Virrat – matkavinkit Virroille
Tämä Virrat-artikkeli on toteutettu yhteistyössä Suomen Hostellijärjestön, Nuorisokeskus Marttisen, Virrat-kirjan ja Vilénin Leipomon kanssa.
Kolmas kesäreissumme kohde oli Virrat, jonne ajoimme Tampereelta vajaa puolitoista tuntia. Virrat on Pirkanmaalla sijaitseva pikkukaupunki, jonne on reilun tunnin matka Tampereen lisäksi Jyväskylästä, Porista ja Seinäjoelta.
Lue myös:
Kanniston kotieläintila ja Loimaa lasten kanssa lomaillen
Tekemistä Tampereella – lue matkailuvinkit Tampereelle!
Nuorisokeskus Marttinen
Majoituimme Virroilla Nuorisokeskus Marttisen hirsihuviloissa, joista löytyy kolme tai neljä kahden hengen makuuhuonetta ja lisäksi sauna ja kunnon keittiö.
Meidän hirsihuvilassamme oli kaksi makuuhuonetta ylhäällä ja kaksi makuuhuonetta alhaalla. Sinne olisi siis mahtunut hyvin kaksikin perhettä kerrallaan lomailemaan. Alakerran oleskelutilatkin olivat tilavat ja käytännölliset.
Hirsihuvilat olivat aika perinteisiä kesämökkityyppisiä kaikkine tarpeellisine mukavuuksineen. Sisustus ja huonekalut ovat perinteisiä, ei mitään uusinta uutta trendiä. Ehjää ja siistiä oli kuitenkin koko mökissä.

Marttisilla voi majoittua myös Nuorisohotellin puolella, jossa majoitus on hostellityyppinen. Tilavissa huoneissa on makuupaikkoja kahdessa kerroksessa ja huoneissa on myös omat suihkut ja wc-tilat. Yhteistiloista löytyy keittiö, ruokailutila ja olohuone. Uimaranta on kivenheiton päässä.




Marttisilla järjestetään paljon erilaisia nuorten leirejä kuten rippi-, kuoro-, koira- ja urheiluleirejä. Tämän takia myös muille majoittujille löytyy paljon aktiviteettejä, muun muassa boulderointia, köysirata, iWall-peliseinä, leikkinurkkaus, saunat, uimaranta ja niin edelleen.
Marttisella on saatavilla myös paljon pihapelejä ja -välineitä. Esimerkiksi me kokeilimme puujaloilla kävelyä. Lisäksi voi vuokrata sähköfatbikeja, sähkömaastopyöriä, SUP-lautoja, kanootteja ja kajakkeja.





Virtain Perinnekylä ja ravintola Mikontalo
Ihan Nuorisokeskus Marttisen vieressä sijaitsee Virtain Perinnekylä, jossa voi tutustua talonpoikaiselämään 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa sekä tukkijätkien arkeen ja metsätöihin 1950- ja 60-luvuilla. Perinnekylässä on myös useita muita vanhoja rakennuksia kuten hollitalli (1820-luku), harakkamylly (1828), savusauna (1840-luku) ja pitäjänmakasiini (1878). Lisäksi Alueella on 1900-luvun sotahistoriaa esittelevä Sotaveteraanimuseo, Herraskosken kanava ja kanavamuseo ja vanha työväentalo.
Museoihin pääsee tutustumaan maksutta kesäkaudella. Me kävimme muun muassa kurkkaamassa tuulimyllyn sisälle, savusaunaan ja 1840-luvulla rakennettuun vanhaan talonpoikaistaloon. Talonpoikaistalo oli erityisen mielenkiintoinen, sillä paikan päällä oli mukava opas, joka kertoi meille mielenkiintoisia tietoja ja myös vastaisi hyvin kärsivällisesti lastemme moninaisiin kysymyksiin.

Jos perinteinen kotiruoka maistuu, niin lounaalla kannattaa käydä ravintola Mikontalossa, joka sijaitsee Virtain perinnekylässä. Ravintola Mikontalon rakennus on peräisin vuodelta 1892 ja on siirretty nykyiselle paikalleen Jalasjärveltä.
Mikontalo lupaa aina tuoretta ja laadukasta kotiruokaa, jonka tekemiseen ei keittiössä tarvita keittokirjoja tai eineksiä. Ruokaa nimittäin tehdään 26 vuoden kokemuksella, jolloin reseptit tulevat selkärangasta ja maku oikeista raaka-aineista.
Mikontalon keittiön motto on: ”Tuvassa EI ranskalaiset haise! Tässä talossa ei ole yhtäkään rasvakeitintä, eikä tule!”

Vilénin Leipomo
Virtain keskustassa sijaitsee Vilénin Leipomon kahvila-myymälä (Kiertotie 4, Virrat). Paras ajankohta leipomovierailulle on aamupäivänä, jolloin valikoima on runsaimmillaan.
Pikkukaupungin etuna ovat isoja kaupunkeja selvästi edullisemmat hinnat. Pullien ja leivonnaisten hinnat olivat pääasiassa euro plus jotain eli alle kahdella eurolla saa suun makeaksi. Lisäksi valikoimissa oli paljon myös suolaisia herkkuja. Käyntipäivänämme myymälässä riitti vilinää ja vaikutti siltä, että leipomo on paikallisten suuressa suosiossa.
Vilénin Leipomon perustivat Eila ja Mauri Vilén alunperin Ruovedelle vuonna 1952. Virroille leipomo muutti vuonna 1968, kun alkuperäiset tilat jäivät ahtaiksi. Kahden vuoden kuluttua tapahtui traaginen onnettomuus, jossa yöllinen tulipalo tuhosi koko leipomorakennuksen maan tasalle. Virtain kaupunki kuitenkin tuli avuksi ja Vilénit saivat rakennettua uudet leipomohallin.
Vuosien varrella leipomon omistus on siirtynyt sukupolvelta toiselle ja toimintaa on kehitetty ja laajennettu. Viimeisin sukupolvenvaihdos toteutettiin vuonna 2018, kun yrityksen ohjaksiin siirtyivät sisarukset Mervi ja Jussi Vilén. Tarkemmin yrityksen historiasta voi lukea leipomon nettisivuilta.


Virrat-kirja
Kävimme Virroilla tutustumassa myös Virrat-kirjan (Virtaintie 35, Virrat) valikoimaan. Kirjavalikoiman lisäksi kaupasta löytyy lahjatavaroita, pelejä, piirustus- ja taiteilijatarvikkeita sekä askartelutarvikkeita. Myymälän henkilökunta auttaa mielellään oikean tuotteen löytämisessä.
Virrat-kirjojen puotiin kannattaa poiketa vaikka mökkimatkalla hakemassa tuliaiset tai tekemistä sadepäivien varalle.
Jos hyvä onni sattuu, niin vierailun ajankohtana voi tavata omistajan Eppu-koiran, joka innostuu erityisesti lapsiasiakkaista. Eppu tulee mielellään rapsutettavaksi ja on utelias näkemään, ketä kauppaan kulloinkin astuu.
Lapsille löytyi valikoimasta nopeasti paljon mieleisiä kirjoja. Poika valitsi itselleen Star Wars -legokirjan ja tyttö Ryhmä Hau -magneettikirjan.

Virtain lomallamme korstuivat siis luonto, liikunta ja paikalliset yritykset. Seuraavaksi ajoimme Yyterin ja Porin suuntaan, mutta siitä lisää seuraavassa postauksessa!
Annan matkablogista voit lukea kokemuksia lasten kanssa matkustelusta ulkomailla ja kotimaassa.
Inspiroidumme uusista kokemuksista ja hyvästä ruoasta. Parasta matkoilla on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa.
Jos haluat Annan matkablogin tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä anna@lapsennimi.com
Lue lisää Annan matkablogia.