Rakenneultra – Tärkeää tietoa sikiön voinnista ja rakenteista
Rakenneultra tehdään yleensä raskausviikoilla 21-23. Monille rakenneultra on jännittävä siksi, että siellä usein kerrotaan vauvan sukupuoli.
Meille tämä tieto tuli jo Nt-ultran yhteydessä tehdystä NIPT-testistä. Meille on tulossa kahden pojan jälkeen tyttö.
Tärkein syy tutkimukselle on kuitenkin sikiön voinnin ja rakenteiden tutkiminen.
Mitä rakenneultra kertoo?
Rakenneultra-tutkimuksessa katsotaan tarkasti sikiön rakenteet, arvioidaan sikiön kasvu, napanuoran verisuonten lukumäärä ja lapsiveden määrä sekä katsotaan istukan sijainti kohdussa.
Minulla oli edellisessä ultrassa istukka vielä osittain kohdunsuun edessä, mutta nyt se oli siirtynyt pois ja se on hyvä juttu.
Jos istukka jää kohdunsuun eteen ei alatiesynnytys ole mahdollinen. Minulla istukka sijaitsee tällä kertaa takaseinämässä.
Kohdunkaulan pituus ja ennenaikaisen synnytyksen riski
Tarvittaessa mitataan kohdunkaulan pituus ennenaikaisen synnytyksen riskin arvioimiseksi. Itselläni on aiemmissa raskauksissa lyhentynyt kohdunkaula 4 sentistä vähän yli 2 senttiin.
Edellisessä raskaudessa sain kortisonit vauvan keuhkojen kypsyttämiseen raskausviikolla 29 jatkuvien supistusten ja kohdunkaulan lyhentymisen takia.
Olin lepohoidossa useamman kuukauden. Lopulta synnytys kuitenkin käynnistettiin raskausviikolla 39 pyynnöstäni.
Tässä raskaudessa ei ainakaan vielä ole lyhentymistä tapahtunut ja tilanne tarkistetaan raskausviikolla 26.
Rakenneultrassa vauvan liikkeet tuntuvat yleensä hyvin
Tässä vaiheessa raskautta äiti voi jo tuntea lapsen liikkeitä.
Itse olen tuntenut niitä jo raskausviikolta 17 alkaen selvästi. Sikiön liikkeet ovat muuttuneet koordinoidummiksi ja ultraäänitutkimuksen aikana voidaan nähdä vauvan tarttuvan varpaistaan kiinni tai laittavan sormen suuhun.
Jos lapsen asento on suotuisa, päästään ihailemaan lapsen sivuprofiilia. Meidän tyttö jumppasi oikein kunnolla ja nosti jalat aivan kasvojen eteen.
Aluksi hän poseerasi oikein mallikkaasti ja näimme kasvot 4D-ultrakuvan kautta.
Rakenneultra voidaan uusia tarvittaessa
Suuri osa vaikeista epämuodostumista on todettavissa tässä vaiheessa, eivät kuitenkaan kaikki.
Tutkimus voidaan tarvittaessa uusia myöhemmin. Raskausviikon 24 jälkeen tehtävä sikiön rakennepoikkeavuuksien seulonnan tavoitteena on tunnistaa sellaiset poikkeavuudet, joiden kohdalla syntyvän lapsen ennustetta voidaan parantaa ohjaamalla raskauden seuranta ja synnytys hyvin varustettuun sairaalaan.
Siellä synnyttäjä ja vastasyntynyt voivat saada tarvitsemansa hoidon viiveettä.
Otteita Milla Vilénin opinnäytetyöstä “Naisten kokemuksia sikiöseulonnasta saadusta neuvonnasta äitiyshuollossa”
Sikiön rakenteiden tutkimiseen keskittyvässä ultraäänitutkimuksessa selvitetään laajasti sikiön rakenteisiin ja kasvuun sekä kehitykseen liittyviä asioita.
Ultraäänitutkimuksessa seulotaan muun muassa sikiön kallon rakenne, josta havainnoidaan erityisesti aivokammioiden rakenne ja koko, aivojen rakenne sekä kasvojen profiili. Lisäksi tarkastetaan selkäydinkanavan eheys.
Rintakehän alueelta havainnoidaan muun muassa sydä- men rakenne ja koko, suurten suonten lähtö ja ristitseminen, sydämen toiminta sekä keuhkot ja hengitysliikkeet.
Rakenneultraäänitutkimuksessa tarkastetaan myös raajat, luiden pituudet, niiden symmetrisyys sekä raajojen asennot ja liikkeet.
Vatsan alueelta ultraäänitutkimuksessa tutkitaan muun muassa vatsalaukun, munuaisten ja virtsarakon rakenne sekä vatsanpeitteiden eheys. (Onoila 2012.)
Ultraäänitutkimuksen tarkkuuteen vaikuttaa muun muassa se, kuinka kokenut ultraäänitutkimuksen tekijä on, millaiset ultraäänilaitteen ominaisuudet ja käyttöikä ovat ja potilaaseen liittyvät ominaisuudet.
Mikäli potilaalla on korkea BMI, on tutkimuksen suorittaminen vaikeampaa ja tarkkuus vähenee. Ultraäänitutkimuksen yhteydessä otettavia mittoja ovat muun muassa CRL (crown-to-rump-lenght) eli pää-perämitta, BP (bipariateelimitta) eli kallonluiden välinen mitta, FL (femurin diafyysin pituus) eli reisiluun pituus, AC (abdominal circumference) eli vartalon ympärys, HC (head circumference) eli päänympärys ja AFI (amniotic fluid index) eli lapsiveden määrää kuvaava mitta.
Lisäksi sikiöstä voidaan tehdä painoarvio ulträänitutkimuksen yhteydessä 17 15.raskausviikon jälkeen. Painoarvion osuvuus vaihtelee kuitenkin paljon ja se on noin +/- 5–10% täysiaikaisessa raskaudessa. (Onoila 2012.)
Lue myös:
Tärkeää tietoa varhaisultrasta