Montenegro kokemuksia – kirkkaita vesiä ja vuoristomaisemia
Tässä ensimmäisessä postauksessa kerron Montenegro kokemuksia matkaltamme. Matkustimme heinäkuussa 2018 perheen kanssa Kroatiassa, Montenegrossa, Albaniassa, Makedoniassa ja Kosovossa.
Mukana oli kaksi aikuista ja kohta kolme ja viisi vuotta täyttävät lapset. Lensimme Helsingistä Dubrovnikiin, josta vuokrasimme kolmeksi viikoksi auton.
Herceg Novi – Montenegro kokemuksia kaupungissa
Herceg Novi sijaitsee Montenegrossa, noin tunnin ajomatkan päässä Dubrovnikin lentokentältä. Rajanylitysmuodollisuuksiin kului meillä noin puoli tuntia.
Herceg Novia sanotaan joskus ”auringon kaupungiksi”, koska siellä on runsaasti aurinkoisia päiviä ympäri vuoden. Herceg Novissa on vanha kaupunki, jossa vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1400-luvun lopulta. Kaupunki tunnetaan myös mimosa-puistaan, joiden kunniaksi kaupungissa järjestetään tammi-helmikuussa omat festivaali.
Herceg Novi on tunnelmallinen kaupunki, jossa riittää nähtävää, hyviä ravintoloita ja kivoja uimapaikkoja. Lasten kanssa matkustaessa kannattaa suosiolla luopua rattaista, sillä maasto on mäkinen ja joka paikassa on rappusia.


Kotor
Herceg Novista jatkoimme vielä saman päivän aikana Kotoriin. Kaupunki sijaitsee jännässä paikassa, valtavan lahden sopukassa. Autolla ajaessa pääsimme nauttimaan aivan huikeista maisemista. Jos matkaa olisi jatkanut suoraan kohti pohjoista, olisi lahden voinut ylittää muutamassa minuutissa autolautalla. Lauttamaksu auton kanssa oli muistaakseni neljä euroa.
Kotorissa ei ole lapsille tai vanhemmillekaan järin paljoa mitään erityisiä aktiviteetteja, mutta emme niitä kyllä kaivanneetkaan. Kotorissa pääsee nauttimaan kirkkaista vesistä, jylhistä vuorimaisemista, kauniista arkkitehtuurista ja luonnosta. Suojaisen sijaintinsa ansiosta Kotorissa on todella lämpimät vedet. Ei tule uidessa kylmä, vaikka ilma sattuisikin olemaan vähän koleampi. Varsinainen rantakohde Kotor ei kuitenkaan ole, vaikka monessa paikassa pääseekin mukavasti pulahtamaan.


Kuntoilua saa halutessaan kiipeämällä vuoristoteille tai Kotorin linnoitukselle. Meillä jäi tällä kertaa kiipeilyt väliin lasten vastahakoisuuden takia. Ylhäältä on kuulemma kuitenkin huikeat näkymät, enkä epäile sitä ollenkaan.
Kotorin vanha kaupunki on rakennettu 1100-1300-luvulla. Kapeat kujat ovat tunnelmallisia ja vanhat rakennukset todella kauniita. Turisteja ja risteilyaluksia käy sen verran paljon, että ravintolatarjontaa on runsain mitoin.




Vanhan kaupungin muurien ulkopuolelta löysimme myös lasten leikkipaikan. Suuret puut varjostivat mukavasti, vaikka kyllähän sitä leikkiessä tuli kuuma heinäkuun helteissä. Lapset pääsivät myös huristelemaan erilaisilla sähköautoilla. Viiden minuutin kurvailu maksoi alle euron.
Yhden kerran kävimme autolla kurkkaamassa erästä syrjäistä uimarantaa, joka ainakin Google Mapsissa on merkitty nimellä Galebova Stijena. Siellä oli upeat vuoristomaisemat ja saimme olla melkein yksin koko ajan. Minua vaan ahdisti pikkukalat, jotka uivat ihan iholle. Kun huidoin kaloja, niin käsi osui niihin, eivätkä ne väistäneet juuri ollenkaan. Minulle tällaisten kalojen keskellä uiminen on vähän liikaa, joten lähinnä tyydyin nautiskelemaan maisemista kuivalla maalla.


Tivat
Tivat sijaitsee Kotorin lähellä, ajomatkaa kaupunkien välillä on noin 20 minuuttia. Tivat on pieni kaupunki, jossa käy paljon purjehtijoita.
Rantaa reunustaa leveä rantakatu, jonka varrella on ravintoloita ja kahviloita terasseineen. Kaikkialla oli todella siistiä ja muutenkin minulle tuli olo, että Tivat saattaa olla hieman vauraampien turistien suosiossa. Jos siis hakee luksusta, niin Tivat voi olla sopiva valinta Montenegrossa. Etenkin Porto Montenegrossa näkee valtavia luksusjahteja, ja sieltäpäin löytyy paljon myös hienompia ja kalliimpia majoitusvaihtoehtoja.
Rantalomailuun ei Tivat ole paras paikka, vaikka pieni rantakin kyllä löytyi keskustasta. Se todellakin oli pieni, kuten kuvista näkee. Noin neljän kilometrin päästä keskustasta löytyy kuitenkin esimerkiksi Kalardovon uimaranta.



Budva
Budva on Montenegron suosituin rantalomakohde. Se tunnetaan myös vilkkaasta yöelämästä etenkin turistisesonkeina. Me tosin emme tätä puolta nähneet ollenkaan, sillä emme lasten kanssa olleet tietenkään öisin kaupungilla ja majoituimme muutaman kilometrin päässä kaupungista.


Budvan vanhaa kaupunkia ei kannata jättää väliin. Se on aika perinteinen vanha kaupunki pienine putiikkeineen, ravintoloineen ja kahviloineen. Siellä täällä kuljeskeli myös kissoja, ja monet niistä tulivat myös siliteltäviksi. Erikoisempi yksityiskohta sitä vastoin oli vanhan kaupunkin yhteydessä sijaitseva uimaranta. Uimakamppeet kannattaa siis ottaa mukaan, sillä kuumana kesäpäivänä on ihana pulahtaa veteen sen jälkeen kun on tunteja kävellyt ja hikoillut ympäri vanhaa kaupunkia.


Budvassa ja sen ympäristössä on lukuisia uimarantoja. Vanhan kaupungin uimarannan lisäksi kävimme Tristeno beachilla ja Jaz beachilla.
Tristeno beachilla oli lasten kanssa helppo matala rantavesi. Rannan yhteydessä oli myös ihan mukava ravintola. Siellä kaksi pitsaa, sandwich, olut ja vesi maksoivat yhteensä 24 euroa. Me maksoimme parkkipaikasta kolme euroa, mutta tienvarsipaikat jyrkässä mäessä olisivat olleet ilmaisia. Tosi kiva ranta kaiken kaikkiaan!


Jaz beachilla riitti tekemistä. Sieltä löytyi vaikka minkälaista vesiaktiviteettia. Me tosi jätimme ne väliin, koska pomppulinnat ja muut olisivat olleet helpompia vähän isompien ja uimataitoisten lasten kanssa. Meille riitti hyvin rantavedessä puljaaminen. Kävin myös snorklailemassa. Vaikka mitään ihmeellistä ei veden alla näkynyt, niin näkyvyys on ylipäätään kaikissa Montenegron vesissä todella hyvä ja siksi snorklaus miellyttävää.


Sveti Stefan ja Galija beach
Sveti Stefan on kuuluisa luksuslomakohde Montenegrossa. Huonehinnat ovat sitä luokkaa, ettei meidän budjettimatkailijaperhe moisia edes harkitse. Paluumatkalla kun ajoimme yhden päivän aikana halki Montenegron, pysähdyimme Sveti Stefanin lähellä Galija beachilla.

Galija beach oli ehkä lopulta jopa minun koko reissun lemppariranta. Rantaa ei ole kovin helppo löytää, vaan täytyy tietää mihin menee. Parkkimaksu oli kolme euroa.
Kävimme aluksi syömässä rannan ravintolassa ja heti kävi selväksi, että kyseessä on niin sanotusti vähän hienompi paikka. Kolme pastaa, kokis ja vesi maksoivat yli 50 euroa, mikä on yleiseen hintatasoon nähden todella paljon. Ruokakaan ei ollut kovin kummoista.
Itse ranta oli ihana uimiseen, snorklaamiseen ja lillumiseen. Snorklatessa näki jonkin verran kaloja ja merisiilejä. Innostuin myös keräilemään valkoisia pyöreitä kiviä. Lapset myös tykkäsivät leikkiä ja tutkia kiviä ja kiipeillä kivimuodostelmissa. Oli jotenkin tosi kiva viettää aikaa, ja itse aina tykkään kivirannoista kun hiekasta tulee aina niin sotkua.

Tässä siis Montenegro kokemuksia! Seuraavaksi luvassa postaukset myös Albaniasta, Makedoniasta ja Kosovosta.
Onko sinulla jakaa omia Montenegro kokemuksia?
Lue lisää:
Bukarest kokemuksia – hyvää ruokaa ja hellepäiviä puistoissa