Raskausviikko 29 – rv 29

Raskausviikko 29 – RV 29 Opas

Raskausviikko 29 on viimeisen raskauskolmanneksen ensimmäinen viikko. Nyt sinäkin tiedät takuuvarmasti sen, miltä tuntuu olla raskaana.

Tässä vaiheessa raskautta sinun tulisi käydä tasaisin väliajoin raskauslääkärisi vastaanotolla, jotta tiedätte raskauden sujuvan niin kuin pitääkin.

Raskausviikko 29
(Kuva: Sascha Erni, .rb@FlickrCreativeCommons)

Jatka oikeanlaisen raskausruokavalion noudattamista sekä liikuntaa, sillä nämä perusasiat saavat mielesi pysymään mahdollisimman positiivisena.

Raskausviikko 29 – Oireet ja kehossa tapahtuvat muutokset

Hormoniesi jatkaessa heilahtelujaan voit huomata ihosi kutisevan ja kuivuvan. Vältä kuitenkin ihosi raapimista ja yritä mieluummin kosteuttaa sitä tarpeeksi usein.

Mikäli iho-ongelmat yltyvät todella vaikeiksi, voi kyseessä olla jokin lääkitystä vaativa oire, jolloin kannattaa luonnollisesti ottaa asia puheeksi raskauslääkärisi kanssa.

Raskausviikko 29 oireet
(Kuva: Liz Davenport@FlickrCreativeCommons)

Raskausviikolla 29 tunteet jatkavat kärrynpyörien heittämistä ja painon lisääntyminen voi tuoda mukanaan väsymystä.

Tämä on täysin normaalia, koska olet kuitenkin tähän mennessä saanut jo reilusti raskauskiloja.

Samalla kun opit uusia tyylejä kävellä, seistä, istua ja nukkua, kannattaa kokeilla myös lämpimien kylpyjen ottamista, sillä niiden avulla lihaksesi rentoutuvat, mikä puolestaan auttaa moniin raskauskipuihin.

Raskausviikko 29 on sitä aikaa, kun voit huomata suonikohjujen muodostuvan sääriisi. Tämäkin on täysin normaalia ja kuuluu naisen elämään.

Voit käyttää kokoonpuristavia sukkahousuja ja nostaa jalkoja ylös silloin tällöin minimoidaksesi suonikohjujen syntymisen.

Todennäköisesti tunnet edelleen myös kaikki viime viikon raskausoireet, joten tsemppiä. Enää muutama kuukausi ja sen jälkeen raskaus on ohi.

Vauvan kehitys raskausviikolla 29

Välillä vauvasi potkut ja iskut voivat olla sen verran kovia, että ne tuntuvat ihan hengityksessäsi asti.

Tunnet vauvan liikkeitä todennäköisesti melko usein, mikä on hyvä merkki, sillä se kertoo vauvan voivan oikein hyvin.

Raskausviikko 29 kehitys
(Kuva: Amanda Hirsch@FlickrCreativeCommons)

Välillä vauvan potkut voivat aiheuttaa kipua kyljissäsi ja lantiossasi, samalla kun ne voivat aiheuttaa myös tahatonta virtsan karkailua.

Tämä ei kuitenkaan tule jatkumaan koko loppuraskautta, sillä kun vauva kasvaa ja sen tila kohdussa vähenee, ei se pysty enää potkimaan sinua samalla tapaa kuin juuri nyt raskausviikon 29 tienoilla.

Voit huomata vauvasi kasvun lisäävän omaa ruokahaluasi. Taistele kuitenkin ylensyömistä vastaan ja luota siihen, että vauvasi saa kaiken tarvitsemasi ravinnon aikaisemmin suunnittelemastasi raskausajan ruokavaliosta.

Vauvan aivojen nopea kehitys alkoi viime viikolla ja jatkuu tällä viikolla. Lihakset ja keuhkot jatkavat kypsymistään ja vauvan kuulo on parantunut huomattavasti. Painoa on noin 1,15 kiloa ja pituutta sellaiset 38-39 cm.

Vinkit raskausviikolle 29

Kun vauvasi alkaa luoda enemmän ja enemmän verta omaan käyttöönsä, voit huomata kehosi rautapitoisuuden vähentyvän.

Tulet varmaan keskustelemaan asiasta äitiysneuvolassa, josta sinulle suositellaan mahdollista rautaravintolisää.

Rauta on tärkeässä asemassa uusimassa kehosi punaisia verisoluja ja tämän vuoksi sinulta mitataan neuvolassa verenpaine, jotta tilanteestasi saadaan mahdollisimman hyvä kuva.

Raskausviikko 29 vinkit rv 29
(Kuva: Dave Gough@FlickrCreativeCommons)

Raskausviikko 29 on sitä aikaa, kun kannattaa vältellä selällään nukkumista.

Monesti vasemmalla kyljellä nukkuminen on kaikista miellyttävintä sekä itsellesi, vauvallesi että verenkierrollesi.

Katso nämä seuraavaksi:

(Lähteet: Gravid.se; 1117.se; Pregnancycorner.com; Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009)
Takaisin ylös