hylätyt nimet 2020

Hylätyt nimet 2020 – lasta ei saanut nimetä rasvaluomen mukaan

Hylätyt nimet 2020 – lasta ei saanut nimetä rasvaluomen mukaan

Joka vuosi moni vanhempi haluaa antaa lapselleen nimen, jota ei ole aiemmin annettu kenellekään toiselle. Tällöin etunimi päätyy digi- ja väestötietoviraston (DVV) hyväksyttäväksi. Hankalissa tapauksissa pyydetään lausuntoa Oikeusministeriön nimilautakunnasta. Mitkä olivat hylätyt nimet 2020?

Täältä löytyy lista Hylätyt nimet 2021

Lue myös suositut listat uniikeista nimistä ja harvinaisista nimistä!

Päätöksentekoa ohjaa nimilaki, jonka mukaan jokaisella tulee olla etunimi ja uuden nimilain mukaan niitä voi olla enintään neljä. Etunimi ei saa olla sellainen, joka aiheuttaa pahennusta tai haittaa tai on ilmeisen sopimaton etunimeksi. Lisäksi etunimen pitää vastata muodoltaa, sisällöltään ja kirjoitusasultaan vakiintunutta etunimikäytäntöä. Lapselle saa antaa nimen, joka vastaa hänen sukupuoltaan ja etunimi ei saa olla ilmeisen sukunimityyppinen.

Erikoisia nimivalintoja voidaan hyväksyä muun muassa seuraavissa poikkeustapauksissa:

 • Uskonnollisen tavan perusteella
 • Tilanteessa, jossa henkilöllä on yhteys vieraaseen valtioon, jossa etunimi vastaa valtiossa noudatettua nimikäytäntöä
 • Muu erityinen syy
 • Nimi on käytössä viidellä samaa sukupuolta olevalla henkilöllä

Nimilautakunta julkaisi listan vuonna 2020 hylätyistä ja tarkastelussa olleista hyväksytyistä nimistä. Listalta löytyy sekä lapsille annetut nimet että aikuisten nimenvaihtopyynnöt.

Hyväksytyt nimilautakunnan käsittelemät nimet voit lukea täältä: Uudet nimet 2020

hylätyt nimet 2020

Lista vuonna 2020 hylätyistä etunimistä

 • Aavikko
 • Ametister
 • Arka
 • Avicii
 • Decepticon
 • Ekström
 • Famelius
 • Fives
 • Fizzix
 • Fulush
 • Herra
 • Julmuri
 • Kapteeni
 • Kyliex
 • Lord
 • Lucifer
 • M.monga
 • Malm
 • Malmio
 • NeoNilla
 • Pimu
 • Raivomieli
 • Ruumiinkukka
 • Sephiroth
 • Skratte
 • Veikkonen
 • Williaz
 • Villjami
 • Örkki-Ukko

Hylättyjen nimien listalta erottuu muun muassa nimiä, jotka vaikuttavat sukunimiltä (esim. Malm, Famelius ja Ekström), joten hylkäys on näiden osalta selkeä. Joiden nimien kirjoitusasu ei vastaa suomen kielen vakiintuneita käytäntöä, esimerkiksi Villjami ja Williaz.

Osa nimistä vaikuttaa siltä, että ne voisivat hyvinkin aiheuttaa pahennusta ja haittaa lapselle. Ehkä ihan hyvä, ettei kukaan lapsi saanut nimenkseen Örkki-Ukkoa, Arkaa, Julmuria tai Raivomieltä. Toisaalta nimet Herra ja Kapteeni olisivat aika komeita.

Mitäköhän lienee liikkunut niiden vanhempien päässä, jotka ovat halunneet antaa lapselleen nimeksi Ruumiinkukka? Googlen mukaan sana tarkoittaa rasvaluomea kuten rasvasyyliä, seborrooisia verrukoita, seborrooisia keratooseja, vanhuuden luomia ja vanhuuden syyliä.

Ehdotettu mutta hylätty nimi Skratte tarkoittaa ruotsiksi naurua. Sinänsä siis ihan kaunis ja positiivinen nimi. Deception taas tarkoittaa englanniksi petosta tai hämäystä. Lieneekö taustalla nimeään vaihtava taparikollinen vai onko taustalla salaraskaus?

Monet vanhemmat hakevat nimiä julkkiksilta. Avicii on ruotsalaisen musiikkituottaja ja DJ:n Tim Berlingin taiteilijanimi, mutta se ei kelvannut viralliseksi etunimeksi. Lue myös: Julkkisten lasten nimet 2019.

Lue lisää:

Hylätyt nimet 2019 – Näitä nimiä ei saa antaa lapselle

Suomalaisvanhemmat ovat maailman uupuneimpien joukossa

Vauvan soseet – tehdäkö itse vai valitako purkkiruoka?

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös