Lapsivedenmeno – viisi erilaista tarinaa

Lapsivedenmeno – viisi erilaista tarinaa

Lapsivedenmeno tarkoittaa sikiökalvojen puhkeamista, jolloin lapsivettä alkaa valua emättimen kautta tulos. Noin kymmenellä prosentilla lapsivedenmeno tapahtuu ennen synnytyssupistusten alkamista. Synnytykset eivät siis yleensä ala vesien menolla kuten elokuvissa.

Lue viisi tositarinaa siitä, miten lapsivedenmeno voi tapahtua!

Vihreää lapsivettä

31-vuotias toista lastaan synnyttämään lähtenyt nainen oli juuri saapunut synnytyssairaalaan (vko 40 + 5), sillä supistukset olivat jatkuneet jo jonkin aikaa. Kivut eivät olleet kovia, ja synnyttäjä pohti, oliko hän tullut sairaalaan turhan aikaisin. Veden kuitenkin lorahtivat lattialle kun hän oli riisumassa vaatteita käyrien ottamista varten. Vesi näytti vihertävältä, mutta kätilö vakuutti, ettei ole aihetta huoleen.

Synnyttäjä oli auki vasta 4 senttiä, mutta vesien menon jälkeen alkoivat todella kivuliaat supistukset. Synnyttäjä päätettiin siirtää synnytyshuoneeseen. Yllättäen synnytys eteni pikavauhtia ja ponnistamisen tarve alkoi heti huoneeseen pääsyn jälkeen. Vauva syntyi 24 minuuttia sen jälkeen, kun nainen oli kirjautunut sairaalaan. Ei siis yhtään liian aikaisin!

Lapsiveden tihkuminen

Esikoistaan odottavan Heidin lapsivedet alkoivat tihkua raskausviikolla 36+4. Pieni määrä nestettä valahti reisille ja vanhemmat miettivät, että ei se voi lapsivettä olla. Pikkuhousunsuoja kuitenkin kastui kokonaan ja Naistenklinikalta pyydettiin saapumaan näytille.

Sairaalassa kätilö totesi vuodon olevan lapsivettä. Todennäköisesti raskauden aikaiset jatkuvat tulehdukset aiheuttivat Heidin kalvojen puhkeamisen. Heidi jäi sairaalaan ja synnytys käynnistettiin seuraavana päivänä. Koko synnytystarinan voi lukea Heidin blogista: Synnytystarina

lapsivedenmeno tihkuen
Heidin synnytystä yritettiin ensin käynnistää akupunktiolla.

Varhainen lapsivedenmeno

MTV Uutiset kertoi Laurenista, joka synnytti vasta kymmenen viikkoa lapsivedenmenon jälkeen. Vedet hänellä menivät jo raskauden puolivälin tienoilla.

Laurenin synnytystä onnistuttiin lykkäämään viikolle 35 asti. Synnytyksen jälkeen kaikki vaikutti olevan kunnossa, kunnes vauva kunto romahti. Vauvalla todettiin keuhkokuume ja verenmyrkytys. Onneksi antibioottikuuri auttoi ja vauva tervehtyi.

Ennenaikaiselle lapsivedenmenolle altistavat muun muassa:

  • Tupakointi ja huumeiden käyttö
  • Tulehdukset
  • Kohdun ylivenyminen, esimerkiksi kaksosraskauden vuoksi
  • Kohtuun kohdistuvat toimenpiteet
  • Verenvuodot raskauden aikana

Lapsivedenmeno huomaamatta

Joskus äiti ei huomaa lapsiveden menemistä. Eräs synnyttäjä kertoo kuinka kätilö kysyi synnytyksen aikana, milloin lapsivedet olivat menneet. Äidillä ei kuitenkaan ollut asiasta minkäänlaista havaintoa.

Lapsivedet voivat mennä huomaamatta esimerkiksi jos lapsivettä on niukasti tai ne valuvat suihkun tai uimisen aikana. Siksi aivan loppuraskaudesta ei suositella uimista. Lapsivedet voivat valua altaaseen ja aiheuttaa infektioriskin.

lapsivedenmeno raskausmaha

Sikiökalvojen puhkaisu synnytyksessä

Joskus lapsivedet menevät vasta synnytyksen yhteydessä kun sikiökalvot puhkaistaan. Toimenpiteellä voidaan joko käynnistää tai nopeuttaa synnytyksen etenemistä. Useat synnyttäjät kertovat, ettei kalvojen puhkaisu tunnu missään ja että välittömästi toimenpiteen jälkeen lapsivettä lorahtaa reilu määrä ulos.

Lue lisää:

Painonnousu raskausaikana – mikä on sopivasti ja miksi paino nousee?

Vaunujen lisävarusteet esittelyssä – lämpöpussit, hoitolaukut ja muut

Osteopatia vauvalle toi avun imetykseen

 

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös