskaana. Minä itkin. Meinasin jo siinä vaiheessa lyyhistyä epävarmuuksieni ja kummallisten pelkojeni alle. Raskaus- ja vauva aika olikin yksi elämäni vaikeimmista ajanjaksoista henkisesti ja fyysisesti. Mutta suhteemme kesti ja jopa kukoisti koko tämän ajan. Minulla seisoi vieressä mies, joka halusi ja ymmärsi minun tarpeeni.

Raskaana oli nainen, joka oli hyvinkin sekavassa mielentilassa ja todella väsynyt. 

Haluan jakaa teidän kanssanne kolme asiaa, jotka olivat kriittisessä roolissa sen kanssa, että selvisimme vaikeista ajoista kukoistavan parisuhteen kera:

  1. Ankkurit, ja niiden luominen 
  2. Tarpeiden kertominen —> oman onnellisuuden ylläpito
  3. Rakkaasi onnellisuuden ylläpito

1) Ankkurit ja niiden luominen

Ystäväni oli havainnoissaan oikeassa siinä, että kun ollaan vielä kuherruskuukausi vaiheessa, niin rakkaus on enemmän käsinkosketeltavaa. Se näkyy teoissa. Silloin toteutamme rakkauden strategiaa joka kanavalla. Seisomme päällämme ja soitamme varpailla kitaraa, jotta saisimme rakastettumme onnelliseksi. Tässä vaiheessa myös raskaudenaikaiset mielialanvaihtelut ynnä muut sekoilut sekä vauva-ajan väsyneet tiuskaisut saattavat mennä helpommin. 

parisuhteeseen tulee vauva

Mutta suurimpana syynä hyvän suhteen säilymiseen väittäisin olevan positiiviset ankkurit, jotka ovat tuoreena muistissa. Positiivinen ankkuri tarkoittaa yhteistä jaettua kokemusta, joka kiinnittää sinut rakastettuusi. Negatiivinen ankkuri on tapahtuma, joka varjostaa parisuhdettanne ja repii teitä erilleen. Minulla ja Joonaksella oli positiiviset ankkurit kunnossa. Olimme tehneet huikean ihania matkoja, käyneet festareilla, vetäneet kauhuelokuvamaratonia yhteisen vuoden mittaisen taipaleemme aikana. 

Parisuhteessa positiivisia ankkureita tulee aina olla enemmän kuin negatiivisia. Silloin suhteella on mahdollisuus kestää ja kukoistaa. Usein suhteen ensimmäiset vuodet ovatkin positiivisten ankkureiden kulta-aikaa! Tehdään paljon asioita yhdessä, koetaan huumaavia seikkailuja, nauretaan ja nautitaan.

Yksinkertaistettuna nämä ankkurit luovat rakkauden.

Alun parin vuoden jälkeen usein asetutaan arkeen ja se toisen huomioiminen jää vähemmälle. Yhteinen aika muuttuu TV:n katseluksi, netissä hengailuksi ja kaupassa käynniksi. Lisätään tähän vielä vauva,  nostetaan jalat lopullisesti pöydälle parisuhteessa niin alamäki voikin alkaa. Ihana vauva saapuu perheeseen ja on iso positiivinen ankkuri usein itsessään. Mutta kaikki mikä usein liittyy vauvan saamiseen, pienemmät tulot, haisevat pyllyt, väsymys, olematon parisuhde tai oma aika muuttuvat negatiivisiksi ankkureiksi parisuhteen kannalta.

Jos nämä negatiiviset kokemukset yhdistetään läheisyyden puutteeseen ja puhumattomuuteen, alkavat jo luodut positiiviset kokemukset jäädä vaakakupissa kevyemmiksi. Pitkässä suhteessa on valtavan hienot mahdollisuudet näiden positiivisten ankkurien luomiseen. Mutta teetkö aktiivisesti valintoja, joissa näitä positiivisia kokemuksia pääsee välillenne syntymään? Vai annatko parisuhteen jäädä mukavuudenhalun jalkoihin? 

Valmentajan vinkki: Luokaa helppoja yhteisiä rituaaleja, jotka toistuvat huolimatta päivän tuulesta. Meillä esimerkiksi suukotetaan aina kun nähdään ensimmäistä kertaa. Aamulla, nukutun yön jälkeen, iltapäivällä töiden jälkeen jne. Sohvalla jäätelön syöminenkin voi olla rituaali! Luokaa niitä tiedostaen. 

2) Tarpeiden kertominen —> oman onnellisuuden ylläpito

Ystäväni aina sanovat, että osaan vaatia asioita suhteessa. On Joonaskin tainnut sen mainita muutamaan otteeseen. Parisuhteessa asiat eivät kuitenkaan toimi vaatimalla. Naiset ja miehet (huomio! yleistys) ovat erilaisia olentoja, kun tullaan kommunikointiin. Mies kun harvemmin pitää komentelusta, käskemisestä tai vaatimisesta. Heh, en tosin usko, että nainenkaan näistä toimintamalleista pitää. Mutta mies haluaa miellyttää rakastamaansa naista ja siirtää niitä vuoria hänen vuokseen. Kunhan hän tietää mitä tulee tehdä!

Eli itse kuvailisin itseäni niin, että tiedän miten haluan itseäni kohdeltavan ja osaan myös kommunikoida rajani näissä asioissa. Miehen on paljon helpompi tyydyttää juuri sinun tarpeesi onnistuneesti, jos hän ymmärtää kuinka se tehdään! Ja tarpeidensa kommunikoinnin voi tehdä monella tapaa: voit kiljua, käskeä, pyytää, tai vain kertoa.

Kun vauva saapuu taloon ja sinua väsyttää, ei tee mieli/ei pysty seksiin, ainoa mitä haluaa tehdä on syödä suklaata ja nukkua, niin kommunikoi tämä miehelle! Kerro hänelle, kuinka hän voi sinusta pitää huolta. Mutta, varo jäämästä omaan ansaasi ikuisiksi ajoiksi…

Valmentajan vinkki: Selvitä mikä kommunikaatiokanava toimii sinulle ja mikä miehellesi. Puhu, piirrä, laula, näytä ja opasta. Selvitä myös mistä itse pidät ja mikä tuottaa sinulle mielihyvää. 

3) Rakkaasi onnellisuuden ylläpito

Vaikka sinun maailmasi tuleekin pyöriä oman napasi ympärillä (ei lapsesi navan!), niin onnellisen perheen luomiseen tarvitaan kaikkien osapuolten tarpeiden huomioiminen. Sinun, miehesi ja lastenne.

Tiedätkö mitä miehesi haluaa ja tarvitsee? Mikä saa hänet onnelliseksi? Miten sinä voit konkreettisesti tyydyttää hänen tarpeensa?

Näitä asioita tehdään usein oletusten pohjalta, jolloin toteutus ja näin myös vaikutukset saattavat jäädä laimeiksi. Meidänkin perheessä asiat tuppaavat jäämään usein kauniiksi ajatuksiksi, jos niitä ei laiteta kirjoihin ja kansiin. Kuukausittaiset treffit jäävät neljännesvuosittaisiksi treffeiksi, jos niitä ei löydä omasta ja lapsenvahdin kalenterista. Yhteinen perheen uimaharrastus jää ammeessa pulikoinniksi, jos ei sitouduta aikaan ja paikkaan.

Valmentajan vinkki: Selvitä mikä tekee kumppanisi onnelliseksi. Kuinka sinä voit tuoda lisää hänelle ja teille parina. Kokeile ja kysy. Minulla meni vuosia tajuta, ettei mieheni arvosta hienoja elämyslahjoja, joita hänelle keksimällä keksin. Se päättyi aina minun pettymykseeni, kun odotin wau-reaktiota. Viime jouluna vihdoin viisastuneena hankin hänelle hienon leivänpaahtimen! 

vauva parisuhteessa renja

Meidän suhteessamme muutoksen, väsymyksen ja epävarmuuksien paineesta syntyi ihana perhe, jossa rakkaus kukoistaa edelleen. Tai näistä huolimatta. Nyt mieheni haluaa toista lasta. Jaiks.

Rakkaudella Renja

Kuka on kirjoittaja?

Renja Reenpää on valmentaja, joka keskittyy naisten hyvinvointiin. Hän auttaa naisia löytämään vahvuutensa, itseluottamuksensa sekä etenemään asioissa, joissa he valitsevat edetä.

Renja on myös I love me -haasteen luoja, toimitusjohtaja ja ekonomi. Hänen huikeaan Kaikki Rakkaudesta -ryhmävalmennukseensa on haku päällä tällä hetkellä! Valmennusta saa myös yksityisesti.

Tavoitat Renjan osoitteesta www.ahaahelsinki.fi tai spostitse: coachrenja@gmail.com

parisuhdekoulutus ahaa

Lue lisää:

Hyvä vanhemmuus – mitä se on ja mitä se vaatii?

Lastenhoitaja kotiin – ”Olin kotiäiti kokopäiväisen lastenhoitajan kanssa”

Tässä syy, miksi olet väsynyt äiti!

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös