Luukas, Lukas, Lucas vai Luka?

Luukas, Lukas, Lucas vai Luka?

Luukas tunnetaan ainakin Uuden testamentin lääkärinä, jonka mainitaan kirjoittaneen kolmannen evankeliumin sekä Apostolien teot.

Luukas nimi
(Kuva: Keith McDuffee @ Flickr Creative Commons)

Raamatun Luukkaan ominaisuuksista tunnetuimpia ovat myötätunto köyhiä ja halveksittuja kohtaan.

Luukas-nimen alkuperää

Luukas tulee kreikan kielen nimistä Loucas ja Loukios sekä latinan kielen nimestä Lucas, joka tarkoittaa eteläitalialaisesta Lucanian maakunnasta kotoisin olevaa eli lukanialaista.

Koska Luukas ja Luka viettävät nimipäiviään?

Luukkaan ja Lukan sekä ruotsalaisen kalenterin mukaan Lukaksen nimipäivä on 18.10. Suomessa ortodoksit viettävät Luukkaan päivää sekä 18.10. että 7.2. Ensin mainittuna muistellaan apostolia ja evankelista Luukasta ja toisena pyhittäjä Luukas Kreikkalaista. Aikojen alussa suomalaisessa almanakassa nimen kirjoitusasu oli Lucas.

Kumpi on suositumpi: Luukas vai Luka?

2000-luvulta nousi hienoinen Luukas-buumi: tähän mennessä lähes 2400 poikalasta on nimetty Luukkaaksi. Tätä ennen nimi oli pysynyt harvinaisempana nimenä, joka oli annettu vain 313 poikalapselle 1800-luvun lopulta lukien.

Luka nimeksi
(Kuva: epSos .de @ Flickr Creative Commons)

Luka, joka kenties monen korvaan kuulostaa vähemmän raamatulliselta, on hitusen Luukas-nimeä suositumpi – Luka-nimisten yhteenlaskettu määrä Suomessa on 2480. Vaikka suurin osa Luka-nimisistä on poikia, on kaunis ja runollinen nimi annettu viitisentoista kertaa myös tytölle – Lukaa voisi siis pitää yhtenä vaihtoehtona myös sukupuolineutraalista nimestä.

Lue myös nämä:

(Lähteet: Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, WSOY, 2004)

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös