vaunujen lisävarusteet

Vaunujen lisävarusteet esittelyssä – lämpöpussit, hoitolaukut ja muut

Vaunujen lisävarusteet esittelyssä – lämpöpussit, hoitolaukut ja muut

Tämä Vaunujen lisävarusteet esittelyssä -artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Lauran Lastentarvikkeen kanssa.

Kun perheeseen saapuu vauva, on vaunujen hankkiminen usein suurin yksittäinen hankinta. Valikoima on nykypäivänä runsas, joten valinta voi olla joskus vaikea. Lisäksi vaunuihin ja rattaisiin on saatavilla jos jonkinlaista lisävarustetta ja apuvälineitä. Tässä artikkelissa selvitimme, mitä lisävarusteita on olemassa ja missä tilanteissa ne ovat tarpeen.

vaunujen lisävarusteet

Lämpöpussi

Ensimmäisenä esittelen lämpöpussin, sillä omasta mielestäni se on kaikkein tärkein varuste vaunuissa.  Mielestäni oli tosi kätevää, kun pienelle vauvalle ei tarvitse talvellakaan pukea ulkoilua varten muuta kuin pipon ja tumput. Lämpöisessä pussissa vauva tarkenee pakkasillakin sisävaatteissa ja pukemisrumbaan ei juurikaan mene aikaa. Jos vauva pitää jostain syystä ottaa ulkotiloissa pois vaunuista, otan koko käärön pusseineen päivineen.

Lämpöpusseja on olemassa eri paksuisia, eli voi olla syytä hankkia paksun talvikäyttöön sopivan pussin lisäksi myös ohuemmat versiot. Se riippuu vuodenajasta, jolloin vauva syntyy. Syysvauvoilla voi riittää yksi paksu lämpöpussi kun taas keväällä syntyneelle ohuempi pussi voi olla kätevämpi.

Lämpöpussin suurin käyttö ajoittuu aikaan, jolloin vauva ei vielä leiki ulkona maassa tai käy keinumassa. Kun lapsi alkaa kontata ulkona, pitää lämpöpussin lisäksi olla säänmukaiset vaatteet, joiden kanssa voi liikkua.

Isomman lapsen kanssa lämpöpussi on edelleen kätevä esimerkiksi päiväunien aikana, jos lapsi nukkuu ulkona. Tämän takia suosittelen valitsemaan reilun kokoisen tai säädettävän lämpöpussin. Se ei haittaa, että pussissa on vähän ylimääräistä, mutta se haittaa jos lapsi ei mahdu pussiin.

vaunujen lisävarusteet
Tämä Jackyn turvakaukalon lämpöpussi suojaa pienokaista tehokkaasti syksyn kylmiltä keleiltä. Minilämpöpussi on suunniteltu erityisesti vauvan turvakaukaloon, mutta sopii mainiosti myös useimpiin rattaisiin. Lämpöpussissa on aukot turvakaukalon turvavöille (tai rattaan 5-piste valjaille). Tuote on saatavilla Lauran Lastentarvikkeesta.

Lauran Lastentarvikkeen valikoimissa on myös Pikku Piian (ruskea ja musta talvilämpöpussi) ja Eisbärchenin (harmaa ja ruskea) lämpöpusseja.

Hoitolaukku

Hoitolaukkuun sujautetaan muun muassa vaihtovaatteet, harsoja, välipaloja, vaihtovaatteita, leluja ja niin edelleen. Hoitolaukuksi sopii toki mikä tahansa laukku, mutta hommaan suunnitellut laukut ovat erityisen käteviä, sillä ne saa kiinnitettyä vaunujen työntöaisaan. Monissa laukuissa on myös sisätaskuja, joihin saa lajiteltua eri tarvikkeet.

Seisomalauta

Seisomalauta on tarpeen silloin kun perheessä on vauvan lisäksi isosisarus, joka on sen verran pieni, ettei aina jaksa jaksa kävellä. Seisomalauta on tuplarattaita kevyempi versio. Laudalla lapsi voi olla kyydissä ja lepuutella pieniä jalkojaan.

Vaunuverho

Vaunuverho on kaunis vaunujen somiste, mutta myös kätevä lisävaruste. Verhon takana vauva on suojassa enimmältä tuulelta, auringonpaisteelta ja hälyltä, jolloin päiväunet on paremmin turvattu. Kun vauva on hereillä ja haluaa katsella ulkomaailmaa, voi verhot siirtää sivuun tai rullata ylös.

vaunuverho
Dookyn vaunuverho sopii kantokoppaan, turvakaukaloon, lastenrattaisiin tai -vaunuihin. Verhon korkeutta voi säätää rullaamalla sitä ylös tai alas kankaan tarranauhojen avulla. Verho on 100% puuvillaa, se on konepestävä ja siinä on erinomainen UVF40+ suojakerroin, joka estää yli 95% haitallisista UVA ja UVB- säteistä. Tuote saatavilla Lauran Lastentarvikkeesta. Myös muita kuoseja!
vaunuverho lauran lastentarvikeliike
Dookyn vaunuverhossa alareunan nauhat varmistavat, ettei tuuli pääse puhaltamaan sisälle. Tuote saatavissa Lauran Lastentarvikkeesta.
lauran lastentarvikeliike
Baby Wallabyn harmaavalkoraidallinen sopii vaunuihin, rattaisiin ja turvakaukaloihin. Verho kiinnitetään helppokäyttöisillä, joustavilla muovirenkailla vaunun kuomuun tai turvakaukalon kantokahvaan. Vaunuverhoa voidaan liikutella suojatarpeen mukaan sivulle tai eteen. Saatavilla Lauran Lastentarvikkeesta.

Sadesuoja

Sadesuoja on ehdoton asia, sillä sateen sattuessa vaunut on syytä suojata pahimmalta kastumiselta. Vaunut ovat herkkiä homehtumaan, joten sisätiloihin tultaessa sadesuoja on syytä poistaa ja varmistaa vaunujen kangasosien kuivuminen ilmavasti.

Sadesuoja pitää myös vauvan kuivana ja tuulensuojassa kovassakin myräkässä.

vaunujen lisavarusteet
Anne ja Mikael sadesuoja on tarroilla varustettu sadesuoja, joka sopii yhdistelmävaunuun sekä kuomurattaaseen, jossa kuomu on kiinni työntöaisassa. Tuote on saatavilla Lauran Lastentarvikkeesta. Myös muita värejä!
vaunujen lisävarusteet sadesuoja
Pikku Piian yhdistelmävaunujen sadesuoja suojaa tehokkaasti tuulelta ja sateelta. Saatavilla myös turkoosina, liilana ja pinkkinä. Soveltuu yleisimpiin yhdistelmävaunu- ja kuomuratas-malleihin. Saatavilla Lauran Lastentarvikkeesta.

Muut vaunujen lisävarusteet

Juomateline

Juomatelinettä voi hyödyntää oman juomapullon tai kahvikupin pitämiseen tai laittaa siihen vaikka vauvan tuttipullon. Kokemuksella voin kertoa, että kahvikupin kanssa taiteilu ja samalla lastenvaunujen työntäminen on hankalaa viimeistään siinä vaiheessa kun lapsi tarvitsee apua jossakin.

Aurinkovarjo

Kesällä aurinkovarjolla voi suojata lapsen pahimmalta paahteelta. Tätä ei ihan vastasyntyneen kanssa tarvitse, mutta isompi vauva ei välttämättä suostu köllimään vaunujen kuomun suojassa vaan haluaa kurkkia maailmanmenoa. Silloin on kätevä asettaa varjo tilanteen mukaan sopivasti auringon eteen.

Hyönteissuoja

Rengassuojat on kätevät silloin, kun vaunuja tuodaan säännöllisesti sisätiloihin. Ovella sujautettavat rengassuojat peittävät alkeen lian, ravan ja loskan, jolloin lattia sisätiloissa säilyy puhtaana.

Lauran Lastentarvikkeessa on myytävänä kotimaisia hyönteissuojia valkoisena ja mustana.

Käsienlämmitin

Käsienlämmittimet voivat alkuun kuulostaa turhakkeelta, mutta talvipakkasilla kyseessä on todella kätevät vaunujen lisävarusteet. Miksi ei hanskat? No kyllä hanskoillakin pärjää, mutta käytännössä hanskoja joutuu vähän väliä riisua ja pukea uudelleen: kännykkään pitää vastata, vauvan tutti on kateissa, pitää kaivaa laukusta nenäliina ja niin edelleen. Näitä hommaillessa hanskat helposti katoavat jonnekin laukun uumeniin tai tipahtavat pahimmassa tapauksessa maahan ja jäävät niille teille.

Lue lisää:

Nettiturvallisuus ja lapsille sopimaton materiaali – psykologin vinkit

Positiivinen kasvatus opettaa ajattelemaan

Parhaat säästövinkit – 10 erilaista tapaa karsia ruokamenoja

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös