Albania kokemuksia – hyvällä hinta-laatusuhteella

Albania kokemuksia – hyvällä hinta-laatusuhteella

Montenegrosta matka jatkui autolla ajaen Albanian puolelle. Lue tästä minkälaisia Albania kokemuksia keräsimme reissultamme!

Durres

Montenegron Budvasta ajoimme noin kuudessa tunnissa Albanian puolelle. Tähän sisältyi yksi ruoka- ja jätskitauko sekä rajalla jonotteluihin ja passintarkastuksiin puolisen tuntia.

Meillä oli tosi kiva kämppä lähellä Durresin päärantaa. Rannalle oli matkaa vain parin minuutin kävelymatka. Siellä oli hienoa hiekkaa ja todella matala vesi. Vaikka käveli kuinka pitkälle, niin vesi oli aina vaan puoleen sääreen. Lasten kanssa ranta oli kyllä tosi kiva ja helppo, ja vesikin oli todella lämmintä. Kävimme iltauinnilla ensimmäisenä iltana, mutta vasta seuraavana päivänä huomasimme kuinka suosittu ranta olikaan ja nimenomaan paikallisten keskuudessa. Rantakadulla jäätelöpallot maksoivat kohtuulliset 50 lekiä eli 0,36 euroa.

albania kokemuksia
Durresin ranta oli paikallisten suosiossa ja päiväsaikaan todella ruuhkainen.

albania kokemuksia

albania kokemuksia

albania kokemuksia
Ympäri Albaniaa voi bongailla bunkkereita, jotka ovat peräisin maan kommunismin ajoilta.

Majapaikkaamme vastapäätä oli Vila Verde Beach Hotel, jonka ravintolaa paikallinen isäntämme suositteli lämpimästi. Pääruoat maksoivat 3-5 euroa, ja ne olivat todella hyviä. Kaiken kruunasi hotellin leikkipaikka, jonne näki terassin ruokapöydistä. Näin oli helppo antaa lasten leikkiä ruokaa odotellessa ja ruokailun jälkeen saatoimme rauhassa istua kun lapsillakin oli tekemistä. Kävimme Vila Verdessä joka ilta syömässä, koska siitä oli myös helppo siirtyä takaisin kämpille nukkumaan.

albania kokemuksia
Vile Verde Beach Hotellin leikkipaikka.

Albaniassa raha-automaatit ovat aika harvassa. Kauppakeskus Blue Starista sellainen harvinaisuus kuitenkin löytyi, ja saimme täydennettyä käteisvarojamme. Albaniassahan ei myöskään kortilla voi maksaa oikeastaan missään, mutta eurot ovat onneksi myös käypää valuuttaa.

Blue Starin neljännestä kerroksesta löysimme leikkipaikan, jossa lapset saivat leikkiä 200 lekillä (1,45 €) tai jos halusi maksaa euroissa, niin hinta oli kaksi euroa. Tämä oli yleinen systeemi, että euroissa maksettaessa hinta on aina vähän kalliimpi. Lapset viihtyivät leikkipaikassa ja se olikin ihan kivaa vaihtelua rannalla leikkimiselle ja uimiselle.

Albania kokemuksia
Kauppakeskus Blue Starin leikkipaikka.

albania kokemuksia

Dhermi

Durresista ajoimme seuraavaksi Dhermiin, jonne oli neljän tunnin ajomatka sisältäen yhden jäätelötauon sekä muutaman valokuvauspysähdyksen. Matkan varrella oli nimittäin huikeita maisemia! Reitti kulki ensin ylämäkeen kansallispuiston läpi ja sitten rantaa kohden serpentiiniteitä alamäkeen.

Kansallispuistossa oli huikean kauniita metsämaisemia.

albania kokemuksia

Ensin autolla ylös ja tästä lähti alamäki kohti rantaa.
albania kokemuksia
Lehmiäkin sattui matkan varrelle.

Dhermissä majoituimme Hotelli Belle Vuessa, jossa oli kiva uima-allas ja kauniit maisemat. Myös huoneet olivat tilavat ja meille oikein mukavat, vaikka mistään luksuspaikasta ei ollut kyse. Budjettimatkailuun kuitenkin tosi hyvä vaihtoehto. Kauniiden maisemien vastapainoksi lähimmälle rannalle oli 800 metrin jyrkkä alamäki. Se vielä meni mutta hikisempää hommaa oli sitten tarpoa takaisin hotellille, varsinkin jos lapset eivät jaksaneet enää kävellä ja heitä piti kantaa. Alhaalla rannalla oli runsaasti hotelleja ja ravintoloita, oikein siis perinteinen turistipaikka.

albania kokemuksia
Näkymä Hotelli Belle Vuen huoneen ikkunastamme.
albania kokemuksia
Hotellin pihaltakin löytyi bunkkeri.
Dhermissä oli pitkät pätkät rantaa.

Kävimme uimassa myös Drymades Beachilla, jonne oli autolla vajaan kymmenen minuutin matka. Drymades Beach oli ihana ranta, jossa oli kirkas vesi, erilaisia aurinkotuoleja ja -sänkyjä sekä jonkin verran kahviloita ja ravintoloita. Söimme crepeteriassa ihan tosi hyvät suolaiset ja makeat letut. Ranta oli kiviranta, joka on minun henkilökohtainen suosikkini, koska en tykkää hienon hiekan sotkevuudesta. Lapsetkin tykkäsivät leikkiä ja muljata kivillä.

albania kokemuksia
Drymades Beach
albania kokemuksia
Drymades Beachin ranta oli aika äkkisyvä ja aallokkoinen. Onneksi lapsilla oli omat uimarenkaat, niiden kanssa oli hauska keikkua aalloilla.

 

Saranda

Dhermistä matkasimme edelleen Sarandaan, jonne posotimme pari tuntia yhteen menoon ilman pysähdyksiä.

Majoituimme pienessä hostellissa, jossa huoneemme oli hyvin vaatimaton, mutta yleiset tilat olivat viihtyisät. Hintaan sisältyi myös aamiainen, joka oli yleensä kananmunaa ja fetaa.

Näkymät hostellin terassilta Sarandaan.

Sarandassa on viihtyisä rantakatu, jossa on uimarantoja sekä kävelykatu. Albaniassa on aika harvinaista, että löytyy paikkoja joissa ei autoja tule vastaan ja jossa lapset voi päästää vapaasti kävelemään ilman pelkoa auton alle jäämisestä.

Hieman pettymys oli Sarandan ruoka tai sitten meillä kävi vain huono onni. Kreikan ja Italian läheisyyden innoittamina kokeilimme muun muassa kreikkalaisen ja italialaisen ravintolan, mutta ruoka niissä oli enintään keskinkertaista.

  

Sarandasta teimme päiväretken Blue Eyelle, jonne oli noin tunnin ajomatka. Blue Eye oli todella kaunis paikka, jossa vesi oli mielettömän kirkasta mutta kylmää. Ei nyt mitenkään jäätävää, mutta sen verran viileää, että lapset eivät veteen suostuneet superkuumasta päivästä huolimatta. Onneksi lapset tykkäsivät seurailla lentäviä perhosia ja sudenkorentoja, joten ihan kamalan tylsää ei sitten heilläkään ollut. Todella kaunis ja mielestäni näkemisen arvoinen paikka!

    

Ksamil

Ksamil on todellinen rantakeskittymä alle puolen tunnin ajomatkan päässä Sarandasta. Siellä on paljon ravintoloita, rantoja ja hotelleja. Perinteinen turistipaikka siis, mutta mielestäni oikein viihtyisä sellainen. Rannat olivat viihtyisiä, joskin ruuhkaisia, ja hyvin kauniita. Korfun saari on aivan Ksamilin vieressä.

Me emme yöpyneet Ksamilissa, mutta kävimme siellä päiväretkellä pariin otteeseen. Rannat olivat hiekkaa, vesi lämmintä ja aika nopeasti syvenevää. Lapsilla olivat siis uimarenkaat tarpeen, mutta ihan vaan hiekallakin oli kiva leikkiä ja muljata. Lasten kanssa Ksamil on siinä mielessä helppo, että ravintoloita on paljon ja rannallakin kaupataan välipalaksi esimerkiksi tuoreita hedelmiä ja jäätelöä.

Suklaaherkku maksoi rannalla 100 lek eli noin 0,73 €.

  

Ksamilissa on myö Butrinitin rauniokaupunki, joka on myös käymisen arvoinen paikka. Kuumana päivänä kannattaa varustautua omalla juomapullolla. Butrinitissa oli jotenkin tosi hieno ja historiallinen tunnelma ja sieltä löytyi aivan upeita vanhoja rakennusten muotoja ja raunioita. Lapsetkin jaksoivat kävellä superkuumana päivänä yllättävän hyvin. Sisäänpääsymaksu oli 600 lekiä eli reilu neljä euroa.

Berat

Sarandasta ajoimme kokonaisen päivän verran Beratin kaupunkiin. Pidimme matkalla ruokatauon kansallispuistossa ja uimatauon Vloressa.

Berat oli meille eräänlainen välietappi kun siirryimme seuraavaksi Makedoniaan. Yövyimme hotelli Beratissa vain yhden yön ennen kuin jatkoimme taas ajamista eteenpäin. Berat yllätti meidät ja olisi kyllä ollut kiva viettää siellä aikaa hieman pidempäänkin.

Emme oikein ehtineet muuta kuin käydä illalla käppäilemässä viihtyisällä kävelykadulla. Kävimme myös aivan ihanassa italialaisessa ravintolassa. Siellä ruoka ei todellakaan ollut mitään keskinkertaista vaan aivan huikean hyvää ja edullista. Salaatti maksoi 200 lekiä (1,45 €), viinilasi 200 lekiä ja pääruoat 300-500 lekiä (2-4 euroa).

Hotel Beratin sijainti oli aivan loistava ja saimme lähtiessämme vielä todella runsaan aamiaisen.

Beratin kävelykadulla oli kuhinaa illalla. Lapset pääsivät pomppulinnaankin.

Kaiken kaikkiaan saimme aivan upeita Albania kokemuksia, ja toivon että pääsemme tähän kauniiseen maahan vielä joskus uudelleenkin.

Lue lisää Annan matkablogia

Annan matkablogista voit lukea kokemuksia lasten kanssa matkustelusta ulkomailla ja kotimaassa. Inspiroidumme uusista kokemuksista ja hyvästä ruoasta. Parasta matkoilla on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa. Jos haluat Annan matkablogin tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin, ota yhteyttä anna@lapsennimi.com.

Lue myös:

Montenegro kokemuksia – kirkkaita vesiä ja vuoristomaisemia

ReimaGO – Liikkumisen iloa koko perheelle

K-Ruoka verkkokauppa kokemuksia – hoida ostokset kätevästi netissä

Tuetut lomat lapsiperheille

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös