Kohdunulkoinen raskaus

Kohdunulkoinen raskaus

Kohdunulkoinen raskaus tarkoittaa sitä, että raskaus ei sijaitse kohtuontelossa, vaan jossakin muualla kohdun ulkopuolella. Suurimmassa osassa tällaisia tapauksia – noin 98 tapauksessa 100:sta – raskaus sijaitsee munatorvessa.

On kuitenkin myös tapauksia, joissa sijaintipaikka onkin kohdun kaulakanava, vatsaontelon pinta tai munasarja. Kohdunulkoiset raskaudet ovat suhteellisen yleisiä, joskin prosentuaalisesti vähäisiä. Kaikista raskauksista nimittäin noin 1-2% tapahtuvat kohdun ulkopuolella, joten jos Suomessa syntyy vuosittain lähes 60.000 lastan, niin 600-1200 näistä syntyvät tällä tavoin.

Riskitekijät kohdunulkoiselle raskaudelle

Kohdun ulkopuolella tapahtuvan raskauden riskitekijät koostuvat muun muassa tupakoinnista ja mahdollisesta lantion alueen aikaisemmasta leikkauksesta. Myös sairastettu kladymia tai jokin muu sisäsynnytintulehdus voivat laukaista tällaisen raskauden. Mikäli samaisella henkilöllä on aiemmin ollut kohdunulkoinen raskaus, lisää se valitettavasti riskiä saman uusiutumisesta, samoin kuin hedelmöityshoidot tai endometrioosi.

Kohdunulkoinen raskaus
(Kuva: Carnie Lewis@FlickrCreativeCommons)

Henkilöt, jotka käyttävät kierukkaa altistuvat tällaiselle raskaudelle useammin kuin muut. Tämä ei johdu siitä, etteikö kierukka itsessään olisi tehokas, vaan siitä että kierukka ehkäisee niin tehokkaasti normaalit raskaudet, että oikeastaan ainoa mahdollisuus on kohdunulkoinen raskaus. Tämäkin tilasto tosin on muuttumassa, sillä yleistynyt hormonikierukka on vähentänyt myös kohdun ulkopuolisia raskauksia. 

Kohdunulkoisen raskauden oireet

Kohdunulkoisen raskauden oireet ovat yleensä alavatsan kivut sekä vaihtelevan verinen vuoto. Kuukautiset voivat jatkua tällaisen raskauden aikana täysin normaalisti. Raskauden ensioireet voivat muuten olla täysin samanlaisia kuin normaaleissakin raskauksissa: muun muassa arat rinnat ja raskauspahoinvointi.

Joissakin todella harvinaisissa tapauksissa kohdunulkoinen raskaus voi edetä munatorvessa niin pitkälle, että se aiheuttaa puhjetessaan voimakkaan vuodon vatsaonteloon, ja se voi aiheuttaa jonkinasteisen shokkitilan. Mikäli oireet eivät kuitenkaan ole normaalia vaikeammat, niin tilannetta yleensä vain seurataan ja kohdunulkoinen raskaus katoaa itsestään. Joskus lopettamiseen käytetään lääkkeitä tai leikkausta.

Onko sinulla omakohtaisia kokemuksia kohdunulkoisesta raskaudesta? Kenties haluat jakaa ajatuksesi muiden kanssa alla olevan keskusteluosion kautta.

Lue myös nämä:

(Lähteet: Ylitorkala ja Tapanainen, Naistentaudin ja synnytykset, Kustannus Oy Duodecim 2011; Tomas, Kohdunulkoinen raskaus – Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2012.)

Tilaa uutiskirje

Liity tästä suositun uutiskirjeemme saajaksi ja saat rahanarvoisia vinkkejä vauva-arkeen.

Takaisin ylös