Imetysopas – Imetyshetken tulee olla rento äidille ja vauvalle
Tämä Imetysopas -artikkeli on toteutettu yhteistyössä Liberon kanssa
Kuulostaa maailman helpoimmalta ja yksinkertaisimmalta tehtävältä vain nostaa lapsi rinnalle, kuitenkin moni ensimmäistä kertaa imettävä äiti kaipaa apua mukavan imetysasennon ja oikean imemistekniikan löytämiseen.
Vauvat ovat mestareita kertomaan, milloin niillä on nälkä. He suorastaan käskevät! Kun heillä on nälkä, he haluavat ruokaa heti. Kun kannattelet lasta rintaasi vasten, huomaat varmaan hänen työntelevän päätään ja hamuilevan rintaa suullaan. Kyseessä on lapsen synnynnäinen imemisvaisto, joka kytkeytyy päälle, kun on aika aloittaa imetys.
Näin saat lapselle hyvän imetysasennon
Asetu mukavaan istuma- tai makuuasentoon, jossa et tunne oloasi jännittyneeksi. Nosta lapsi sen jälkeen rinnalle. Kokeile erilaisia asentoja, jotta löydät itsellesi sopivan asennon. Huolehdi siitä, että niskasi, selkäsi sekä käsivartesi ovat rentoina, jotta jaksat kannatella lasta lähelläsi, vaikka ruokahetki kestäisikin pitkään.
Jos olet istualtaan, kokeile nostaa jalat sohvapöydälle tai rahille. Makuuasennossa voi olla mukavaa käyttää tyynyä tukena. On olemassa monenlaisia imetystyynyjä, jotka on suunniteltu nimenomaan tukemaan imetysasentoa.
Imetyshetken tulee olla rento myös äidille
Lapsen tulee itse ojentua imemään rintaa. Vauva osaa tämän luonnostaan. Älä yritä avustaa taivuttamalla vauvan selkää tai niskaa. Kokeile käyttää kokoontaiteltua peittoa, imetystyynyä tai aivan tavallista tyynyä käsivarsiesi ja lapsen tukena. On ihanaa voida lepuuttaa käsivarsiaan ja jalkojaan jotain kiinteää vasten imetyksen aikana.
Kokeile alla olevia ohjeita, kun olet löytänyt imetystä varten mukavan istuma- tai makuuasennon:
- Aseta lapsi niin, että nännisi osoittaa hänen nenänsä suuntaan.
- Varmista, että lapsen vatsa lepää omaasi vasten. Kannata lasta vatsaasi vasten tukevalla otteella samalla, kun tuet hänen kehoaan.
- Lapsen suun tulee olla hyvin avonaisessa asennossa, ja sen tulee peittää koko nänni – myös pigmentoitu alue (aerola) nipukan ympärillä.
- Jos lapsen alahuuli osoittaa alaspäin ja osa nännin alapuolisesta pigmentoidusta alueesta on hänen suunsa peitossa, hän on todennäköisesti löytänyt oikean asennon. On myös hyvä merkki, jos lapsen leuka liikkuu. Näet sen katsomalla hänen korvaansa.
Imetysopas – Kuinka kauan lasta imetetään
Imetyksen tulee olla rauhallinen ja miellyttävä tuokio sekä äidille, että vauvalle. Kuinka kauan lasta imetetään kerralla ja kuinka usein? Parasta on kuunnella lasta, eikä tuijottaa kelloa. Anna lapsesi päättää, kuinka kauan imetys kestää kerrallaan. Aivan pienilläkin lapsilla on omat tarpeensa ja toiveensa.
Jotkut lapset syövät nopeasti, toiset taas viihtyvät kauan rinnalla ja käyvät jopa välillä unessa. Imetyksen kesto voi siis vaihdella aina muutamasta minuutista puoleen tuntiin ja jopa tunteihin. Anna imetyksen viedä oma aikansa – älä keskeytä sitä. Lapset ovat yksilöllisiä ja heillä on erilaiset tarpeet.
Imetysopas auttaa sinua onnistumaan imetyksessä
Montako kertaa päivässä lasta on imetettävä?
Äidinmaito on helposti sulavaa. Siksi rintalapset haluavat yleensä syödä useammin kuin pullolla ruokitut lapset. Ensimmäisten kahden kuukauden aikana monet lapset syövät jopa kaksitoista kertaa vuorokaudessa – ja joskus vieläkin useammin. Imetysväli vaihtelee vuorokauden aikana. Imetysväli on tavallisesti hieman pidempi aamuisin ja varhain iltapäivällä. Myöhäisiltapäivällä ja illalla monet lapset ovat mielellään jatkuvasti rinnalla.
Pesiminen lisää maidon tuotantoa
Pesiminen tarkoittaa ihokontaktia vauvan kanssa. Vauvan paljas iho on äidin paljasta ihoa vasten. Ihokontakti on vauvalle erityisen tärkeää. Keskosilla on tutkimuksissa havaittu ihokontaktin vakauttavan elintoimintoja ja pitävän kehon lämpötilan tasaisempana. Myös keskosten kasvu on vauhdittunut, kun he ovat saaneet olla vanhempiensa kanssa runsaasti ihokontaktissa.
Ihokontakti toimii hienosti myös täysiaikaisena syntyneen vauvan kanssa. Se virkistää ja voimistaa vauvan synnynnäistä vaistoa hakeutua rinnalle ja imeä rintaa oikealla imuotteella. Pesimisen aikana äiti myös huomaa helpommin vauvan pienimmätkin nälkämerkit. nälkämerkkejä ovat mm. pään kääntely, huulten lipominen, kielen työntäminen ulos suusta, suun aukominen ja käsien vieminen suun lähelle.
Näihin merkkeihin reagoimalla eli rintaa tarjoamalla vauva pääsee rinnalle ennen kuin nälkä on niin kova, että vauvan itku häiritsee oikean imuotteen löytymistä.
Nälkä voi yllättää milloin vain
Lapsellasi voi olla nälkä silloinkin, kun et osaa odottaa sitä. Ajattelet ehkä, että lapsi on vasta syönyt. Kokeile kuitenkin antaa rintaa – ehkä hän ei edellisellä kerralla saanut tarpeeksi tai on intensiivisessä kasvuvaiheessa.
Unikeko
Jos lapsesi kuuluu niihin lapsiin, jotka mieluummin nukkuvat kuin syövät, syöttökertoja on ehkä vain kuusi vuorokaudessa. Yritä herättää lapsi syömään myös öisin. Jos lapsesi haluaa vain nukkua eikä ole kiinnostunut syömisestä, puhu neuvolan hoitajan kanssa. Tarkista, että lapsen paino kehittyy normaalisti.
Makea ja rasvainen äidinmaito
Joka imetyksellä rinnasta tulee ensin kevyttä maitoa. Se on ohutta ja väriltään melkein sinertävää. Sen jälkeen tulee rasvaisempaa maitoa, joka sisältää enemmän ravintoa. Rasvainen maito antaa lapsellesi miellyttävän kylläisyyden tunteen. Siksi on tärkeää, että annat imetyksen jatkua, kunnes lapsi itse päästä irti rinnasta. Näin voit olla varma siitä,että lapsi on imenyt rinnan tyhjäksi ja saanut viimeisen siemauksen ”kermaa”, joka tekee sen kylläiseksi.
Yksi rinta vai molemmat?
Tavallisesti riittää, että imettää yhden rinnan kerrallaan. Jos lapsesi syö suuria määriä ja harvemmin, voit antaa hänen ensin imeä rinnan täysin tyhjäksi ja antaa sitten toista rintaa niin paljon kuin lapsi haluaa. Odota kuitenkin, kunnes lapsi on syönyt valmiiksi. Näin tiedät, riittikö yhdestä rinnasta imettäminen. Muista seuraavalla aterialla aloittaa toisesta rinnasta!
Jos lapsi vaatii tiheää imetystä
Jos lapsesi haluaa syödä useammin kuin joka tunti tai joka toinen tunti, se voi merkitä sitä, ettei lapsi saa sisäänsä viimeisiä siemauksia rasvaista, kylläiseksi tekevää maitoa – tai ettei imemisote ole paras mahdollinen. Mutta jos rintaasi ei satu, lapsella on varmaankin oikea imemisote.
Lapsi ottaa koko suullaan kiinni nännistä ja osasta nänninpihaa, alahuuli alaspäin taivutettuna. Pidä kokeeksi lasta hieman kauemmin samalla rinnalla. Pidä lapsi hereillä (kutita jalkapohjasta tai hiero peukalolla kämmentä) niin varmistat, että lapsi on syönyt täysin valmiiksi. Tiheän imun kausi on normaalia ja varmistaa riittävän maidontuotannon.
Imetysopas – Seuraa vaippojen kulumista
Lapsen painon seuraamisen lisäksi kannattaa seurata pissa- ja kakkavaippojen määrää. Pissavaippoja tulisi ensimmäisen elinviikon jälkeen kastua 5-8 vaippaa vuorokaudessa riippuen käytetäänkö vauvalla kertakäyttö- vai kestovaippoja. Kakkaa tulisi olla reilusti muutamassa vaipassa tai vähemmän useammassa vaipassa. Pienikään vauva ei välttämättä pissaa öisin, mutta heti herättyään kyllä.
Imetyksen onnistumiseen saa apua monesta paikasta
On useita tahoja, joiden puoleen voit kääntyä avun saamiseksi, jos sinulla on vaikeuksia imettää. Toivottavasti tämä imetysopas antoi vinkkejä imetyksen onnistumiseen. Voit aina kääntyä terveydenhoitajan tai kätilön puoleen mahdollisissa imetysongelmissa. Jos kaipaat apua, voit myös ottaa yhteyttä Imetyksen tuki -yhdistykseen soittamalla numeroon 041 528 5582 tai käymällä yhdistyksen verkkosivustossa www.imetys.fi. Imetyksen tuki -yhdistyksen neuvontaa saat täysin nimettömänä. Imetyksen tuki tarjoaa imetysneuvontaa myös Internetissä. Lisää tietoa on osoitteessa http://maitolaituri.imetys.fi. Facebookissa voit pyytää tukea Imetyksen vertaistukiyhteisössä
Tervetuloa Liberokerhoon
Tietoa Liberosta: Olemme valmistaneet kertakäyttöisiä vaippoja yli 60 vuotta. Vaipat ovat kokeneet perinpohjaisen muutoksen tänä aikana, mutta tavoitteemme on pysynyt muuttumattomana: haluamme antaa lapselle mahdollisimman mukavan ja toimivan vaipan. Kaikki Libero-vaipat käyvät läpi tiukat laatutarkastukset ja testit ennen myyntiin luovuttamista. Kaikkien vaipoissa käytettyjen materiaalien on läpäistävä Essityn laajat tuoteturvallisuustestit. Libero-vaipoilla on ollut Joutsenmerkki jo vuodesta 2009 asti. Joutsenmerkin löydät Libero Newborn, Libero Comfort, Libero UP&GO ja Libero Touch -vaippapaketeista. Lähes kaikki Libero-hoitotuotteet ovat myös Joutsenmerkittyjä eivätkä nämä tuotteet sisällä hajusteita.
Lue lisää:
Kasvisruoka ja raskaus – Varmista vitamiinien ja rasvojen saanti
Lapsen unen tarve – Opas hyviin unitottumuksiin
Ostoslista vauvalle – Mitä vastasyntynyt todella tarvitsee
Imetyksen lopettaminen – Äidinmaitokoru on ihana muisto imetyksestä