lasten oppeja aideille

Lasten oppeja äideille – Lapset ovat parhaita minkä tahansa opettajia

Lasten oppeja äideille – lapset ovat parhaita rakkauden ja minkä tahansa opettajia

Teksti Susanna Erätuli – Lasten oppeja äideille -kirjasta.

Äitiys on mahtava juttu, sillä se venyttää ihmisyyden ääripäitä. Se voi tehdä naisesta enkelin ja hirviön, nuutuneen ja kukkaan puhjenneen. Ihanasta tulee ihanampaa kuin koskaan ja kamalasta entistä kamalampaa. Tunteet venyvät ja rakkaus samaten. Kaiken intensiteetti kasvaa. Äitiyden kasvukivut ja -ilot on nyt jaettu uudessa äitien kirjoittamassa kirjassa, jotta kukaan äiti ei olisi yksin.

Kun äiti kantaa lasta sisällään, hänen fyysinen olemuksensa joutuu venymään. Samalla alkaa sisäinen kasvu, jossa äiti venyy uusiin henkisiin mittoihin. Omassa arjessaan, hyvin tavallisten ja ainutkertaisten asioiden keskellä äitikin kasvaa, varmasti yhtä paljon kuin lapsi. Kyse on yhteisestä prosessista.

Tästä aiheesta me, 11 Hidasta elämää -äitibloggaria ja hyvinvointialan tekijää, kirjoitimme kirjan nimeltä Lasten oppeja äideille (Otava/Hidasta elämää, 2018, toim. Sanna Wikström). Teos sopii hyvin äitiydestä vasta haaveilevalle, perhearjen koettelemalle äidille, sekä äidille, jonka lapset ovat jo itsenäistyneet.

Kirjan kirjoitusprosessi oli mutkaton. Oppeja oli ihana jakaa ja toisten tarinat sykähdyttivät samaistuttavuudessaan. Jokainen kirjoitti 3-4 tekstiä – odotuksista, tunteista, läsnäolosta, itsetuntemuksesta, herkkyydestä, vapaudesta ja jatkumosta. Tekstejä lukiessa voi tuntea, ettei olekaan äitiyden kasvukivuissa ja -iloissa yksin. Se on kuin äitien piiri!

Lasten oppeja äideille kirja tarjoaa vertaistukea

lasten oppeja äidille

Itse olen neljän lapsen äiti. Olen ollut äiti lähes 17 vuoden ajan ja join juuri viimeiset päiväkodin äitienpäiväteet, sillä kuopuksen eskari on lopuillaan. Olen imettänyt tai ollut raskaana 12,5 vuotta elämästäni. Joskus tuntuu, että tämä tieto tulisi näkyä CV:ssä, sillä se on pitkä aika olla ihan lähellä toista ihmistä. Eikä äitiys mihinkään pääty, se kestää elämän loppuun ja ylikin.

Lohdullista tässä on se, että äitiyden ja lapsuuden kokemukset voivat eheytyä koko elämän ajan. Äidinrakkaus taitaa olla vahvinta rakkautta maailmassa ja samoin lapsen rakkaus vanhempaa kohtaan on lojaaliudessaan vailla vertaa. Lapsi toivoo loppuun saakka, että vanhempi pärjäisi tehtävässään.

Ystäväni sanoin: ”Ensimmäiset 10 vuotta luodaan kiintymyssuhdetta lapsen ja vanhemman välillä, seuraavat 10 vuotta tehdään töitä siitä irtautumiseksi ja loppuelämä tasapainoillaan kiintymyksen ja erillisyyden välillä.” Hyvin tiivistetty! Äidille on aikamoinen harppaus hypätä roolista toiseen: olla ihailun kohde, lähes koko maailma lapselle, sitten jotain aivan muuta.

Äidinrakkauden jatkumoon kuuluvat raskaus, synnytys, imetys, tahdon mittelyt, kehittyvien taitojen ihmettely, superrakkaushetket, läsnäolon vaativuus sekä yksinkertaisuus, tuhannet toistuvat tehtävät, huolet ja arjen hengittämisen taito. Lapsi opettaa koko ajan vanhempaa näkemään hänet, itsensä ja elämän kokonaisena. Tärkein oppi on lähellä!

Kuten 6-vuotias sen sanoo: ”Äiti on parempi lämmike kuin peitto. Äiti on lämmin, koska äidillä on rakkautta.” Tai kuten 7-vuotias sen oivaltaa: ”Mä oon saanut sulta tosi ison synttärilahjan – itteni.”

Kiitos, lapset! Äitienpäivä on joka päivä <3

Lasten oppeja äideille -kirjaa voit ostaa mm. Hidasta elämää -puodista ja Suomalaisista kirjakaupoista.

Susanna Erätuli on luokanopettaja, neljän lapsen äiti, kirjailija, retriitinohjaaja ja kolumnisti. Instagram: @susannaeratuli

Lue myös Tunnetaidot – Miten oppia pettymysten sietämistä?

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös