vaaka ja mittanauha

Painonnousu raskausaikana – mikä on sopivasti ja miksi paino nousee?

Painonnousu raskausaikana – mikä on sopivasti ja miksi paino nousee?

Painonnousu raskausaikana voi mietityttää, erityisesti jos painoa tuntuu tulevan turhan paljon tai liian vähän. Alkuraskaudesta paino ei välttämättä nouse juurikaan, mutta loppuraskaudesta paino voi lisääntyä vähän turhankin vauhdikkaasti.

Painorauha äideille

Lähes jokainen äiti muistaa, kuinka monta kiloa raskauden aikana tuli ja kuinka nopeasti ne lähtivät tai montako kiloa kehoon jäi pidemmäksi aikaa. Äitiysneuvolassa painoa seurataan tarkkaan, ja sitä myös kommentoidaan. Varsinkin syömishäiriötaustaisille äideille painon seuraaminen voi olla hyvinkin kuormittavaa.

Sinun ei välttämättä tarvitse huolehtia painosta. Tärkeämpää on huolehtia raskausaikana terveellisistä elintavoista eli liikunnasta, ruokavaliosta ja unesta. Lisäksi mieli pysyy virkeänä, kun tekee mielekkäitä asioita ja pitää yhteyttä läheisiin.

Äitiysneuvolassa voi pyytää niin sanottua sokkopunnitusta. Terveydenhoitaja kirjaa painon ylös, mutta ei kommentoi sitä äidille muuta kuin siinä tilanteessa, että painon suhteen tapahtuu jotakin huolestuttavaa. Tällöinkin terveydenhoitaja voi ottaa mieluummin puheeksi ruokailutottumukset kuin painon.

raskaana oleva nostaa käsipainoja
Liikunta raskausaikana tekee hyvää sekä äidille että lapselle. Se auttaa myös hallitsemaan painoa.

Sikiö, istukka, lapsivesi ja muut muutokset

Raskausajan paino johtuu sikiön ja istukan kasvusta, lapsiveden lisääntymisestä ja naisen elimistössä tapahtuvista muutoksista. Viimeksi mainittuja muutoksia ovat muun muassa rasvakudoksen, kohdun ja rintojen kasvaminen sekä solunulkoisen nesteen lisääntyminen.

Rasvan määrä kasvaa erityisesti 30 ensimmäisen raskausviikon aikana. Rasva varastoituu erityisesti pakaroihin ja reisiin. Kokonaisuudessaan rasvan määrä lisääntyy raskausaikana noin 3-5 kiloa. Rasvavaraston tarkoituksena on toimia energiavarastona, jonka avulla naisen keho selviää synnytyksen rasituksista ja imetyksestä.

Sikiön kasvu on aluksi hidasta, mutta kiihtyy raskauden puolivälin paikkeilla. Sitä vastoin istukan kasvu on voimakkainta alkuraskaudesta. Lapsiveden määrä alkaa kasvaa 10. raskausviikolla, ja raskauden puolivälissä lapsivettä on noin kolme desilitraa. Loppuraskauteen mennessä lapsiveden määrä kasvaa noin litraan.

Kohtu kasvaa voimakkaasti raskauden alussa. Rintojen kasvu tapahtuu melko tasaisesti koko raskauden ajan. Myös veren määrä lisääntyy tasaisesti koko raskauden ajan sen mukaan kun kasvavat kudokset ja elimet sitä vaativat.

painonnousu raskausaikana

Mikä on sopiva painonnousu raskausaikana?

Sopiva painonnousu raskausaikana arvioidaan jokaisen äidin kohdalla erikseen. Jos äidillä on ylipainoa, ei painon tarvitse välttämättä nousta raskausaikana ollenkaan. Myös ikä, terveystilanne ja monet muut tekijät vaikuttavat sopivan painonnousun arvioon.

Alipainoisilla äideillä painon nouseminen on erityisen tärkeää, sillä vähäinen paino voi hidastaa sikiön normaalia kasvua ja kehitystä. Toisaalta jos äidin paino nousee hyvin runsaasti, myös sikiö on yliravittu ja silloin riski suurikokoiseen vauvaan kasvaa. Suuri vauva voi hankaloittaa synnytystä ja lisätä komplikaatioiden riskiä.

Yleisesti ottaen normaali painonnousu raskausaika on 10-12 kiloa.

Seuraava lista kuvaa sitä, miten lisäpaino jakautuu eri tekijöiden välillä:

  • Sikiö: 3-4 kg
  • Istukka: 0,5 kg
  • Lapsivesi: 0,5-1 kg
  • Kohtu: 1 kg
  • Veren lisäys: 1,3 kg
  • Rinnat: 0,4 kg
  • Kudosnesteen lisäys: 1,2-2 kg
  • Rasvakudoksen lisäys: 3-5 kg

Erilaisia kokemuksia painosta raskausaikana

”Olen aina ollut normaalipainoinen ja liikkunut paljon. Samaa jatkoin myös raskausaikana. Loppuraskaudesta tuntui, että painoa tuli lisää jopa kilo päivässä, vaikka en syönyt mielestäni liikaa. Painoa tuli lopulta lisää yli 20 kiloa ja synnärille niitä ei jäänyt kuin viisi.”

”Alkuraskaudesta voin pahoin ja paino jopa putosi. Oksentelun loputtua myös ruokahalu kasvoi ja kiloja alkoi tulla runsaasti. Onneksi kuitenkin ihan kohtuudella ja ne myös lähtivät aika nopeasti synnytyksen jälkeen imetyksen myötä.”

”Ylipainon takia neuvolassa sanottiin, ettei painon tarvitsisi nousta ollenkaan. Kyllä se silti nousi sen reilu kymmenen kiloa. Ja puolet siitä on edelleen jäljellä vaikka synnytyksestä on jo vuosi.”

”Painoa tuli lisää yhteensä 18 kiloa. Kotiin kun pääsin synnytyssairaalasta, niin olin jo takaisin normaalipainossani. Hyvä niin!”

Lue lisää:

Lasten satukirjoja jotka vievät toisiin maailmoihin

Sekundaarinen lapsettomuus – kaipaus useampaan lapseen

Kotiäiti vai uraäiti? Keskustelu äitiydesta on liian mustavalkoista

Laskuri painon arvioimiseen

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös