episiotomia

Tietopaketti: Episiotomia eli välilihan leikkaaminen synnytyksen aikana

Tietopaketti: Episiotomia eli välilihan leikkaaminen synnytyksen aikana

Naisen emättimen ja peräaukon välistä ruumiinosaa kutsutaan välilihaksi. Episiotomia tarkoittaa välilihan leikkaamista saksilla alatiesynnytyksen yhteydessä vauvan pään syntyessä.

Episiotomia on Suomessa melko yleinen. Se tehdään noin viidennekselle kaikista synnyttäjistä, yleisimmin ensimmäisessä synnytyksessä, sillä uudelleensynnyttäjillä kudokset ovat jo kertaalleen venyneet.

Episiotomian tarkoitus on suurentaa emättimen aukkoa juuri ennen vauvan syntymää, jolloin voidaan välttyä pahoilta repeämiltä tai voidaan auttaa pinteessä oleva vauva nopeammin ulos.

Synnytyksissä, joissa käytetään imukuppia (lue lisää: imukuppisynnytys) tai pihtejä, episiotomia on yleinen käytäntö. Episiotomian todennäköisyyttä lisäävät myös perätilasynnytys, aiempi 3. tai 4. asteen repeämä tai suuri pehmytosavastus.

Episiotomian hyödyistä ollaan erimielisiä, eikä yksiselitteisiä tutkimuksia puolesta tai vastaan ole olemassa. Siksi episiotomia pitäisi aina harkita tarkkaan tilanteen mukaan, eikä tehdä sitä rutiininomaisesti. Välilihan leikkauksen hyötyinä pidetään yleisesti ottaen synnytyksen nopeuttamista, sillä se lyhentää ponnistusvaihetta. Episiotomiahaavan korjaamista pidetään myös helpompana kuin epämääräisiä pahoja repeämiä.

episiotomia

Episiotomia toimenpiteenä

Suomessa yleisin tapa suorittaa episiotomia on haavan leikkaaminen vinosti välilihan oikealle puolelle. Vino leikkaus suojaa peräaukon sulkijalihasta vahingoittumiselta, jos väliliha repeää.

Välilihan leikkaus tapahtuu supistuksen aikana, jolloin leikataan noin 3-4 sentin pituinen haava yhdellä saksien painalluksella. Alue yleensä puudutetaan, mutta voimakkaasti venynyt väliliha saattaa olla tunnoton, joten puudutus ei ole välttämätön, jos sikiön pää nousee nopeasti.

Leikkaamista ei saisi tehdä liian aikaisessa vaiheessa, sillä se aiheuttaa verenvuotoa.

Episiotomian parantuminen

Episiotomian paraneminen kestää kahdesta neljään viikkoon. Episiotomiahaava tikataan heti synnytyksen jälkeen. Ompeleet sulavat 4-6 viikon kuluessa, eikä niitä tarvitse erikseen poistaa.

Ensimmäisinä päivinä haava saattaa olla kipeä ja tuntua kiristävältä. Istumista kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan, jotta haavan seutu ei keräisi turvotusta ja hidasta ihon pinnan paranemista. Istumisen avuksi voi ottaa uimarenkaan tai vastaavanmuotoisen tyynyn. Makuuasennossa haava-alueen painetta voi helpottaa jalkojen väliin asetettava tyyny.

Haavaa kannattaa huuhdella ainakin viikon ajan aina vessassa käynnin jälkeen. Vesijohtovesi riittää haavan puhdistamiseen, eikä antiseptisiä aineita tulisi käyttää kuin vain haavan tulehtuessa. Myös ilmakylvyt tekevät haavalle hyvää.

episiotomia

Jääsiteillä on todettu olevan hyvä vaste episiotomian aiheuttaman kivun lievittämisessä. Kuukautisside voidaan kastella ja jäädyttää pakastimessa, jonka jälkeen sitä voidaan pitää haava-alueen päällä. Lisäksi kivun hoidossa on suositeltavaa käyttää tulehduskipulääkkeitä.

Liikkuminen kivun sallimissa rajoissa on kuitenkin suositeltavaa, sillä se nopeuttaa haavan paranemista. Repiviä ja äkkinäisiä liikkeitä kannattaa kuitenkin välttää, jotteivat ompeleet repeäisi. Jos haava kuitenkin aukeaa, ei sitä ommella uudelleen vaan sitä hoidetaan suihkuttelulla ja ilmakylvyillä.

Yhdyntöjä voi harrastaa äidin tuntemuksien mukaan sitten kun kipu ja herkkyys välilihan alueelta ovat kadonneet. Yleensä näin käy 1-2 kuukauden kuluttua synnytyksestä.

Episiotomia kokemuksia

Tässä joitakin kokemuksia synnyttäjiltä, joille on tehty episiotomia.

Paraneminen kesti aikansa, olisikohan siinä 4 viikon kohdalla kun pystyi istumaan jotenkuten ihmisen lailla. Yhdyntää se arpi haittasi puoli vuotta.

Episiotomian tekeminen ei tuntunut synnytyksessä muuta kuin pieneltä nipsaisulta. Tikkaaminen sitä vastoin sattui kamalasti! Istuminen oli hankalaa ehkä viikon ajan ja sitten helpotti. Aluksi en edes uskaltanut katsoa alapäätä. Kun lopulta uskalsin, olin positiivisesti yllättynyt. Ihan normaalilta se näytti.

Vaikka episiotomia parantuisi nopeasti, vaikeuttaa se ainakin aluksi normaalia istumista.

Episiotomiat ovat parantuneet todella nopeasti ja hyvin parissa kolmessa viikossa. Mitään vaivoja ei ole jäänyt. Päinvastoin, esikoista synnyttäessäni olisin voinut repeytyä pahoin, ja se olisi ollut paljon pahempaa. Aluksi ei voinut istua kuin toisella kankulla tai sitten renkaan päällä. Toisen lapsen syntymän jälkeen pystyin jo muutaman päivän jälkeen istumaan kunnolla, vaikka episiotomian tikit olivatkin alapäässä. Palautuminen oli siis toisella kertaa nopeampaa, kun synnytyskin oli helpompi.

Nyt synnytyksestä kulunut 3,5 kuukautta, ei ole enää mitään ihmeellistä kiusaa arvesta muuta kuin että välillä satunnaisesti jomottaa. Erityisesti olen huomannut ulkoillessa, että viileä ilma alkaa sitä herkästi särkeä.

Mulla suli tikit kahdessa viikossa ja olin ”ihan entiselläni” sen jälkeen. Seksiä alettiin harrastamaan tavalliseen tapaan reilu kaksi viikkoa syynnytyksen jälkeen kun jälkivuotokin sattui loppumaan jo silloin.

Lue lisää:

Lantiopohjalihakset synnytyksen jälkeen – Kätilön 3 vinkkiä kuntouttamiseen

Helppo synnytys – Jennyn synnytyskertomus

Vaatteet päiväkotiin – muistilista tarvittavista hankinnoista

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös