Montenegro kokemuksia

Montenegro kokemuksia – kirkkaita vesiä ja vuoristomaisemia

Montenegro kokemuksia – kirkkaita vesiä ja vuoristomaisemia

Tässä ensimmäisessä postauksessa kerron Montenegro kokemuksia matkaltamme. Matkustimme heinäkuussa 2018 perheen kanssa Kroatiassa, Montenegrossa, Albaniassa, Makedoniassa ja Kosovossa.

Mukana oli kaksi aikuista ja kohta kolme ja viisi vuotta täyttävät lapset. Lensimme Helsingistä Dubrovnikiin, josta vuokrasimme kolmeksi viikoksi auton.

Herceg Novi – Montenegro kokemuksia kaupungissa

Herceg Novi sijaitsee Montenegrossa, noin tunnin ajomatkan päässä Dubrovnikin lentokentältä. Rajanylitysmuodollisuuksiin kului meillä noin puoli tuntia.

Herceg Novia sanotaan joskus ”auringon kaupungiksi”, koska siellä on runsaasti aurinkoisia päiviä ympäri vuoden. Herceg Novissa on vanha kaupunki, jossa vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1400-luvun lopulta. Kaupunki tunnetaan myös mimosa-puistaan, joiden kunniaksi kaupungissa järjestetään tammi-helmikuussa omat festivaali.

Herceg Novi on tunnelmallinen kaupunki, jossa riittää nähtävää, hyviä ravintoloita ja kivoja uimapaikkoja. Lasten kanssa matkustaessa kannattaa suosiolla luopua rattaista, sillä maasto on mäkinen ja joka paikassa on rappusia.

Montenegro kokemuksia
Herceg Novissa riittää rappusia ja korkeuseroja.
Montenegro kokemuksia
Hercig Novissa pääsee uimaan melkein mistä vaan.

Kotor

Herceg Novista jatkoimme vielä saman päivän aikana Kotoriin. Kaupunki sijaitsee jännässä paikassa, valtavan lahden sopukassa. Autolla ajaessa pääsimme nauttimaan aivan huikeista maisemista. Jos matkaa olisi jatkanut suoraan kohti pohjoista, olisi lahden voinut ylittää muutamassa minuutissa autolautalla. Lauttamaksu auton kanssa oli muistaakseni neljä euroa.

Kotorissa ei ole lapsille tai vanhemmillekaan järin paljoa mitään erityisiä aktiviteetteja, mutta emme niitä kyllä kaivanneetkaan. Kotorissa pääsee nauttimaan kirkkaista vesistä, jylhistä vuorimaisemista, kauniista arkkitehtuurista ja luonnosta. Suojaisen sijaintinsa ansiosta Kotorissa on todella lämpimät vedet. Ei tule uidessa kylmä, vaikka ilma sattuisikin olemaan vähän koleampi. Varsinainen rantakohde Kotor ei kuitenkaan ole, vaikka monessa paikassa pääseekin mukavasti pulahtamaan.

Montenegro kokemuksia
Majapaikkamme oli jyrkän mäen päällä. Maisemat olivat kyllä kipuamisen arvoiset.
Montenegro kokemuksia
Majapaikkamme oli vähän sivussa Kotorin keskustasta. Näissä poukamissa oli kiva käydä uimassa.

Kuntoilua saa halutessaan kiipeämällä vuoristoteille tai Kotorin linnoitukselle. Meillä jäi tällä kertaa kiipeilyt väliin lasten vastahakoisuuden takia. Ylhäältä on kuulemma kuitenkin huikeat näkymät, enkä epäile sitä ollenkaan.

Kotorin vanha kaupunki on rakennettu 1100-1300-luvulla. Kapeat kujat ovat tunnelmallisia ja vanhat rakennukset todella kauniita. Turisteja ja risteilyaluksia käy sen verran paljon, että ravintolatarjontaa on runsain mitoin.

Montenegro kokemuksia
Kotorin venesatama.
Montenegro kokemuksia
Kotorin vanhassa kaupungissa riittää tutkittavaa.

Montenegro kokemuksia

Montenegro kokemuksia
Kotorin vanhassa kaupungissa oli paljon kapeita ja tunnelmallisia kujia.

Montenegro kokemuksia

Montenegro kokemuksia
Kaupungilla kuljeskeli paljon kissoja, jotka olivat erityisesti tytön mieleen.

Vanhan kaupungin muurien ulkopuolelta löysimme myös lasten leikkipaikan. Suuret puut varjostivat mukavasti, vaikka kyllähän sitä leikkiessä tuli kuuma heinäkuun helteissä. Lapset pääsivät myös huristelemaan erilaisilla sähköautoilla. Viiden minuutin kurvailu maksoi alle euron.

Montenegro kokemuksia

Montenegro kokemuksia

Yhden kerran kävimme autolla kurkkaamassa erästä syrjäistä uimarantaa, joka ainakin Google Mapsissa on merkitty nimellä Galebova Stijena. Siellä oli upeat vuoristomaisemat ja saimme olla melkein yksin koko ajan. Minua vaan ahdisti pikkukalat, jotka uivat ihan iholle. Kun huidoin kaloja, niin käsi osui niihin, eivätkä ne väistäneet juuri ollenkaan. Minulle tällaisten kalojen keskellä uiminen on vähän liikaa, joten lähinnä tyydyin nautiskelemaan maisemista kuivalla maalla.

Montenegro kokemuksia
Pieni ja syrjäinen ranta lähellä Kotoria. Kalavaroitus!
Montenegro kokemuksia
Kiviä riitti heiteltäväksi. Pojan vaatteet saatu blogin kautta Jyväskylän Polarn O. Pyretin myymälästä.

Tivat

Tivat sijaitsee Kotorin lähellä, ajomatkaa kaupunkien välillä on noin 20 minuuttia. Tivat on pieni kaupunki, jossa käy paljon purjehtijoita.

Rantaa reunustaa leveä rantakatu, jonka varrella on ravintoloita ja kahviloita terasseineen. Kaikkialla oli todella siistiä ja muutenkin minulle tuli olo, että Tivat saattaa olla hieman vauraampien turistien suosiossa. Jos siis hakee luksusta, niin Tivat voi olla sopiva valinta Montenegrossa. Etenkin Porto Montenegrossa näkee valtavia luksusjahteja, ja sieltäpäin löytyy paljon myös hienompia ja kalliimpia majoitusvaihtoehtoja.

Rantalomailuun ei Tivat ole paras paikka, vaikka pieni rantakin kyllä löytyi keskustasta. Se todellakin oli pieni, kuten kuvista näkee. Noin neljän kilometrin päästä keskustasta löytyy kuitenkin esimerkiksi Kalardovon uimaranta.

Montenegro kokemuksia
Tivatin rantakadulla oli heinäkuussa kuuma!

Montenegro kokemuksia

Montenegro kokemuksia
Uimaranta Tivatin keskustassa. Kyllähän tuonne joukkoon olisi vielä sopinut!
Montenegro kokemuksia
Suuri leikkipaikka löytyi puiden varjosta.

Budva

Budva on Montenegron suosituin rantalomakohde. Se tunnetaan myös vilkkaasta yöelämästä etenkin turistisesonkeina. Me tosin emme tätä puolta nähneet ollenkaan, sillä emme lasten kanssa olleet tietenkään öisin kaupungilla ja majoituimme muutaman kilometrin päässä kaupungista.

Majapaikassamme oli kauniit maisemat ja viihtyisä piha.
Pihalta löytyi myös pupuja, ja lapset olivat innoissaan kun isäntä antoi salaattia niille syötettäväksi.

Budvan vanhaa kaupunkia ei kannata jättää väliin. Se on aika perinteinen vanha kaupunki pienine putiikkeineen, ravintoloineen ja kahviloineen. Siellä täällä kuljeskeli myös kissoja, ja monet niistä tulivat myös siliteltäviksi. Erikoisempi yksityiskohta sitä vastoin oli vanhan kaupunkin yhteydessä sijaitseva uimaranta. Uimakamppeet kannattaa siis ottaa mukaan, sillä kuumana kesäpäivänä on ihana pulahtaa veteen sen jälkeen kun on tunteja kävellyt ja hikoillut ympäri vanhaa kaupunkia.

Budvan vanhassa kaupungissa.

Budvan vanhan kaupungin uimaranta.

Budvassa ja sen ympäristössä on lukuisia uimarantoja. Vanhan kaupungin uimarannan lisäksi kävimme Tristeno beachilla ja Jaz beachilla.

Tristeno beachilla oli lasten kanssa helppo matala rantavesi. Rannan yhteydessä oli myös ihan mukava ravintola. Siellä kaksi pitsaa, sandwich, olut ja vesi maksoivat yhteensä 24 euroa. Me maksoimme parkkipaikasta kolme euroa, mutta tienvarsipaikat jyrkässä mäessä olisivat olleet ilmaisia. Tosi kiva ranta kaiken kaikkiaan!

Tristeno beach.
Tristeno beachin ravintolassa.

Jaz beachilla riitti tekemistä. Sieltä löytyi vaikka minkälaista vesiaktiviteettia. Me tosi jätimme ne väliin, koska pomppulinnat ja muut olisivat olleet helpompia vähän isompien ja uimataitoisten lasten kanssa. Meille riitti hyvin rantavedessä puljaaminen. Kävin myös snorklailemassa. Vaikka mitään ihmeellistä ei veden alla näkynyt, niin näkyvyys on ylipäätään kaikissa Montenegron vesissä todella hyvä ja siksi snorklaus miellyttävää.

Jaz beach.

Valmiina snorklaamaan! Tytön uv-vaatteet saatu blogin kautta Reimalta (ovat muuten jos toista vuotta kovassa käytössä ja edelleen ihan priimassa kunnossa!).

Sveti Stefan ja Galija beach

Sveti Stefan on kuuluisa luksuslomakohde Montenegrossa. Huonehinnat ovat sitä luokkaa, ettei meidän budjettimatkailijaperhe moisia edes harkitse. Paluumatkalla kun ajoimme yhden päivän aikana halki Montenegron, pysähdyimme Sveti Stefanin lähellä Galija beachilla.

Sveti stefan.

Galija beach oli ehkä lopulta jopa minun koko reissun lemppariranta. Rantaa ei ole kovin helppo löytää, vaan täytyy tietää mihin menee. Parkkimaksu oli kolme euroa.

Kävimme aluksi syömässä rannan ravintolassa ja heti kävi selväksi, että kyseessä on niin sanotusti vähän hienompi paikka. Kolme pastaa, kokis ja vesi maksoivat yli 50 euroa, mikä on yleiseen hintatasoon nähden todella paljon. Ruokakaan ei ollut kovin kummoista.

Itse ranta oli ihana uimiseen, snorklaamiseen ja lillumiseen. Snorklatessa näki jonkin verran kaloja ja merisiilejä. Innostuin myös keräilemään valkoisia pyöreitä kiviä. Lapset myös tykkäsivät leikkiä ja tutkia kiviä ja kiipeillä kivimuodostelmissa. Oli jotenkin tosi kiva viettää aikaa, ja itse aina tykkään kivirannoista kun hiekasta tulee aina niin sotkua.

Galija beach.

Tässä siis Montenegro kokemuksia! Seuraavaksi luvassa postaukset myös Albaniasta, Makedoniasta ja Kosovosta.

Onko sinulla jakaa omia Montenegro kokemuksia?

Lue lisää:

Annan matkablogi

Jyväskylä lasten kanssa

Bukarest kokemuksia – hyvää ruokaa ja hellepäiviä puistoissa

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös